• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Преместена: Осветлението в аквариума

Започната от Longanlon, 20.12.2004 16:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

dido

Докопах се до това:

http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/pages/show_article.php?article_id=41

Тоя обяснява, че червения цвят е филтър за светлината - демек растението 'усеща', че му е много светло и се оцветява в червено, за да се предпази от прекалено силното осветяване.
Всъщност излиза, че ние се възползваме от тази предпазна реакция, за да получим ефекта на червеното оцветяване :-)

Звучи доста несериозно, но пише, че човека е водещ писач по въпросите  на аквариумните растения в UK, т.е. явно може да му се вярва :-)

Raven

доколкото и аз съм чел е точно така - червеният цвят е предпазна мярка срещу излишък от светлина.
затова в природата повечето от червените растения са си с нормален зелен или наи много розов цват.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

dido

Ха, добре, значи стигнахме до полезен извод- разгадахме загадката :-) Само Владо да не ни разубеди за това :-)

77

защо тогава повечето червени растения при недостик на светлина не се развиват добре като зелени ами линеят :?:

N.Nobs

Защото са отгледани при силно осветление.Когато им се намали осветлението те нямат източник на енергия.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Raven

не знам дали линеят или просто влизат в нормалното си състояние.
виждал съм много снимки на аквариумни растения в естествена среда- примерно като викнеш с гугъла саитове за някое растение повечето саитове са ботанически  а не аквариуми,там растението е снимано в естественият си ареал,и се вижда че изобщо нямат този вид като в аквариумите а са по дребни ,инякакси по недоразвити и цветовете им много рядко са толкова атрактивини.
мисля че в аквариума акселерират благодарение на по добрите условия които имат от обикновенно-повече торове ,светлина , въгледвуокис.
друг е въпроса че по фермите ги отглеждат на фитолампи само и по този начин ги правят генетично по неустичиви.

N.Nobs

Цитат на: raven

това за маркрандата де да беше вярно.
аз я мъчих много време
- верваите ми по капризно растение няма-изобщо не съветвам никои да го пробва.
може би само ротала валихи е по капризна от нея.

Не съм имал досег с тази ротала а много бих искал. Наи-много да я затрия и за пореден път да се убедя че от мен ботаник не става :cry:
Имаш ли представа от каде мога да се сдобия :?:
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Raven

аз съм я взимал два пъти- преди около 7-8 години някакви случаино я бяха внесли от сингапур - тогава я уморих бързо защото я сложих при криптокорини, и преди една година ми я даде познат които си я беше донесъл от германия.
сега не знам дали я има тук ,само дискус може да я имат на не съм я виждал.
тя е много трудна за транспортиране защото умира дори и да е била за няколко минути на сухо а листата се чупят е мачкат лесно при допир,затова много не я внасят.освен това има още един куп изисквания.
освен при дискусите да провериш - други не знам .иначе е наи разкошното растение което съм виждал и заедно с лудвигия гландулоза са ми абсолютни фаворити.
а какво стана с онова растение което беше взел от кимбаиците и не ти вървеше-червено ,дългостеблено ако се сещаш. :?:

miTko

Вероятно е така, както казват dido Vlado.Това обяснява повечето неща.Е природата си запазва правото да ни изненада и може би затова "боядисва" моята алтернатера в червеникаво при слабото ми осветление, на което хич не се надявах преди месец.. :)
Разни мои АКВАРИУМИ 

N.Nobs

Цитат на: raven
а какво стана с онова растение което беше взел от кимбаиците и не ти вървеше-червено ,дългостеблено ако се сещаш. :?:
Сега е едно,малко е,и е зелено,но май му хванах цаката и мисля че ще го бъде.Ако видя пак ще си взема-тоя път дано успея :wink:

77

Цитат на: ravenаз съм я взимал два пъти- преди около 7-8 години някакви случаино я бяха внесли от сингапур - тогава я уморих бързо защото я сложих при криптокорини, и преди една година ми я даде познат които си я беше донесъл от германия.
сега не знам дали я има тук ,само дискус може да я имат на не съм я виждал.
тя е много трудна за транспортиране защото умира дори и да е била за няколко минути на сухо а листата се чупят е мачкат лесно при допир,затова много не я внасят.освен това има още един куп изисквания.
освен при дискусите да провериш - други не знам .иначе е наи разкошното растение което съм виждал и заедно с лудвигия гландулоза са ми абсолютни фаворити.
тая гландулоза да не би да я имаш :?:

Raven

гландулоза перуенсис . имах доста допреди един месец , но след злоупотребата с химия умря заедно с микрантемума и една алтернатера.
взех си я от пазара на цена 50 стотинки за стръкче - но беше гледана в оранжерия на слънчева светлина и нямаше нищо общо,после ми стана много хубава с тъмночервени листа с много специфичен цвят.след това си взех от кимбаиците - това е същото за което питам Ноби,защото я взех за алтернатера в началото,чак после видях че листата не са срещуположни.
но явно е доста капризно растение защото не издържа на обрастването с водорасли.при кимбаиците още я има ,и пак ще си взема да пробвам.
http://www.aqa.ru/photos/details.php?image_id=2600
в наи добрата си форма е нещо такова.

N.Nobs

Това което взех от кимбайците сигурен ли си че не е алтернатера :?: Имам лудвигия гландулоза(доста по-червена от снимката) и не е същото :?:  :?:  :oops:

Raven

не знам всъщност дали говорим за едно и също растение ,но разликата е следната - при алтернатерите листата са разположени срещуположно, при лудвигия репенс , аркуата и палустрос също,а при гландулоза листата са поредно расположени - едно през друго. това е единственият сигурен признак по които се различава.
ако при теб са така значи е гландулоза без значение че е много по различна - външния вид зависи от много неща а всички дългостеблени са са много изменчиви според условията ,особено пък лудвигиите.
тази която я взех от кимбаиците идва някъде от южна америка и кои знае при какви условия е гледана.
а тази червената за която си сигурен откъде я взе. :?:

Vlado

Цитат на: didoХа, добре, значи стигнахме до полезен извод- разгадахме загадката :-) Само Владо да не ни разубеди за това :-)
И през ум не ми минава, напълно вярно е това. Само за видимия спектър не съм сигурен, най-добре накой от физиците да се произнесе.

Similar topics (5)

7401

Отговори: 0
Прегледи: 21911

40147

Отговори: 2
Прегледи: 4532

16579

Отговори: 2
Прегледи: 4159

56806

Отговори: 3