• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Как да дезинфекцираме новозакупените растения ?

Започната от mistar_ti, 14.03.2007 21:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

mistar_ti

Нека опитните акваристи да споделят своите начини за дезинфекция и темата да стане Важна .Ще съм ви много благодарен
3 литров буркан с отомбачена зеленясала вода

Longanlon

Аз разтварям пакетче винена киселина ("лимонтузу") в половин литър вода и кисна 2 минути. Не знам колко помага, ама до сега проблеми не съм имал с болести и паразити, нито с пострадали от кисненето растения. Охлювите като че ли оцеляват или поне яйцата.

Естествено, най-добрият начин е превенцията - вземайте растения само от проверени и сигурни хора.

hyp

бтв. Лимонтозуто е лимонена киселина, а не винена...

Longanlon

в училище учихме, че лимонтузуто е винена киселина, нищо, че на пликчето пише 'лимонена'

накара ме да се разтърся (не особено дълбоко де) ама не намерих нищо за това

hyp

Георги

Бледорозов (на око) разтвор на калиев перманганат, половин часова вана. В чаша си слагаш 4-5 кристалчета, разбъркваш и от него сипваш в карантинния аквариум за горния цвят.

Longanlon

нещо не ми вдъхва доверие тоя източник bghelp

Lestat

*spam Лимонтузуто е химия. В едно пакетче лимонтузу няма естествани съставки и въпроса става много спорен каква точно к-на има вътре- лимонена, винена, мравчена и т.н. 

mistar_ti

хайде да не оспамваме темата нека описвама ( описвате ) начините за да могат накрая да се обощи какво точно правят хората занимаващи се отдавна с акваристика и знаещи нещо по въпроса
3 литров буркан с отомбачена зеленясала вода

Lestat

Аз не се занимавам отдавна и не мога да кажа че съм от разбиращите, но аз ги накисвам и в лекарство (от синьото) за ден- ден и нещо, не се знае дали няма да пренесат някоя болест. Изпатих си така веднъж и не е приятно за рибите.

theater

За болести става, ама синьото не убива офлюсите.  ;-)
140л - харацини
http://starividri.org

Stan_lz

Аз лично също ползвам разтворен калиев перманганат и не съм имал проблеми.
А грунд и декорации задължително ги изварявам или измивам с гореща вода и тогава пак с калиев перманганат за дезинфекция.

Predator

Аз лично използвам само добро измиване със студена/хладка вода и премахване на изгнилите и повредените части на растението. Ако вземате растения само от проверени източници това е напълно достатъчно.
Химия не използвам никаква, защото тя повече може да навреди на растението отколкото да му помогне - само искам да вметна, че мен основно ме интересуват растенията, а не рибите (защото гледам само няколко неонки  :-)) и болестите въобще не ме притесняват (откакто си купих хубав нагревател болна риба не съм имал, а съм взимал много растения от различни хора), затова всеки сам да си прави сметката!

Similar topics (5)

43289

Отговори: 651
Прегледи: 386394

46026

Отговори: 9
Прегледи: 36711

54693

Отговори: 0
Прегледи: 28380

50180

Отговори: 8