• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Растения в българските водоеми

Започната от Тони, 27.02.2007 17:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

bastuna

Цитат на: MeTogu - 09.10.2008 22:00
Аз лично не бих си слагал такива растения от естествен водоем.Друг е въпроса,че са студенолюбиви и едва някой се климатизират добре в аквариумна среда.Също не смятам,че са красиви.Храня си КОИ-тата с роголистник,за друго не го използувам.

Верно ли ,коитата ти похапват роголист.Интересно!Колко са големи.
ЛИСТОВКА-ПАМЯТКА СНАЙПЕРУ
Снайпер - это специально отобранный, обученный и подготовленный к самостоятельным инициативным действиям воин, меткий стрелок, умеющий искусно действовать в боевой обстановке. Задача снайпера - уничтожение важных и опасных целей

tishomura

*bg*Пак съм аз.Днес ходих до река Дунав,в района на село Пиргово-Русенско,и там открих на около метър на вътре в водата едно растение,което познавам,като "кабомба"и то от червенеещият вид.среща се често на през 5-10 метра 1 от друго разпръснати на по 2-3 стебла с коренче и дължина около 30-40см.Наджапах смело -щото такова нещо не е за изтърване и натъргах 3 корена и 1 друга трева дето не я познавам ама и тя под водата се въдеше,та награбих ги и 2те и след чешмяна подмивка ,колкото да падне тинята от коренчетата ги "интегрирах в аквариумния хабитат"смело и безразсъдно  *CRAZY*.Кво ще стане-???нз.ама ще видим дали ще се хванат.до сега квото съм боднал се е оцеляло -ще видим то и с водната ми леща,пак така стана.прилагам снимки...

АЗ ква я мислех...Тя ква стана!!! :)   Напорист Фото Ентусиаст.

Лора

Тюх да му се не види!
Какво съвпадение, днес също бях край Дунав, но в обратна посока (с. Ряхово). Еми не извадих същия късмет. Дори и не си открих подходящ корен за декорация.
Баси каръка! :duvar:
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

MeTogu

Цитат на: bastuna - 23.10.2008 21:30
Верно ли ,коитата ти похапват роголист.Интересно!Колко са големи.
Верно ве човек.Слагам им една голяма топка и за 2 дена няма никои от нея.Златните ми поне оставяха стебълцето.КОИ-тата са около 18 см дребното и около 23-25 см едрите.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

botan

Цитат на: tishomura - 02.11.2008 22:07
*bg*Пак съм аз.Днес ходих до река Дунав,в района на село Пиргово-Русенско,и там открих на около метър на вътре в водата едно растение,което познавам,като "кабомба"и то от червенеещият вид.среща се често на през 5-10 метра 1 от друго разпръснати на по 2-3 стебла с коренче и дължина около 30-40см.Наджапах смело -щото такова нещо не е за изтърване и натъргах 3 корена и 1 друга трева дето не я познавам ама и тя под водата се въдеше,та награбих ги и 2те и след чешмяна подмивка ,колкото да падне тинята от коренчетата ги "интегрирах в аквариумния хабитат"смело и безразсъдно  *CRAZY*.Кво ще стане-???нз.ама ще видим дали ще се хванат.до сега квото съм боднал се е оцеляло -ще видим то и с водната ми леща,пак така стана.прилагам снимки...
Дори и не прилича на кабомба.... както и да е. Това е мириофилум или хилядолистник, ще се развива добре в аквариума. ;-)

tishomura

а какви камъни си намерихме с жената-не е истина просто много са готини ама са все дребнички дето ги е влачила реката явно са се поначупили малко.много са "къдрави с дупки и заврънгачки.Там дето бяха и растенията-мечта,ама не сме ги мили още и не са в аквариума.

barabata

Някой занимавал ли се е с определяне имената на растенията от района на Девня - "Вълшебния извор" и потоците наоколо ?

Видях че има вече публикувани разни снимки по-напред в темата :
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,6698.msg96451.html#msg96451

Да добавя и аз малко снимки :

Това са някакви много дълги треви които стоят на туфи

Добрия стар роголистник - огромно туфи (за съжаление са преплетени с нишковидни водорасли
) :

Една огромна туфа от нещо светлозелено а отстрани тъмните туфи са роголисник, а зелените дълги нишки са "въжета" от нишковидни водорасли:

Същата туфа от друг ъгъл - роголисника добре се вижда:

От повечето растения съм взел мостри и по някое стръкче вече има в малкия аквариум , но най-рано утре като се запалят лампите на аквариума ще мога да направя снимки.

Едит : Всъщност палнах лампите за малко:
Светлозеленото растение:

Едно друго което ми хареса -
като туфа , отделно плуващо и отделно засяти

Едни тревички дето си харесах, но не се виждат добре ...

Издиша ми вече фотоапарата (Canon S200) и да се надяваме че скоро ще мога да правя по-хубави снимки  :duvar:
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

tishomura

Ако някой отиде до Крушшунските водопади да обърне внимание на растенията дето са във извиращата от наклонените скали малка рекичка-има и едни люспести дето не знам как се казват и кладенчов мъх.

bicho1976

Цитат на: tishomura - 21.06.2009 21:28
Ако някой отиде до Крушшунските водопади да обърне внимание на растенията дето са във извиращата от наклонените скали малка рекичка-има и едни люспести дето не знам как се казват и кладенчов мъх.

В петък бях на този водопад,просто нямах време да стигна до  пещерите от където извира. :-(

botan

Цитат на: barabata - 24.04.2009 00:45Едит : Всъщност палнах лампите за малко:
Светлозеленото растение:

Едно друго което ми хареса -
като туфа , отделно плуващо и отделно засяти

Едни тревички дето си харесах, но не се виждат добре ...

Семената се сеят, растенията се садят!
1. Nasturtium officinale на български Поточарка, видовото име значи, че е лечебна.
2. Това е някакъв вид дренче (Callitriche sp.).
3. Предполагам някакъв елеохарис или може също да е дзука.

Другите растения не ги виждам добре за да ги определя. :)

Alexfield

Това светлозеленото, го тествах дали ще се захване. Не издържа. Но рибите много го харесаха... на вкус  *ROFL*
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

botan

Днес бях до едно село, на което мисля да запазя името в тайна, с цел да намеря Limosella aquatica, българско водно растение много подобно на Cryptocoryne parva, но за жалост съдбата не ми се усмихна относно тази ми главна цел, но намерих много други интересни водни растения и мъхове, заради които определено разочарованието ми че не успях да я открия не се чувства особено.
Да започнем като за начало с това къде бродих:

Лусимахия нумилария в естествената си среда:

Водни лютичета:

Други, които не мога да определя:

Синкав чернодробен мъх:

За да се видят хубаво растенията след като се влзе в линка трябва да се натисне лупичката с плюсче, иначе някои растения трудно се виждат на малки снимки.
: 03.04.2010г 21:09ч
И най-хубавото за десерт, намерих тази локва и като я видях направо занемях! Амано ряпа да яде! *doskoro*

Така от снимките не може да се добие много голяма представа но на живо беше нещо божествено, чернодробния мъх се спускаше стъпаловидно на туфички на долу , беше просто прекарасно!
Някои снимка са много тъмни, но то и времето си беше такова, то дъжд ли не ме валя, какво ли не става....като почна да вали си казах че няма на къде по-лошо да стане и почна да вали град, ама добре че беше мъничък и не ме болят ушите. Да не говорим че като бръкнах да си извадя лютиче имах чувството че бъркам в течен азот.

gtasho

Искам да попитам : става ли да си взема например някое водно растение от някъкво блато на село и да го засадя в аквариума ? Трябва ли по някъкъв начин да се дезенфектира или нещо др? И дали ще оживеят?

gtasho

Днес снимах няколко но дали мога да ги сложа в аквариума , а изобщо водни растения ли са?

botan

От тези които си показал само последното може, май, но снимката е доста размазана и мога само да гадая. Хубаво е да се дезинфекцират в бледо розов разтвор на калиев перманганат в който може да има малко сапун, после се мие обилно с вода.

Similar topics (5)

54693

Отговори: 0
Прегледи: 28376

50180

Отговори: 8
Прегледи: 33499

48784

Отговори: 1
Прегледи: 26349

46026

Отговори: 9