• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Помощ и съвети в сфери, различни от акваристиката

Започната от acho_pl, 07.12.2006 09:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

acho_pl

It doesn't matter where you are, it's important to be there!

NO CARRIER

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Longanlon

Да питам и аз :)

Купих си едни хубави терморегулатори, които смятам да ползвам за терариумите си. Само не знам какво ще регулират те - т.е. не мога да измисля какво да използвам за нагревател. Идеално би било с тия кабели, дето се ползват за дънно отопление, ама от къде да ги взема? Или нещо друго да ползвам, около 50 вата мощност? С крушка не става, че е влажно и бързо изгарят.

NO CARRIER

Как така, бе, Лонги изгарят? Крушката е напълно изолирана от околната среда. Ако ще във вода да топнеш балона и, нищо няма да и стане.

Longanlon

Да бе сигурно. Затова като малък като опръсках крушката в банята докато се къпех и тя се пръсна в лицето ми.

Многократно вкл/изкл във влажна среда резултира в изгаряне на средно една крушка месечно в терариума ми.

NO CARRIER

Ха ха, заслужаваш да влезеш в "бисерите". :-)
Крушката се е пръснала защото е била много загрята, а ти изведнъж я охлаждаш на едно място. Поради лоша топлопроводимост, стъклото се пука веднагически. Не съм много точен в обяснението, ама пуста старост-нерадост. А лампата ти в акариума ти изгаря заради честото включване и изключване. Освен това, ако ползваш биметалната пластина на нагревател, то там се получава и искрене между контактите, което допълнително налива масло в огъня.

acho_pl

NO CARRIER

Лонги, виж това, ама май ще трябва да говориш с някой да ти го направи.
http://neomontana.dir.bg/kit166.htm
При включване на лампата, то плавно подава напрежението и така я предпазва от изгаряне.

Longanlon

Аз знам, че е прав - въпросът е, че с лампа не става. А вместо да се мъча с още една схема, не е ли по-добре да намеря някакъв отоплителен кабел или нещо такова?

acho_pl

Да, определено ще е по-лесно и съм сигурен че има такива. Най-добре иди до някакъв склад или голям магазин като Бриколаж или Практикер и питай за такива кабели. Със сигурност ще стане.

А и с лампа става, защо не. Ако сложиш енергоспестяваща лампа с топла светлина ще кара доста по-дълго от нажежаемата спирала. Освен това има и такива, които са с гаранция.

Longanlon

мислех си, че енергоспестяващите не греят

NO CARRIER

Цитат на: acho_pl - 26.02.2007 10:14А и с лампа става, защо не. Ако сложиш енергоспестяваща лампа с топла светлина ще кара доста по-дълго от нажежаемата спирала. Освен това има и такива, които са с гаранция.
Не, енергоспестяващите лампи не греят достатъчно, за да загреят паякариума. По-скоро с оная джаджа от Неомонтана ще стане.

acho_pl

Ох, объркал съм се  :-[, прав си. От гледна точка на светлина и живот да, но за греене не. Те пак топлят, но е по-малко и незнам дали ще ти свършат работа. Въпреки че ако е с по-голяма мощност пак ще грее.
http://eshop.bg/eshop3/index.php?url=/eshop3/phps/menu.php&get_vars=1026*1026&get_keys=down*myself
Току що разпитах за тези нагреватели за подово отопление. Имало ги в Бриколаж и вършели перфектна работа.
Ето ти един линк
http://comexgroup.com/forums/index.php?showtopic=30805

Longanlon

Явно такива ще търся в Практикер, бриколаж нямам наоколо. Ако няма, ще разпоря некоя електрическа възглавница, те са по десетина лв.

Joro Vn

Лонги, преди покупката на такъв кабел виж дали ще се получи сполучлива за теб комбинация межди мощност и дължина. Обикновено това е един от основните проблеми при избор на този тип отопление. Имаше една темичка за месоядни растения, коментирахме с Legion за подобни неща, и ти май се беше включил. Виж я, не знам, но нещо търсачката не ми реагира на нито една кодова дума.

Similar topics (5)

23817

Отговори: 913
Прегледи: 467728

17935

Отговори: 35
Прегледи: 22863

37630

Отговори: 5
Прегледи: 3801

36574

Отговори: 90