• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Езерцето на Божо

Започната от bojo82, 24.08.2015 00:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

vmax

Супер е езерцето. Аз обаче искам да попитам каква е тайната  за успеха, да си получат толкова големи и добре развити лилии :) В случаят твоите в какъв грунд са насети и някакво допълнително торене правиш ли им, или просто се иска търпение и години, за да могат да се развият масивни корени. Това растение на 4-тата снимка най в дясно, водно ли е и какво му е името? Помпата сменял ли си я и 3000 л/ч оказаха ли се достатъчно за да може ефективно да работят скимера и дънният сифон? Ще ми е интересно да видя и снимки на вече реализираният и работещ филтър.

bojo82

Водните лилии не са засети в грунд просто съм затиснал корените с камъни и повече не съм ги пипал камоли торял при движението на водата по камъните се натрупват мръсотии и се е получило като купчинки.  Но са на 3години мин. Години бяха по хилави , трябва си време явно.

Помпата 3000л/ч движи водата но е малко ефективна пробвах няколко пъти като въртях една седмица нея една седмица 10 000л/ч. Разлика от земята до небето. Голямата избистря водата за 3-4денонощия и от месец и повече съм с нея и без ув лампа водата е ок фризера обаче идва малък щом го чистя всяка седмица но по нататък съм замислил друго :

Не се смейте на първото отделение , коледната елха е супер ефективна и струва  нищо пари в продавалника;)

Растението не го знам как се казва взех 5 корена от един язовир и се получи това

Мисля да го разсадя и на друго място че то ми е биологичната филтрация и се развива най- рано и бързо напролет. Другите изостават доста и нишковидните вземат преднина.
Мислих да правя като теб но рибите и растенията са си полезни взаимно и затова реших да ги оставя заедно. Рибите раздвижват коренищата и като цяло водата

Публикациите са слети: 15.06.2017 08:14

Това е растението

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Alisma_plantago-aquatica

vmax

Това с елхата си е супер хитро. Особено за нашият пазар, където нещата трябва най-често да си ги правим с подръчни средства. Само дано ползват неръждаема тел за оплитането на клончетата. Колкото до чистенето всяка седмица, според мен основната причина са водораслите. В момента и аз го чистя често, защото имам много водорасли, които при измирането създават доста материя, която се улавя от филтъра и го задръстват. Ако изчистим водораслите, ще намалеят и ежеседмичните поддръжки. Аз поне така си мисля, въпреки, че ти май в момента си ги преборил.

bojo82

Цитат на: vmax - 15.06.2017 15:06
Ако има начин и дървената ми пейка да се превърне в този удобен кожен фотьойл  :-D
Иначе за растението на колега, като написа какво е твоето и го разгледах в нета ми заприлича много на неговото. Но неговото сякаш е с по-гладки и нежни листа. Мен ми се струва че е някакъв вид Sagittaria, но най-сигурно е xoxi да каже :) Твоето езеро от кладенец ли го доливаш? Да не ти е уроки, но растенията ти страшно добре се развиват, та да не би водата от кладенеца да съдържа нитрати и фосфати? Само от няколко риби, които май не са и толкова големи, да се  произведе такава биомаса си е впечатляващо.

Да не спамим темета на колегата ще  ти отговоря тук , водните растения  сякаш си искат време да се развият хубао. В езерото имам около 70 риби от които 10 воални коита но не мога да ги снимам всички , инак верно че не са големи но пак си цапат доста. Водата доливам от сондаж
И нали лани ми измряха всички коита тогава като я мерих беше бъкана с нитрати нитрити и кво ли не затова и насях толкова растения нямам друг избор. Дет се вика да превърнем дефекта в ефект. Ама да чукаме на дърво че като мине един киселинен дъжд може да обърне всичко за часове

bojo82

Малко нови попълнения. Драгон бътърфлай

vmax

Красиви рибета. Като поотраснат ще радват още повече :) Някой ден, като стабилизирам моето, мисля и аз да пусна пеперудки, че спор няма са си доста красиви.

bojo82

Някой знае ли какво е това растение. Прилича на папур но пуска нещо като бодилчета и е доста ниско за сега  . Листата имат ръбче в долната си част.

xoxi

Ежова главичка ,има няклко вида исправена ниска и легнала.

bojo82

Мерси , исках да видя дали ще цъфти  или направо от бодилчетата ще пуска семена. Мисля да заменя папура с него защото папура става много висок и при по силен вятър се пречупва или поляга

bojo82

След инструкциите за качване на видеоклип

https://www.youtube.com/v/UvM7gQLOQbk?vq=hd1080

PVV

Ох, горките! Някои ще се пръснат  :-)  Страхотно езерце. Тази година хвърляли ли са хайвер , като гледам скоро  ще хвърлят.

bojo82

Тая година два пъти ги засичам да се бият след дъжд. Рибетата са по сантимерър вече :

https://www.youtube.com/v/CKroE36pw7M?vq=hd1080

vmax

Завиждам благородно за тези лилии :) Моите или са хибриди, или нещо не им достига, но такива листа едва ли ще видя някога от тях. Твоите или са някакъв ендемичен за България вид и затова се развиват толкова добре, или просто си им осигурил всичко необходимо за да достигнат този размер. Някой ден ако решиш да я пресаждаш си заплювам едно коренче :)
Роголистника и аз се опитвам да го завъдя в езерцето си, че ми се вижда като добро и полезно растение. Също важи и за водната чума, но не знам от къде да си намеря.

bojo82

Мисля че имам 2 коренчета от тази голямата лилия като я кастрих напролет тя е бяла и наистина май си е нашенска. Ако не ще ти отрежа от големия като ровичкам. Но не очаквай  да пуснат веднага такива големи листа иска си време за да порасне корена не е от сорта просто си трябва време и пак ти казвам не е засята в нищо просто съм я затиснал с камъни да не изплува . Прати ми данни на ЛС , ще ти пратя и от това голямото ако искаш хем ще ти върна жеста за хиацинта ;)

bojo82

Биологичната филтрация във бидона , чудя се дали да добавя и аерация чрез вентури на входа към бидона , но ще ми падне дебита на помпата. Гледам вентурито масово го правят с 1/2 тръба а това маправо ще запуши помпата която е десет кубика на час ...

Similar topics (5)

46377

Започната от Borko7

Отговори: 7
Прегледи: 7264

34546

Започната от Bundy

Отговори: 12
Прегледи: 11895

32473

Започната от lsimeonov

Отговори: 351