• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Нано на radizala

Започната от radizala, 06.04.2015 13:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Стоян Михов

Цитат на: radizala - 17.10.2015 12:43

При теста на Mg, от (мандрата) още на първата капка се оцвети ?

Чак сега го видях това, ако искаш да си сигурен дали дестилираната вода е ок, трябва да я провериш с калибриран кондуктометър, няма никакъв смисъл да си хабиш тестовете за солена вода, тествайки сладка и то дестилирана, те просто не могат да мерят такава вода и могат да ти дадат всякакви резултати, както сам си се убедил и това че теста на салиферт ти дава че в дестилираната вода има 20мг/л калций естествено не означава, че има толкова :).

Ако нямаш достъп до такъв уред (би трябвало в мандрата да има) изпрати ми едно шише, аз ще ти го тествам. Ако показателите са приемливи, тогава можеш да я ползваш без проблеми, ако не са ок, тогава всеки от търговците тук може да ти осигури осмозна система или пък да ти предложи осмозна вода.

radizala

Ако искаш може да направя така, да сипа по малко вода от аквариума и дестилирана в шишета от минерална вода и да ти ги изпратя по куриер на посочен от теб адрес, и утре са при теб.
Резултатите ги напиши в темата.
Дай си адреса, може и на ЛС

Помежду другото гледах някакви  R/O системи за по 120 лв. 3 степени и за по 150-60 лв. 4 степени, стават ли ?

julianiv

Цитат на: radizala - 22.10.2015 10:58

Помежду другото гледах някакви  R/O системи за по 120 лв. 3 степени и за по 150-60 лв. 4 степени, стават ли ?

От 2 год ползвам малка с-ма (аналогична на предлаганите по 150лв), мен лично ме устройва, нямам забележки.   

Стоян Михов

Цитат на: radizala - 22.10.2015 10:58
Ако искаш може да направя така, да сипа по малко вода от аквариума и дестилирана в шишета от минерална вода и да ти ги изпратя по куриер на посочен от теб адрес, и утре са при теб.
Резултатите ги напиши в темата...

За съжаление както ти казах по телефона, пакета по куриера беше повреден и едната бутилка беше спукана и изтекла, точно тази, която беше надписана "мандра" за съжаление. Все пак измерих солеността на другата, която си надписал "аквариум"... и разбрах защо имаш проблем с аквариума - просто в аквариума водата ти е дестилирана. 
Ако е било тест, значи съм го минал, ама нямаше нужда, обикновено съм съвестен.
Проводимостта на водата е под 30 микросименса на сантиметър, вероятно е по-ниска,  но аз  мислейки че меря солена вода ползвах електрода за солена вода, който не е промиван със дестилирана и е вероятно да съм замърсил пробата... Моята вода от обратната система в момента е 38 микросименса.
В този случай няма смисъл да ми пращаш втора проба от "мандрата".
Поздрави

logner

Моята вода от обратната система в момента е 38 микросименса.

Извинявам се просто искам да използвам темата за един въпрос относно водата.Имам възможност за ползване на вода 20 и 5 микросименса от коя да вземам?

radizala

Демек ?, направо да си поръчвам R/O системата :)

Ilianidis

Демек проблема не е в дестилираната вода.Ползвай на аванта докато можеш.

radizala

Здравейте отново.
Ето какво става, значи ползвам сол на "Red Sea Salt" -синята кофа.
Свалих солеността на 1,023
Намалих храната за корали на 1 път седмично, и наистина тази вата трябва да се чисти доста често, може би ще я махна.

Това е снимка на корала в началото когато започнах с промените преди около 17 дена:

Сега:

появиха ми се и тези червените по камъните, тук там.

Поръчах си R/O система, защото дестилатора от 2 седмици му е спукан водосъдържателя и няма кои да го залепи :)
Показателите на водата са в норми(NO2, NO3, PO4) Kh-8,3 мерих го на обяд , иначе сутрин  е 7,7, Ca-430, Mg-1290
Това ми беше последната смяна със дестилирана вода.
Знам че промените няма да настъпят веднага, но от тук нататък ще следя развитието с осмозната.
Очаквам вашите препоръки и съвети.

radizala

Здравейте колеги,
За разлика от нашия колега ti6o89, единия от клоуните ми започна избледнява
някаква идея какво е ?:

Параметрите на водата са в норма.
Съжалявам за лошите снимки.

julianiv

В началото и моите клоуни бяха с хубав оранжев оттенък, но за 2 год потъмняха. Важното е, че са активни, имат апетит на борци-сумо, така че отдавна не им се вглеждам.

От това, което съм чел в нета (макар, че май никой не знае със сигурност) потъмняването го отдават на естествен процес свързан с растежа и/или на реакция от допир/търкане с някои корали. Изсветляване най-често се наблюдавало при хостване в BTA. Според мен ако рибетата ти си хапват и са в кондиция не им се притеснявай.   

radizala

Здравейте колеги,
Осмозната вода взе много малко да тече, дали е време за нова мембрана ?
Или има някакъв друг проблем.

Ilianidis

Дебита пада от студената вода и налягането на вик.Мембраните,които съм подменял са давали повече преминали соли,но не и влошен дебит.Мериш,ако е наред продължаваш.

pl86

Още не съм сменял нищо на моята осмоза, но до колкото съм чел - дебита може да падне, ако са се задръстили филтрите преди мембраната (механичния и карбоновия филтър).

Edit: гледам, скоро си взел осмозата, едва ли е за смяна нещо, по-скоро може да е бил някакъв временен спад на налягането във водопровода  *dontknow*

julianiv

Малко вероятно е толкова бързо да ти отиде мембраната, доколкото си спомням ресурса на твоя модел е около 6000 л. Смени механичния, той първи се задръства.

камен чочев

Зимата, поради по-ниските температури, дебитът на с-ми за обратна осмоза може да падне два-три пъти спрямо летния. Но може и да е задръстен някой от префилтрите.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Similar topics (5)

52217

Отговори: 6
Прегледи: 9638

43358

Започната от miki123

Отговори: 4
Прегледи: 10626

21026

Започната от almaren

Отговори: 20