• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Аквариумът на Гривата

Започната от grivata, 11.11.2013 14:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Георги

Наистина е много естествен с този пясък. Нитритите можеш да спреш да ги мериш след като се появят нормално кол-во нитрати, например 30-40-50.
Повечето цихлидари са активни в техния си форум. Там ще се чувстваш повече сред свои.

sVGNsali

Цитат на: Георги - 27.11.2013 11:19
Повечето цихлидари са активни в техния си форум. Там ще се чувстваш повече сред свои.

+ и от мен.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

grivata

Цитат на: Лора - 27.11.2013 10:52
С този пясък, стои много по различно от останалите цихлидарници. Цвета го отваря, поне мое мнение. Не е онова досадно бяло... :-D
Рибките не изпъкват с цветовете, но не се и губят, някак по естествено стои.

Питах баща ми за пясъка - значи, както бях споменал преди, пясъка му го карат от Дунава, но го промивали предварително преди да го пуснат в продажба, баща ми го купува 20лв/тон, но разбира се, той взима големи количества за фирмата му.
На повечето от въпросите си отговорих сам вече, хаха...като няма кой, чичко Гугъл винаги е под ръка...благодарности към адаша Ivan_S, който ми даде десетки полезни съвети и информация, засега смятам да се придържам към тях...Междувременно свалих температурата на водата на 26 градуса, явно 29 им беше много, не знам дали това е причината листата на валиснерията ми да почнат да загниват, стават кафяви, сега ги поизчистих, разбира се има и изкарали зелени такива, анубиаса добре върви засега...
Успях да навия жената да сложим още камъни скоро, към средата, къдете е голичко, но няма да е в права линия, а леко диагонална назад...
Утре смятам да сменя 10-15% от водата, като сифонирам повърхностно грунда, да изкарам само фекалиите, които за моя радост се събират най-отзад, по средата, а отпред е чистичко като ново!  :-)
Ако водата, която ще налея утре е престояла повече от 24 часа проблем ли е - например 1 седмица...?
Нитрати няма как да меря на тоя етап, не съм купил тестове за тях, а само за нитрити, все пак не са хич евтини за  да купя от всички налични...смятам по-натам да сложа още един такъв вътрешен филтър от 1000л/час, да им е гот на рибоците...
Ако преча с въпросите си - ще спра, няма проблеми, смятам че форума е И ЗА цихлидари, или се лъжа...?

180л, 100/45/40

Pseudotropheus elongatus mpanga
Pseudotropheus saulosi Coral Red
Melanochromis Auratus
Ancistrus

Лора

Водата, че е престояла толкова не е проблем, стига да не ти мирише на нещо гадничко.

Погрешно си разбрал колегата с препоръка за цихлидарския форум. Не пречиш на никого, просто цихлидарите по рядко влизат тук и ако е нещо спешно, не може да се реагира на време. Иначе, лично аз се радвам на един по различен цихлидарник, като твоя. Всеки е добре дошъл тук, да сподели и обмени опит.
И да не забравяш да ни информираш в развитието, след като посетиш другия форум.

http://www.africancichlids-bg.com/forum/index.php
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

sVGNsali

Здравей колега.  :coffee:
Аз като още прохождащ с рибките, доста вися и във двата форума. Виждам, че тук е доста по активно, предполагам защото може да се класифицира като общ форум за акваристика. В другият, като че ли няма толкова много движение, може би защото който е можел да взима (сериозни риби, със сериозни аквариуми и оборудване) е взимал и сега вече са се поуталожили нещата..знам ли и аз.
Следя и твоята тема. Даже съвсем скоро ще тръгна почти по стъпките ти.
Не че адвокатствам, но си мисля че колегата Георги и моя + към коментара му само визираха, че там (в специализираният форум) ще получиш по тясно специализира информация, а не че тук нямат място въпросите ти.
Естествено, че  тук можем да коментираме.
А твоят адаш е готин човек, и на мен даде няколко пъти рамо!  *THUMBS UP*

Ivan_S

Поддържай си 25-26 градуса. Преди ти писах за имунитета и температурата, но забравих да спомена, че животинките стават по-агресивни при по-висока температура. Още са ти малки, но впоследствие това ще е проблем. Намалянето на температурата е един от начините за контрол. Другият е повече камъни за укрития, нещо към което очевидно сте тръгнали  *THUMBS UP* и ... пренаселване, което пък вече започва да създава риск за стабилността на аквариума, ако няма добра филтрация.

P.S. Ако успея да реализирам 300+ л. проекта си за нов цихлидарник, може би ще навестя червения бряг за малко дунавски пясък от баща ти ;-).

Публикациите са слети: 27.11.2013 14:48

Цитат на: grivata - 27.11.2013 14:31
...благодарности към адаша Ivan_S, който ми даде десетки полезни съвети и информация

Цитат на: sevginsali - 27.11.2013 14:39
А твоят адаш е готин човек, и на мен даде няколко пъти рамо!  *THUMBS UP*

Добре, радвам се, че съм помогнал .... сега престанете  :-[ :-[ :-[. Важното е да се помага.  *privet* :coffee:
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

eminem_999

Нещо не сте проверили, градския си има тема в цихлидарския форум http://www.africancichlids-bg.com/forum/index.php?topic=7378.45, не мисля, че има нещо лошо да събираш повече мнения и тогава да прецениш какво да правиш.

Лора

Сигурно има и сме я пропуснали. На нас ни е драго, да следим развитието му. Не го приемай в друг смисъл. Мислех, че не е открил форума, което много ме съмняваше.
Аз също съм на принципа, колкото повече толкова по добре, докато се ориентираш къде е истината. *THUMBS UP*

Лично, много му се кефя. Как с Дунавски пясък, ми грабна окото, а аз толкова пъти слагах от него и не ме грабна така. :-D

В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

eminem_999

Цитат на: Лора - 27.11.2013 16:03
Лично, много му се кефя. Как с Дунавски пясък, ми грабна окото, а аз толкова пъти слагах от него и не ме грабна така. :-D

А на живо е още по хубав с този пясък, да се похваля, че колегата ми подари останалия му пясък и май май в събота ми предстой рестарт на единия аквариум и ще слагам пясъка, притеснявам се само, че имам растения и не знам ситната фракция как ще им се отрази, но е много красиво найстина  *YAHOO*

Лора

Задължително да се похвалиш, че май ще ходя до Дунава. :-D До г*** ми е, а търся онлайн от къде да си взема пясък.
На времето когато гледах шелита им бях сложила от него, но не стоеше така да му се не види. При мен сивееше и не ми харесваше.

eminem_999

Цитат на: Лора - 27.11.2013 16:12
При мен сивееше и не ми харесваше.

И аз съм слагал много видове пясък, ама този е някак си по кафяв, за това не сивее, когато го видях на живо направо не можах да се отлепя от него, много е естествено и красиво с този пясък направо си е 100% попадение. Нямам търпение да дойде събота :-D

Ivan_S

Така както сте я подкарали ще ме накарате да яхна железния кон и да пристигна в Червен бряг за 25 кила от това природно чудо, нищо че проекта за 300+ цихлидарник е още на хартия :). То което си е хубаво, хубаво си е.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

sVGNsali

Лично аз визирах и двата сайта.
Следя колегата от 1ят пост, когато още не беше напълнил аквата. Но не съм се изразил правилно.
Както и да е.
Аквата наистина е готина  *THUMBS UP*.
Аз също мисля да стартирам цихлиди, даже постанах питане там, но нещо въпроса ми ли не е оформен кадърно, или да? не знам, нямаше много коментари  *CRAZY*..
Та лично аз съм намерил една кариера близо до мен, и ще търся ситна фракциа от черен камък - 1,2-2 mm, за да имам евтин и тъмен грудн. Нали това спомага за по доброто оцветяване на цихлидите?
Пратих там един приятел, но му отговорили че с дребни количества не си играят.
Сега ще използвам джокер, обади се на приятел, и ще пратя човек, на който не се отказва  :-D
Ще видим какво ще излезе.

grivata

Снощи 2 от саулоситата бяха много зле, изпаднали в някакво летаргично състояние - лежаха на пясъка като се опитваха да се обръщат на една страна - откачих направо. Направих тест за нитрити и се оказа че количеството нитрити е доста - 2mg/l. Добре че адаша Ivan_S беше на линия и ми даде бързи и ценни съвети как да процедирам - смених около 1/6 от водата и налях 3 капачки Нитривек и 2 капачки Акватан. Сега рибките са добре - жизнени са всички, както беше и вчера до следобяд. Преди да ги нахраня одеве отново направих тест - същия резултат!
Съжалявам че избързахме толкова много с пускането на рибките, трябваше да изчакаме азотния цикъл да се завърти с пълна пара, както всички съветваха, ама жената нали няма търпение та ме зарази и мен...
Подготвил съм 20л вода още от вчера за да направя частична смяна и днес следобяд, ще пусна и последните 3 капачки Нитривек, а в петък ще купя още, колкото и да е скъп...като видях саулоситата вчера и ми призля, все едно нещо се беше случило на собственото ми дете...смятам да купя и още 1 вътрешен филтър в петък, този път с флейта...

180л, 100/45/40

Pseudotropheus elongatus mpanga
Pseudotropheus saulosi Coral Red
Melanochromis Auratus
Ancistrus

niky

Цитатвсе едно нещо се беше случило на собственото ми дете
Спомних си как ми се дорева като ми умря първото лабело....толкова беше красиво.....
Късмет с рибите :-)

Similar topics (5)

29632

Отговори: 454
Прегледи: 189007

14209

Започната от SkyNer

Отговори: 7
Прегледи: 5644

56321

Започната от NeRu8791

Отговори: 11