• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Рецепти за манджи

Започната от NO CARRIER, 20.09.2006 16:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

stanilabg

Цитат на: totishish - 06.01.2012 18:08
Задължително пържене поне 2ч и после още толкоз варене  поне за нас е така
и вкусът е по хубав и самата манджа после става по хубава
2 часа пържене? =-O Смятам да ги ям сурови. А и стерилизацията не е в вода, а на пара. Т.е. процеса до завирането на водата е по-бърз.
Едно време като нямаше място в фризера, нашите пържеха тиквички, чушки, патладжани и ги стерилизираха в буркани. Предполагам са ги пържели за да издържат по дълго и да са готови за консумация. Луканката сама от себе си е траен колбас. Един вид с стерилизация искам да постигна ефекта на вакуумиране. Интересуваше ме, дали ще издържат когато времето се стопли. Предполагам е същото, както с вакуумираните луканки - нищо, че са вакуумирани, трябва да се държат на хладно.

Асен Евгениев

Патица "akapulko"

Продукти: Една патица /домашна/, пуешки бут, свинско месо от бут, свински гърди, сланина, кисело зеле, ориз,
гъби, масло, лук,  олио, сол,  черен пипер, дафинов лист

Най-отдолу в тавата нареждате сланина и покривате с листа от кисело зеле

запържвате ориза, гъбите и лука в масло и олио

слагате в тавата един пласт накълцано кисело зеле и отгоре напълнената с ориза патица

нареждате пуешкото и свинското месо около патицата, а върху нея св. гърди

затрупвате с накълцано кисело зеле и нареждате отгоре парчета сланина

най-отгоре се покрива с листа от кисело зеле

покрива се с фолио и се мята във фурната

От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

stanilabg

Цитат на: akapulko - 07.01.2012 18:08
...покрива се с фолио и се мята във фурната....
Майсторе, при каква температура се пече? :-)

Асен Евгениев

Цитат на: stanilabg - 07.01.2012 21:17
Майсторе, при каква температура се пече? :-)
Пече се 3-4 часа на бавен огън. Баш майсторите не гледат градуси. ;-)
      *DRINK*

cantiga

Тънка ичикия, ще го пробвам това, благодаря
Поздрав!
Светослав

_777_

Цитат на: akapulko - 07.01.2012 22:05
Пече се 3-4 часа на бавен огън. Башмайсторите не гледат градуси. ;-)
      *DRINK*
На мен едно птиченце ми каза че не било БашмайсторБаш майстор. :-D
Просто да не забравяме че всеки бърка. ;-) *DRINK*

Condor

Ето "нещичко" и от мен.
От известно време Метро предлагат заешко на доста добра цена.Като в момента има цял заек на цена около 6-7лв/кг (тъпото ,наблъскано с вода пилешко е почти на такава цена)
Та:
1.заек (около 2 кг)
2.Ако т.1 е без вътрешности - по 200-300гр пилешки сърца и дробчета.Всъщност дори и да има вътрешности,те са доста малко.Така,че добавете допълнително.Иначе ще стане плънка само от ориз.
3.Ориз -1/2 до 3/4 чаена чаша
4.1-2 връзки пресен лук
5.3-4 скилидки чесън,един морков
6.Лющян(девисил) ,магданоз,Гюзум(джоджен),черен и червен пипер,сол
7.Мазнина-кой каквото му допада-кр.масло,олио или зехтин ~ 1/2 чаена чаша.
8.Малко осолена сланина ,нарязан на тънко
9.Ако сте фенове-половин чаена чаша настърган пармезан.
10.кафяна чашка червено вино
11.Игла и конец.

Задушавате ориза (Може първоначално да задушите само ориза в повечко мазнина,докато започне да придобива прозрачен цвят.Така ще намалите риска от разкашкването му)с добре изкиснатите и оцедени вътрешности (нярязани предварително на ситно,като за дроб-сърма) около 10мин.Добавяте нарязаните на ситно зелени подправки,пресен лук,малко млян черен пипер и сол.Добавяте вода в съотношение 2:1 с ориза и подварявате ,докато  се поеме цялата вода.Дърпате от огъня и сипвате пармезана.Обърквате добре и оставяте леко да поизстине

Заека се измива добре и се осолява внимателно,има сол и в плънката все пак.
Започвате да пълните заека .Аз лично зашивам част от заека предварително,като започвам от долната част на корема (до задните крака).
Внимателно го напълвате -доооста поема в гръдния кош.Зашивате цялата коремна кухина.Добре е да не остават големи растояния м/у бодовете,както и огледайде за "фабрични" други  дупки.Целта е да се запази плънката вътре.
Чесъна и моркова нарязани на на.....
*mislia*
..."клинчета" .Бучите внимателно в по-мускулестата част на заека с остър ,тънък нож и пъхате в дупката морковче и чесънче.
Накрая намазвате заека с мазнина и червен пипер.Слагате в омазнена тава,нареждате отгоре  сланинката,сипвате виното и още половин чаша вода ,няколко зърна черен пипер,завивате тавата плътно с фолио и 1,5 часа на 200-250град. във фурната.
Преди сервиране,развийте фолиото и запечете леко,като поливате с мазнината от тавата.ВНИМАВАЙТЕ ДА НЕ ГО ИЗСУШИТЕ!!!
Може би ви изглежда играчка,но повярвайте -НЕ Е!! А и си заслужава да сложите ЕТО ТОВА на масата:

При това за не-повече от петнадесетина лева ,барабар с тока.

Асен Евгениев

Цитат на: _777_ - 07.01.2012 22:10
На мен едно птиченце ми каза че не било БашмайсторБаш майстор. :-D
Просто да не забравяме че всеки бърка. ;-) *DRINK*
Това явно е нещо лично, поста над твоя е с повече грешки. Бързах за купона за Ивановден и не погледнах какво
съм написал, за да видя, че паузата не е сработила /но не твърдя, че съм безгрешен/. Вместо да се хващаш за това,
да беше пуснал някоя рецепта. Типично българска черта.

Картофена палачинка

Продукти: 1 кг. картофи, 300 гр. бекон, 200 гр. кашкавал, 2 глави лук, 80 гр. масло, сол, черен пипер

Беконът се пържи без мазнина /в собствена/

добавя се нарязания лук

маслото

картофите /предварително сварени и размачкани/

обърква се добре

добавя се кашкавала, обърква се и се разстила с натискане

пече се от двете страни.

miTko

Как обръщаш, без да го скъсаш, нали няма яйца?
Разни мои АКВАРИУМИ 

Nikiengi

Цитат на: miTko - 11.01.2012 10:54

Кашкавала го държи!  :-)

Асен Евгениев

Цитат на: miTko - 11.01.2012 10:54
Слагам една плоска чиния върху тигана /с неговия размер/ и обръщам. После я изпързулвам
от чинията в тигана. :-) По желание може и яйца да се добавят, те фигурират в някои от
многобройните рецепти за картофени палачинки.

_777_

Цитат на: akapulko - 10.01.2012 15:10
Това явно е нещо лично, поста над твоя е с повече грешки. Бързах за купона за Ивановден и не погледнах какво
съм написал, за да видя, че паузата не е сработила /но не твърдя, че съм безгрешен/. Вместо да се хващаш за това,
да беше пуснал някоя рецепта. Типично българска черта.
1.Да,лично е и не мисля че си толкова недосетлив за да не се сетиш защо ти го казвам.
2.Ако беше прегледал темата отначало щеше да видиш че съм пуснал рецепта.
3.Да,типично по български,както ти го направи.
4.Не смятам да отговарям повече на постовете ти.
5.Желая ти лека вечер и  *DRINK*.

denbosch

Снощи жените разменяха някакви рецепти,а пък аз се изхитрих да снимам.Добруджанките стават невероятни:

Асен Евгениев

Цитат на: _777_ - 11.01.2012 21:23
Да,лично е
Щом е лично, има лични съобщения. Явно държиш сеирът да е обществено достояние.

denbosch

Оригиналната рецепта на "яйца по бургаски е тук:
http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpabet_list=%D0%AF&id=3016&name=Yaytsa-po-burgaski-

А в къщи ги правим най-често така-доматите се смилат/или се взема готова консерва/,прибавя се сол,черен пипер,малко захар,чесън,олио и се хвърлят в дълбок тиган докато стане гъст сос.После чупим яйцата отгоре и готово...
Хубавото е,че става бързо и има безкрайно поле за импровизации и може да се добавят/и махат/ много неща -в зависимост от това какво има в хладилника.
*DRINK*