• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

ТоК

Започната от Nozes, 18.09.2006 23:42

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Nozes

С тези големи аквариуми кадето имате колко пари за ток давате ?
Искам да си порчвам аквариум-300л. ама смятам трябват ми по 50 лева на месец  :cry:  
300W -нагревател,35-помпа,100-лампи. Мали мали много

theater

300W, но с терморегулатор, демек не работи постоянно. 100В лампи по 10 часа не е много също. Филтъра никога не съм го смятал. Не се шашкай толкова.  :wink:
140л - харацини
http://starividri.org

Nozes

Цитат на: theater300W, но с терморегулатор, демек не работи постоянно. 100В лампи по 10 часа не е много също. Филтъра никога не съм го смятал. Не се шашкай толкова.  :wink:

Мерси

Тони

500л в отопляема стая, растителен ( с много осветление ) 25-30 лв./м.
Тука ред нема, ама требва да се спазва!

Boby_

Нещо са ви криви сметките. Аз плащам по 30-40 лв. ток за целия си апартамент, аквариумите ми излизат макс. 7-8 лв. Това включва постоянно работещи канистър и 4-5 вътрешни филтъра, включващи се с термореле три нагревателя (250, 100 и 75 вата), осветление 3х18 вата + една малка лампа 12 вата, което работи през деня по 12-14 часа...
Не виждам как един 300 л. аквариум ще вдигне разхода на ток с повече от 5-10 лв, независимо с колко и какво оборудване е.

Longanlon

Боби, филтрите нищо не харчат - те са по 10-15 вата. Големите разходи  идват от лампите, ако аквариумът е растителен и от нагревателя зимата, ако стаята е студена.

Boby_

Цитат на: LonganlonБоби, филтрите нищо не харчат - те са по 10-15 вата. Големите разходи  идват от лампите, ако аквариумът е растителен и от нагревателя зимата, ако стаята е студена.

Не мислиш ли, че това е повече от очевидно за всеки, който може да смята?  :lol:

Longanlon

e, той човека ако можеше да смята, нямяше да пита, нали :)

Тони

Егати, че не сме Ентелигенция, не сме, ама  една бакалска сметка може да направим
осветление - 300W x 10ч. - 3 кW/ч.
Нагревател - 300W x  3ч   - 1кW/ч. приблизително.
Други - три канистъра 50W. UV-лампа 15W, вентилатор - 15W, реактор - 5W - общо 85W x 24ч. - 2 кW/ч
6кW/ч/ден x 30дни x 16ст. =30лв. За цената на тока не съм сигурен.
Тука ред нема, ама требва да се спазва!

Boby_

Цитат на: Тони

:shock: К'во е то туй осветление, бре?!?
Моето е с 3 лампи по 18 вата и пак аквариумът е по-светъл, отколкото ми харесва, та махам едната лампа.
Ей, т'ва растениевъдите нямате спирачки.  :wink:

miTko

Цитат на: Boby_

Моето е с 3 лампи по 18 вата и пак аквариумът е по-светъл, отколкото ми харесва, та махам едната лампа.

:lol: Добре, че нямам 700 л аквариум, че в наното се падат 20 вата на 7 литра! :roll:
Разни мои АКВАРИУМИ 

Boby_

Цитат на: miTko
Цитат на: Boby_

:lol: Добре, че нямам 700 л аквариум, че в наното се падат 20 вата на 7 литра! :roll:

Леле, после се чудим що ни е скъп тока и къде отива.
Не на китките в аквариумите!  :twisted:

miTko

Никой не е измислил как да ги пускаме на газ.Поне СО2 ще е бонус!  :wink:
Разни мои АКВАРИУМИ 

Raven

не е толкова страшно- но наистина лампите са си смукачи.
при мен е около 15-16 лв. на месец токът за аквариума,но аз никога не съм имал нагревател защото в къщи не падат температурите под 24 гр. през зимата а и прожекторите доста греят.
8 часа на ден е осветлението,канистърът естествено е постоянен.

за 700 литра мисля че е много добре даже.

също така нямам и УВ лампи и вентилатори,на практика само 354 вата осветление и 31 вата канистър - това е еднственият ток който ползвам.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Nozes

Просто не знаех че тези нагреватели си изклучват.Мислех си че постояно трябва да работят 24h.
Сега вярно че няма да е над 15 лв
МЕрси за информацията  8)  8)  8)  8)

Similar topics (2)

9293

Отговори: 5
Прегледи: 6175

25270

Започната от septic

Отговори: 4
Прегледи: 4654