• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Соленоводното пико на Дафил

Започната от dafil, 31.05.2013 21:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

камен чочев

Дафиле, колкото и да е хубава хетоморфата, колкото и да се стараеш да не я разбутваш, ще развали цялото аквариумче, ако е директно пусната. Винаги изпуска по някое стръкче, хваща се където и падне, а не дай боже започне да умира - цялото пико ще стане в хетоморфа. Изобщо не е добра идея да е директно вътре. Ако измислиш нещо от типа на цедка за чай или някаква мрежа, ще стане. Помисли.
И поздрави за перфектното състояние на аквариумчето.
П.П. Защо избра тези рибки? Има къде по-интересни и красиви пико гобита и бленита. Аз бих си сложил DISCORDIPINNA GRIESSINGERI, примерно. Или Stonogobiops yasha. Или Ctenogobiops tangaroai.
Имай предвид и че са скачачи - някаква мрежичка да измислиш.

dafil

Цитат на: камен чочев - 06.02.2014 14:45
Дафиле, колкото и да е хубава хетоморфата, колкото и да се стараеш да не я разбутваш, ще развали цялото аквариумче, ако е директно пусната. Винаги изпуска по някое стръкче, хваща се където и падне, а не дай боже започне да умира - цялото пико ще стане в хетоморфа. Изобщо не е добра идея да е директно вътре. Ако измислиш нещо от типа на цедка за чай или някаква мрежа, ще стане. Помисли.
И поздрави за перфектното състояние на аквариумчето.
П.П. Защо избра тези рибки? Има къде по-интересни и красиви пико гобита и бленита. Аз бих си сложил DISCORDIPINNA GRIESSINGERI, примерно. Или Stonogobiops yasha. Или Ctenogobiops tangaroai.
Имай предвид и че са скачачи - някаква мрежичка да измислиш.

Благодаря ,Камене-мрежичката за макроалгите ми се върти и на мен в главата.
Единствената причина да избера тези рибета е,че им дават максимален р-р 1 инч(2,5см),а рибките които ми предложи и преди,и сега нарастват до 2 инча(5см) =-O уау-аквариума е дълъг само 18см.
п.п.
лесно ви е на вас с тези вашите вани в домовете си :-D

Стоян Михов

Направи ли някакво автоматично/гравитачно доливане или още доливаш ръчно?

dafil

Цитат на: Стоян Михов - 07.02.2014 22:43
Направи ли някакво автоматично/гравитачно доливане или още доливаш ръчно?
още доливам на ръка.

Стоян Михов

Тези дни имах възможността да тествам PAR-a на осветлението на dafil. По-точно на негово копие, което той ми изпрати за тестове. Лампичката се състои от седем диода по един ват, с 60 градуса оптика, но май нищо не е останало от фабричната й сглобка, освен двата бели диода  *JOKINGLY*.
Резултатите говорят сами: :)

Както се вижда dafil доста точно е предположил колко високо да държи лампата.

Но по отношение на спектъра нещата не са толкова добре, цветът е доста зле. Вероятно диода, който уж е 420 нм е всъщност розово оцветен бял диод (който придава ужасяващо розовия цвят на аквариума, а този който уже е 400нм май нищо не свети, може би много слабо бяло?.

Та предложението ми е да смениш сегашните уж 400нм и 420нм, с един истински 430нм и един светлосин или циан/тюркоаз и тогава спектъра ще бъде далеч по-добър. Дори и визуално можеш да разбереш дали един диод е 420-430 или е боядисан бял, истинският 420 визуано свети много пъти по-слабо от белия (със същите ватове) и цветът му е синкаво виолетов, но в никакъв случай не е ярко розов :). 430 нм свети нещо средно между роял блу и 420, бих казал леко лилавеещо роял блу. 400 нм на тази мъничка лампа не трябва изобщо.

Та така по отношение на ПАР-а, аквариума на дафил има по-добро осветяване от моят аквариум с диодно осветление за няколко бона  *JOKINGLY*. Само трябва много внимателно да сваляш и да качваш лампата, защото един см дори разлика дава голямо отражение на ПАР-а и лесно може да изгориш коралите.
Аз мисля че сегашните 20 см са добре, но ако искаш акропора трябва да я  сложиш на PAR около 400, но ако искаш сериатопората да върви добре ще трябва да намалиш на около 200, всичките ти останали корали са ок при 150.

dafil

Пак ти благодаря,Стояне :-)

а ето,че вече сме на 7 месеца *THUMBS UP*

trupai

Красота!!! Тази бутилка съзерцавайки аквариума ли я изпразни  *CRAZY*
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

danielm

Можеш ли да дадеш ориентировъчен бюджет за невероятното пико, без да включваш алкохола?
P.S.  ... разбира се ако жената не влиза във форума!

dafil

Мерси,момчета :-)
Бутилката е само за мащаб-празнена е по друг повод :-)
Цитат на: danielm - 17.02.2014 11:28
Можеш ли да дадеш ориентировъчен бюджет за невероятното пико, без да включваш алкохола?
P.S.  ... разбира се ако жената не влиза във форума!
Аквариум-5 лева,защото стъклата за 2-та струваха 10 лв :-D
Канистър ~50лв
Нагревател-не си спомням точно,но май идваше над 30лв
Осветление~40лв
Акрилните тръби-ще те излъжа,но едва ли бяха над 10лв
Стойката на лампата-там вече експериментираш с каквото ти харесва.Аз пр...ах една  нощтна лампа,за да й взема гъвкавото(15лв) ,а вертикалния шиш е от детски голф комплект от Джъмбо-6лв(тоя магазин много го уважавам-има всякакви  шашми служещи НЕ по предназначение :-D)

danielm

Дотук си го бях сметнал, даже и спестих някой лев.
По ме интересуваше останалото - съдържание + поддръжка?

dafil

Цитат на: danielm - 17.02.2014 11:58
Дотук си го бях сметнал, даже и спестих някой лев.
По ме интересуваше останалото - съдържание + поддръжка?
Килограм камъни-30лв
7кг бака сол-към50лв(разтварям по 90мл суха сол на  около 3 литра вода-смятай до кога ще ми стигне солта :-D)
соленомер на Сера-15лв или някъде там
добавките на Red Sea -A,B и C-всяка по 23лв/500мл туба.Слагам всеки ден по 5-7 капки с капкомера :-D.Не ти трябва в началото :-)
Коралите-едва ли ще събере повече от 300лв(тук е много субективна преценката).Не ти трябват в началото :-)
Стъкла чистя всяка седмица.Хващам с пинсета бръснарското ножче,че стъргалка не влиза между камъните и стъклата,а ако бръкнеш с ръката-изливаш вода от аквариума!!!
Храня не всяка седмица ,в деня на смяна на водата.
Чистил съм веднъж тръбите и канистъра на четвъртия месец.
Общо взето седмичното обслужване е мааааксимум половин час.
Аааа-и доливам всеки ден осмозна вода по  2 пъти :-[.За половин ден нивото спада с около 2мм

anasarka

Много интересно като се загледаш до къде стига нивото на водата, около 2-3мм. над стъклото :-D
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

dafil

Тук се забелязва някакъв растеж :-)

dafil

Монтипората се"завари" за камъните  :-)

dafil

излизат и читави снимки с дъртия макро обектив :-)

Публикациите са слети: 04.03.2014 10:45

От 5дни си имам нов обитател в аквариума-зелено гоби клоун.Дадох му мисис преди смяната на вода-яде :-)
Мислите ли,че хранене 2 пъти в седмицата ще му  е достатъчно :-[.Номера е да не стои хептен без храна,но и да не е натоварващо за канчето!!

Similar topics (4)

43609

Отговори: 21
Прегледи: 30786

52811

Започната от nemo565

Отговори: 6
Прегледи: 12553

41501

Отговори: 35
Прегледи: 28651

48047