• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

1500 литра от Пловдив

Започната от vankata_032_pld, 16.04.2013 10:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Стоян Михов

И аз да се в ключа в този тон, като започнеш с една сол не я сменяй, докато производителите съвсем не се издънят. В този смисъл придържай се към Ред сий, щом тях си избрал, ама защо със синята кофа? Взимай черната - цената е с пренебрежима разлика, а в черната има микроелементите, които сега се опитваш да добавяш.

vankata_032_pld

Причината да ползвам синята сол е че, в черната има много високи нива на калций и магнезий и алкалноста ми е висока а нямам почти никаква консумация в момента.
черната:
35.0 ppt
8.2 - 8.4 
12.3 - 12.7
455 - 475 
1360 - 1420 
390-410

синята:
35.5 ppt
8.2 - 8.4   
7.8-8.2 
420-440
1250-1310 
380-400

Стоян Михов

Разбирам, но след като вече си стартирал и показателите са ти в нормата, добавянето на 10 - 15 % нова вода и то в месеца, няма да ти вдигне драстично, нито алкалността, нито калция, поне при мен е така. Аз сменям по 15-20% всяка седмица със сол от черната и алкалността примерно от 8-най много да се вдигне на 8,7 а калция пък почти не се повлиява с 10 мг/л примерно.

vankata_032_pld

Ще взема да пробвам с черната не че, досега не ми се е искало да я ползвам но поради съображения *dontknow* но твоето мнение и опит не са за пренебрегване а и малко ми трябваше за да взема решение :-D :-D :-D

Стоян Михов

Вземи си една малка бака от 7 килограма и тествай, това ти е долу горе за една смяна нали? Така най -добре ще видиш как ще ти промени показателите и няма да разчиташ само на моето мнение, нищо не губиш и няма как да ти навреди на аквариума. Какви са ти сега показателите на алкалността и калция?

vankata_032_pld

Ca 490
Alk 7.7
измерени буквално преди 5 мин. с тестове на Салиферт.

Стоян Михов

Добро количество калций  :-D, въпреки че слагаш от солта с малко калций нали. Сигурно се чудиш откъде е дошъл, и аз се чудих в началото и нямам някакъв отговор, според мен е от арагонитовият пясък на дъното, с времето се нормализира поне при мен. А алкалността ти не е никак висока, дори бих казал близко до долната граница.

vankata_032_pld

Мммдаааа интересна работа  *CRAZY* а дъното ми е коралово *dontknow* солта е синята да.

камен чочев

И при мен в началото беше така - ниско кН и висок Са, добавям буфер непрекъснато - без промяна, след няколко дни - кН изведнъж скача на 11-12, а Са пада на 360. Все още нямам обяснение, но най-вероятно причината е в пясъка - натрупва калций и го освобождава при ниско кН.

vankata_032_pld

Малко новости и при мен.

Пздрави от Пловдив !

Yonchev

Поздравления Ванка! *THUMBS UP* Много добре ти се е получило  *privet*
Направо ме изуми колко бързо успя да го напълниш с корали!

trupai

Страхотен става! Браво!
*DRINK*
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

vankata_032_pld

Благодаря колеги. Всъщност част от коралите са само времменно при мен  *STOP*

vankata_032_pld

Ето малко по добри снимки от системката.

Стоян Михов

Страхотно се развива "системката". Скейпа започва все повече да се разкрива в истинската си светлина  *THUMBS UP*. Браво. Позволих си да прикача една от снимките в началото на темата ти, за да се вижда като влезеш в "Соленоводните аквариуми на членовете на форума".

Similar topics (5)

31474

Отговори: 16
Прегледи: 21067

26297

Отговори: 122
Прегледи: 91030

52424

Отговори: 13
Прегледи: 14008

26760

Отговори: 49