• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Бързи въпроси на тема оборудване 2

Започната от Георги, 31.03.2013 00:58

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

zariio

Абсолютно не е задължително со2-то.Всичко зависи от растенията които искаш да гледаш.
Най-вече сам трябва да си отговориш имаш ли нужда от такова дъно защото това все пак предполага малко по претенциозни растения.

aquafan

Засега имам криптокорине, анубис, анубиас нана и явански мъх. Мисля да добавя роголистник и може би дъбче (.или само едното). Иначе аквариума е 60л. с 2 лампи по 30 вата.Не мисля, че изброените растения са претенциозни, но след прочетеното във форума мисля да сложа многослоен субстрат, за да се развиват по-добре растенията.А подаването на CO2 засега отпада от плановете.

zariio

Не мисля че ти трябва специално дъно за изброените растения.Дори криптокорината която е малко по претенциозна расте на обикновено дъно както е при мен сега.Не се вкарвай в излишни разходи и драми.

petko

Толкова ,ако искаш да слагаш нещо,може под криптокорините да сложиш някоя таблетка за подхранване.И какви са тези две лампи по 30W за тези 60л?

getsata73

Здравейте !Имам 170литра цихлидарник  с изкуствени растения, 2 пури т8 36вт 120 см .Засега включвам 1 -та понеже четох че от силното осветление избеляват цветовете.Това вярно ли е или ще си докарам някои водорасли ? Също така ще има ли ефект закупуването на няkоя от специалните  пури в моят случай с цел подсилване цвета на рибите ?
Аквариум 170 lt. населен с :
Анциструс 2бр.
Тернеция 4 бр.
барбус Тетразона 8 бр.
Барбус Калифорнийски(зелен)  7 бр.
Серпа 1 бр.
Крибензис 4 бр.
Лабео френатус 2 бр.
Едно е да искаш,друго да можеш,а трето и четвърто-да го направиш !      Н.Хайтов

Ivan_S

Цитат на: getsata73 - 27.08.2013 10:43
Здравейте !Имам 170литра цихлидарник  с изкуствени растения, 2 пури т8 36вт 120 см .Засега включвам 1 -та понеже четох че от силното осветление избеляват цветовете.Това вярно ли е или ще си докарам някои водорасли ? Също така ще има ли ефект закупуването на няkоя от специалните  пури в моят случай с цел подсилване цвета на рибите ?

Според мен е добре, че си намалил осветлението. Най-малкото намаляваш риска от алги. Цветовете на рибите повече зависи от спектъра на осветлението, отколкото от силата или количеството. Давам пример веднага: Светех с 1 пура 12000К и цветовете на рибите бяха бледи, а водата изглеждаше синкава. Сега светя пак с 1 пура 10000К и по-изразено синьо и червено в спектъра. Рибите изглеждат с хубави, наситени, естествени цветове. Казвам естествени, защото като извадя да тръскам женска (виждам я на естествена дневна светлина), тя е точно същия цвят както в аквариума. Пурата, която ползвам е Аквастар на Силвания. Ако решиш да ползваш същата, ще ти трябва малко време да свикнеш с розовеещо-лилавеещ цвят на светлината и после всичко е ок ;).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

getsata73

Колега Иван,тази ли е пурата ?
Sylvania Aquastar T8 36W 120cm Lux
Подсилва естествените цветове на водните растения и рибките в аквариума.
Тип: T8
Цветна температура: 10 000 K
Мощност: 36W
Дължина: 1213.6mm
Диаметър: 26мм
Светлинен поток: 2200 lm
CRI (Ra) = 48 / Tc = 10 000 K
Аквариум 170 lt. населен с :
Анциструс 2бр.
Тернеция 4 бр.
барбус Тетразона 8 бр.
Барбус Калифорнийски(зелен)  7 бр.
Серпа 1 бр.
Крибензис 4 бр.
Лабео френатус 2 бр.
Едно е да искаш,друго да можеш,а трето и четвърто-да го направиш !      Н.Хайтов

Ivan_S

Цитат на: getsata73 - 27.08.2013 12:12
Колега Иван,тази ли е пурата ?
Sylvania Aquastar T8 36W 120cm Lux
Подсилва естествените цветове на водните растения и рибките в аквариума.
Тип: T8
Цветна температура: 10 000 K
Мощност: 36W
Дължина: 1213.6mm
Диаметър: 26мм
Светлинен поток: 2200 lm
CRI (Ra) = 48 / Tc = 10 000 K

Да само, че не е LUX, а ОЕМ (така и не разбрах каква им е разликата, освен в цената) и е 60 см., 18W. Ако ти харесва тази пура, вземи си дължината, която ти трябва и приключваш въпроса. 1 пура само да свети ти е напълно достатъчно  *THUMBS UP*.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

vnh

Здравейте,
ще се взима аквариум като за първи път ще имам такъв и май ще падне бая четене. Ще съм благодарен на всеки който ми помогне в това начинание. Единственото което знам за сега са размерите на аквариума който трябва да се направи - дължина 160см., широчина 20см и височина 60см. Искам да има само няколко риби вътре но не знам с тази широчина дали ще е достатъчна. Предпочитам да няма растения, като предполагам че ще е по-лесен за поддръжка. Въпроса ми е какви риби да си купя и дали има някъде снимки на подобни аквариуми какъвто аз искам за да си избера по-лесно.

Caxapa

С тази широчина е малко трудно а и за мен си е направо мъка. Няма ли начин /място/ за по-широк аквариум? Тези 60 см. височина предполагам са максимума в който ще се побере аквариум като не забравяш, че там трябва да бъде положен и капака и осветлението. Освен това няма маркови/фирмени/ аквариуми с такива размери и трябва някой  който изработва аквариуми да го направи.

vnh

Ами това е мястото, надявам се да съм качил снимката. Височина има достатъчно. Другия вариянт е да сменя камъка с по-широк но още 100 лева ще струва.

mollies

Цитат на: Ivan_S - 27.08.2013 12:34
Да само, че не е LUX, а ОЕМ (така и не разбрах каква им е разликата, освен в цената)...
LUX е в красива опаковка с пълноцветен печат, OEM е същата лампа в "грозна" опаковка, като транспортна - колкото да не се счупи.

Ribarche

Здравейте колеги!
   Нужен ми е съвет при избора на външен филтър. Спрял съм се на два филтъра Hailea HF 300 и Hailea HT-20.
Аквариумиът е 200л почти без риби, основно растителен. Канистъра ще бъде свързан с реактор тип 77 , замен е важно да бъде безшумен, да се обезвъздушава лесно и естествено да не протича :) .
  Спрял съм се на тези два филтъра, защото са сравнително евтини, и от малкото отзиви за Hailea HF 300 , които успях да прочета останах с впечатление, че са за предпочитане пред сън-сън.
    Ще се радвам, ако ми дадете съвет, кой от тези филтри да избера.
линкове към филтрите :
Hailea HF 300  -  http://www.zoozona.eu/bg/kategorii/hailea-12747
Hailea HT-20  -    http://www.aquarium.bg/filtri/vanshni-filtri/hailea-ht-20-detail

Поздрави!

Ribarche

:) колеги никой ли няма мнение по въпроса ?

kamos

Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Similar topics (5)

6863

Отговори: 1566
Прегледи: 926844

21105

Отговори: 1
Прегледи: 8375

1405

Отговори: 53
Прегледи: 31595

59965

Отговори: 6