• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Езерцето на patz

Започната от patz, 13.03.2013 23:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

patz

Здравейте.
Макар и малко късно, ще разкажа за построяването на езерцето в нашата вила, започвайки от м. октомври 2012... за съжаление сега ползвам мобилен нет, за сега малко снимки, другата седмица ще кача и още.
Всичко започна като на шега:

И продължи с голям ентусиазъм, докато щерката не се скри цялата:  

и

.........
Твърда подложка (тук още можех да видя, че е прекалено стръмно, ама нейсе):

Иначе езерцето се получи доста добре, с леко извита капковидна форма и размери 3м обща дължина на 2м в най-широката си част.
Има три стъпала от по -40, -100 и -140см. Малко стръмно се получи, но като се стпли повече ще горазширя.
Грубо обема е към 2,5 куб.м. Използвам фонтанна помпа райдер 3000л/ч, качва до бидон 45 л, с горен вход и хоризонтално завихряне по дъното. Пълнежа е от груби мрежести торби (като тези за лук или картофи), торбичка сипоракс, домакински гъби (за съдове) и фин фунапрен, затиснат с два камъка. В горната част на бидона има преливник от 1м дълга тръба Ф50, от която водата пада към малко поточе (около 1 м дълго) и се влива в езерцето. С удоволствие мога да съобщя, че филтрирането се получи доста добре, като отчитам, че обитателите са малко - 8 уклейки х 8-10см и 6-7 каракудки с подобна големина, а искам 4-5 златни и 2-3 кои в бъдеще.
За съжаление положените есента растения от близката река сега са намалели, леко изгнили (може би поизмръзнали) и не ми харесва.
Та - въпорса ми е такъв: Освен следенето ми на раздел "подарява / продава" кой от ентусиастите с излишни рибоци ще да се отзове?
Не претендирам нито за подбрани рибки (от специална порода), нито за вид. Уклейките, които обитават езерцето сега са сиви и плашливи, каракудите рядко излизат през деня, а малката девойка от първата снимка заслужава да я зарадвам с златни рибки или комети.
И още един обитател:
<- зимна снимка  *ROFL*
Коментари и конструктивни забележки ще бъдат повече от добре приети, както по езерцето, така и по отглеждането на обитателите му.
Поздрави на всички.

xoxi

Здравей добре дошъл , езерцето е станало добре растеният ,който си взел ще се съвземат. Имам само една забележка върбичките който си сял са много близо до езерото,те растът много бързо
и след време ще ти пълнят езерцето с листа които ще ти развалят водата а ако нямаш подложка под найлона може и да го пробият  *THUMBS UP*
сега като качи и другите снимки виждам че е  бамбук  :-[

zlatna ribka

Браво на девойките за положения труд и ентусиазма! *THUMBS UP*
"Разликата между приятелството и любовта е... доколко можете да се нараните един друг."

stanislav89

Браво градски, много добре се е получило. Относно рибите в магазините златните са по 2 лв. Отиваш, избираш си и си купуваш.

patz

Данке на всички. *DRINK*
Градски, от кой магазин да търся - препоръчваш ли някой? И дали ако ги взема сега няма да има сериозна темп. разлика?
Относно растенията? От магазин или от някой колега?
В Петък съм в София. Ако имате препоръка за магазини - кажете.

stanislav89

В магазина на алана Зоомагазин Пираня. Там са по 2 лв. В други магазини не пазаря. За растенията, миналата година си купих водна лилия за 13 лв с 5 6 листа беше в един цветарски магазин на бкп-то, намира се в посока железник след спирката на бкп-то между зеленчуковият магазин и магазинат за парфюми.

patz

Колегата от СЗ - ти беше този, който ми даде преди време съвет за магазинчето до БКП, за което благодаря. Купих си последната лилия и я пуснах на 0,8м дълбочина. Ще видим как ще се развие.
Утре може би ще имам време да видя рибките от Алана.
От къде мога да намеря "кои"?

black pearl

Здравей,за "кои" можеш да пуснеш обява в раздел пазар.Поздрави за езерцето.

Slaff

Цитат на: patz - 14.03.2013 18:46
От къде мога да намеря "кои"?
Здравей и от мен! Добре си се справил!
Колко, какви и кога ги искаш коите???
Поздрави!!!

patz

Хахаха, Slaff, бате направо ме вкара в размисъл! :-D
Огромно благодаря за предложението.  *BRAVO*
Какви кои и колко на брой препоръчваш за в 2,5-3 куб.м, съжителство с 10-15 малки уклейки и каракудки? Нямам отделна аерация - само какъвто въздух си вкара поточето. Можеш ли да ми пратиш снимки?
А и откъде си и как може да се организира транспорта?

Асен Евгениев

Цитат на: patz - 14.03.2013 16:56
В Петък съм в София.
Значи ще се видим и още утре ще зарадваш щерката. *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

stanislav89

Не пускаи речни риби в езерото, преносители са на зарази. Ще останеш неприятно изненадан като започнат да измират рибите. За кои в магазина на Алана имаше преди, сега незнам. В магазина на Гурко и Майора има но са скъпички.

Да аз бях :-)

evgeni enduro

Добре дошъл и от мен!
Лилии има на изхода от Стара Загора, посока морето. Разсадника се казваше "Разцвет", ако не се лъжа! От там взех няколко лилии и на 100% се прихванаха.
За риби ... Ако не намериш никъде, има един вариант въпреки, че май не си заслужава пътя, за малкото бройки, които можеш да вземеш- яз. Овчарица, там гледат и продават. Като качество не знам какви са рибите, но цените са добри. Имаха и сайт.
А+
LZ1 DRZ

"Българийо, за тебе те умряха....", а тези след тях дори с това се подиграха! В днешно време няма идеали, има миражи - ни един от ония 240 не важи!

stanislav89

Само да допълня колегата, разсадника се намира по пътя към Метро.

patz

@ stan и @ evgeni: Благодаря - разсадника го знам, но досега нямаха. Ще се чака до май.
@ akapulko: Огромно благодаря за ентусиазма и отзивчивостта! 5те комети са прекрасни! В събота вече си бяха в езерцето и се чувстват страхотно.

Относно другите обитатели, за които се оглеждам - Рюкин (Риукин) / Ryukin -
Съпругата ми се е влюбила в тях. Видяла е накъде бели с червени петна. В Стара Загора има, но по 10 лв и то малки.
Какво ще ме посъветвате - дали да изчакам да се стопли повече и тогава да купя, за да няма температурен шок от аквариума - в езерцето?

Similar topics (5)

46580

Започната от pigggi

Отговори: 8
Прегледи: 7698

34546

Започната от Bundy

Отговори: 12
Прегледи: 11897

32473

Започната от lsimeonov

Отговори: 351