• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Езерцето на patz

Започната от patz, 13.03.2013 23:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

patz

Намерих фермер от Старозагорско, който продава бали ечемичена слама... Ако някой иска - може да му пратя линка на лични.

koifish

xoxi

Не съм ползвал ечемичена слама ,но каквото съм чел тя леко ограничава развитието на водораслите .За твоя малък обем не е ли по добре да използваш Водороден пероксид ще ти излиза по ефтено и с много по голям ефект,той ги унищожава до крак  :-)

patz

А каква да е концентрацията на кислородната вода (нали това е водоронен пероксид)?
За евтиното - една бала 40x40 cm я харчи 2,50лв?

xoxi

По принцип концентрацията зависи от това колко е зеленясъло езерото ,ако водораслите са много се използва 1,300литра 27% водороден пероксид за 1000л вода но ако няма много водорасли който да консумират H202 може да доведе до смърт на рибите.Затова може да се разпредели за някоко дни по 2 пъи на ден по 50 -100гр докато изчезнат водораслите.На тебе ще са достатъчни 2л мисля че струва около 5-6лв литъра но при нас има само 30% h2o2.

patz

xoxi, сигурен ли си , че не е 1 литър 3% на 1000 литра вода?
30% разтвор ми се струва силно?
Моето е към 4500 литра, смятам да започна с 1/4 доза, т.е. 1 литър пероксид, но 3%-ов. Моля, провери твоите източници.

xoxi

patz

xoxi - отново с полезен съвет, благодаря.
Утре започвам третирането... Ще поствам снимки.
Поздрави на всички.

patz

За съжаление не успях да изпробвам 30% пероксиден разтвор на xoxi, но пък днес си взех червена лилия за 9,90 от разсадника до МЕТРО - "Разцвет". Избирах си я и си взех една, която е с 2 големи и 4 по-малки полу-разтворени листенца и около 4см пъпчица с цвят. Урааа!

patz

Здравейте на всички.
Едва днес успявам да покажа развитието:

Публикациите са слети: 27.04.2014 21:41

Сори за качеството:

philander

привет
тази пролет 100 пъти се каних като минавам през ст. загора и аз да си взема лилия , но все нещо не се получаваше. старата ми лилия - бяла съм я вземал от "разцвет"
езерцето си е станало прекрасно

patz

Здравейте на всички.
Честит имен ден на всички Жоровци! За всички останали: Честит 6ти май - ден на храбростта и празник на Българската Армия!
Малко снимки и от мен :

Публикациите са слети: 06.05.2014 17:49

На горните снимки се виждат три нови красавици:
Воална комета (бяло-червено), оранжево- черен риюкин (поне така си мисля аз) и прекраснo сребристо асаги (кои), купени случайно от магазин в Стара Загора.
Тази пролет си взех и лилия от Разцвет, която вече даде цвят (вижда се), а освен това и е пуснала още три пъпки, едната от които е стигнала вече и до повърхността *bg*

Публикациите са слети: 07.05.2014 12:17

Развитие:
Вчера забелязах доста едно-сантиметрови попови лъжички.
В една тема колеги бяха споменали, че подходящ размер кои ще се справят успешно с поповите лъжички.
Та веднага ми изникна въпроса: Кой е подходящия размер?
В моето езерце имам 7 кои х 10-12см и още 4 златни (риюкин + комети) х 8-10см. посягат на поповите лъжички, но нещо не ги харесват и ги плюят. Хранането на рибките става рядко - през 2-3 дни и по малко гранули. Сега мисля да ги оставя без гранули - да си "пасът" от водораслите и да "озвереят" към поповите лъжички.
Вашите предложения?

patz

patz

Малък ъпдейт на снимките:

Късно осъзнах, че винаги е по-добре към филтъра да постъпва вода на самотек (на принципа на скачените съдове), а едва след това да се изпомпва през UV към водопад и поточе.
Замислям бетонно корито или корито от стар хладилник да биде вкопано в най-скоро време до езерцето.  :-D

PVV

Харесва ми зоната с баластра на границата на водата и сушата и се замислям да оформя нещо такова и на моето. Растенията там могат да бъдат засяти и да не се вадят зимата. Предполагам си сял такива, които издържат на студ.

Similar topics (5)

39794

Започната от petjofi2

Отговори: 27
Прегледи: 32717

32999

Започната от hanuman

Отговори: 7
Прегледи: 12577

17985

Отговори: 0
Прегледи: 4917