• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Налазиха рогата, фосфати във водата...

Започната от Longanlon, 06.06.2006 20:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

kraltchev

Чудя се дали тая нитратна смола не смуче и тия работи дето Стас нарича "органика", а Дидо се се прави че хабер си няма за кво става дума  :D Смолите доколкото разбирам имат доста интересни предпочитания към това което задържат и е напълно възможно весковата смола да пречиства и от разни други работи.

Аз минах на използване на активен въглен за пречистване на чешмяната вода, не използвам дехлоринатор, нито пък обратноосмозна вода.  Спрях да торя също така, храненето е с обикновена пръст под корените и резултатите са прекрасни - дали от неторенето или от въглена не знам.  И сега съм на вълна "пречиствай това дето не го виждаш" и имам обяснение на всички световни проблеми...

--Николай

botzi

Моя аквариум (15 литра) за една седмица се покри с рога целия, това станакато преминах на торене от сера флорена към тензо+калиевсулфат+магнезиев сулфат, и докато улуча дозите .........
сега уж ги олучих и рогата побеляха, ама не се махат.
Сами ли ще си отидат или нещо трябва да ги и изтърже ?

Stas

Raven

Цитат на: kraltchev

Аз минах на използване на активен въглен за пречистване на чешмяната вода, не използвам дехлоринатор, нито пък обратноосмозна вода.  Спрях да торя също така, храненето е с обикновена пръст под корените и резултатите са прекрасни - дали от неторенето или от въглена не знам.  И сега съм на вълна "пречиствай това дето не го виждаш" и имам обяснение на всички световни проблеми...

--Николай

моята система :D

аз го правя по този начин от няколко месеца и съм доволен,може би растенията забавиха малко,но пък са чисти и няма водорасли.
активният въглен пречиства много добре от хлор- в момента водата в София е силно хлорирана заради жегите,и като напълня ваната мирише яко,но като повърти помпата 30 минути водата се избистря и миризмата на хлор изчезва.
след това за около 20 минути я мятам в аквариума с маркуч пак през помпата с въглена и се получава общо близо час  въртене през активен въглен.

другото е яко коренова подхранка и нищо във водата докъто не си поиска,за сега признаци на глад няма- явно глината с добавките стига.рибки също се посъбраха доста- около 150 бройки има,скоро май ще греба с кепа напосоки и което отърве- отърве.

растенията не кипят ами врят направо-чак пречи на гледането,особено първите два три дни след смяна на водата.
болбитиса става като газиран.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

kraltchev

Ако се придържаме кьм началната тема за това какво предизвиква рогата и какво ги мори изглежда че това което Рейвън и аз правим, зануляване а ла Стас и махане на фосфатите по Лонганлонски яко им съсипва живота.

Заключението, ако има такова, е че торенето трябва да е никакво или почти никакво.  Това обаче не е догма - тоест не винаги растенията ще се чувстват добре без торове вьв водата.

Растения като папрати (болбитиса е пример за папрат), мъхове, анубиаси, амазонки и валиснерии явно нямат проблеми.  Но други предполагам че няма да растат много добре.  Аз имам само амазонки и много открит субстрат така че моя пресен опит е малко лъжлив. Рейвън, какви видове растения имаш в аквариума си?

Може би тук трябва да отбележим че напоследък доста от аквариумите на Амано са подредени по доста хитър начин.  Мъхове, папрати,  анубиаси в долната 1/3 или 2/3, а горе, близо до светлината се веят връхчетата на стеблените растения.  Нитратите и фосфатите му са винаги нула. Факт е, че стеблените растения могат да растат доста добре без никакво торене, но под много силна светлина, близо до повърхността.  Амано използва точно това -  стеблените му растения се виждат само близо до повърхността, а долните 80-90% от стъблото е скрито зад растения или камъни/дърво. Много рядко на някои снимки се вижда долната им част (скритите 80-90%) и честно да ви кажа вида е плачевен.  Естетичния начин по който подрежда всичко отвлича погледа и ума от всички тези прости детайли.

Ето два примера:

--Николай

Raven

много пъти съм казвал че два еднакви аквариума няма,и всичко е според растенията в тях.
някои аквариуми са по бързи и изискват все пак торене ,при други е достатъчно само остатъците от рибите и доливане на свежа вода.
в моя аквариум съм събрал само много бавни растения и такива които имат преимуществено кореново хранене,по този начин не ми се налага да торя във водата.
поддържам само добро захранване на грунта и редовни смени на вода за приток на микроелементи.
фосфатите са ми 0,нитратите въртят около 5-10,желязо не отчита но пък и няма никакви признаци на липсата му сигурно защото пясъкът ми е много железосъдържащ.

растенията са - болбитис,микрозориум,анубиас нана,сагитария субулата,валиснерия и три вида криптокорин- вендити /браун и грийн/ и лутеа ако не се лъжа.нямам почвопокривни- има много камъни и между тях е чист пясък който просифонвам.
специално съм подбирал расттенията така че да не изискват особени грижи- силна светлина,торене и прочие рискови елементи.
всеки аквариум си е различен и с различен режим- бързите аквариуми са по рискови- там системата е на по бързи обороти и ако нещо се прецака бързо блокира цялата система.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

веско

Не смятам да започвам спор но стоя зад написаното от мен.Не знам кой още освен Боби ползва тази смола ,но с него си говорихме онзи ден и резултатите при него са същите.Уверявам ви че не правя нищо по различно от преди и въпреки всичко брадата изчезна.

Stas

А не виждам кой ти противоречи, за да започнеш спор...

botzi

Цитат на: StasПробвай със зануляване.
:cry:  ако нищо друго не помогне и това е начин ... направу се сещам за това /format c: :) и все пак какво имаш под предвид зануляване ?

Similar topics (5)

14691

Отговори: 4
Прегледи: 5110

39549

Отговори: 5
Прегледи: 6442

1054

Отговори: 23
Прегледи: 20255

7197

Отговори: 2