• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Растеж на SPS коралите в аквариума - растеж на Acropora sp. от нулата

Започната от Coral Master, 03.12.2011 16:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Coral Master

Взе да ми става любимо съживяването на корали. След дълъг транспорт и недостатъчно внимание от моя страна по пътя, някои корали пристигат в аквариума ми напълно мъртви. Обелват се за часове и остават само бели скелети. Рядко се случва, но понякога по скелета намирам останали живи  миниатюрни парченца, често само около 1 квадратен милиметър. Започвам да ги пазя като очите си, намествам ги на светлина и ги храня, а когато видя, че са стабилизирани и показват начало на растеж - ги режа от мъртвия скелет и ги "пресаждам" на отделно камъче.

Ще ви покажа два такива корала. Няма смисъл да показвам всички, защото повечето видове се повтарят, а важно е да се види принципа.

Първият е дива и красива Акропора, която пристигна умряла. Коралът не беше от ферма. Впоследствие забелязах две миниатюрни живи парченца, всяко с размер 1 х 1 милиметра. Два-три месеца по-късно вече сме на собствен камък ...

Вече имам истински корал и даже съм му намерил постоянно място между Stylophora pistillata и една разкошна и много издържлива Acropora humilis.

Оппаа, май не съм улучил мястото, ще го смачкат големите "Кака и Батко" ... само за половин година ... баси, как растат тия корали!

Следващият претендент за вашите овации е сладурче, на което едва наскоро му пролича, че се казва Acropora millepora (Камене, вече имам и зелена, и червена. И от двата мога да ти фрагна ако искаш!).
От целия корал само едно клонче беше останало живо, и то само от едната страна.

Вече се настаняваме удобно на новото камъче ...

: 03.12.2011г 16:04ч
Добре ще бъде да добавя още някои неща.

През май месец, тази година, реших да залепя няколко SPS фрагчета на колоната в аквариума. Там вече имаше по една колония от Anthelia и Star polyp.

Няколко месеца по-късно растежа е значителен. Червената монтипора, която е най-отзад, всъщност расте много бързо, но се засили доста в началото, а ми трябваше фраг от нея и затова я "резнах". Сега вече е прекалено задушена от другите корали, които междувременно порастнаха и я попарват с пипалата си.

И поглед отгоре ... доста чаках, докато издебнах момент без вълни в морето ...  *JOKINGLY*

За протокола, групичката се състои от фрагчета от: Stilophora pistillata 'Milka' и три вида Montipora.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

камен чочев

Аз нямам такива, които да съм спасявал и за това не мога да покажа растеж от нулата, но ще дам два три примера, при мен как се получава.

Първата акропора, за съжаление само Кирил знае как изглеждаше, понеже ми е от него. Но вече се забелязват новите връхчета

Вторият корал, който искам да покажа е Acropora valida (TriColor). Този корал около три месеца стоя в този вид:

Преди 25 дни изглеждаше така:

А днес е така

Трета е една акропора, която си донесох от Гърция, средата на септември и изглеждаше по този начин:

Сега:

Вижда се ясно неоцветената част, която всъщност е растежът до момента.

Тук бих казал следното:
акропорите са най-красивите корали - перлите в рифовия аквариум, като съответно са и най-трудни. Трудността най-вече е в постигането на цвят, растеж и отваряне на полипите. Тук основно влияние оказват нивата на нитрати и фосфати, липсата на флуктоации при рН и кН, нивата на Са, Мg, K, Sr и другите трейс елементи, силата на течението и може би най-вече качеството на осветлението. Както и при другите СПС -и, редовното хранене с подходящи храни и аминокиселини също оказва благотворно влияние върху коралите.

Coral Master

Браво, поздравявам те Камене! Коралът който аз ти дадох изобщо нямаше никакви растежни връхчета. За месец и нещо растежът е много добър! А и цвета е супер, за моя радост и при мен е подобен.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

камен чочев

От това ще излезе много ефектен корал, да не му е уроки.
Едно допълнение за акропорите.  Всички акропори, с изключение на дълбоководните видове, обичат силна светлина и течение. Затова при избор на място в аквариума е необходимо да се съобразявате с това им изискване, т.е. положение от средата на горе и на място с добро течение, но не директно под струята на помпите. При внасяне в аквата е добре за няколко дни, фраговете или коралите да престояват на дъното, върху пясъка, за да привикнат към новите условия. Това е задължително при аквариуми със силно осветление или такова с наличие на  UVизточник.

камен чочев

Да споделя още един факт, който установих. След достигане на оптимални условия за растеж и оцветяване, много важно е те да бъдат поддържани постоянни. Ето и едно доказателство:

снимка 1. преди десет дни

снимка 2. от днес

Ясно се вижда разликата, което показва ускорение в растежа. И това се дължи на постоянните и добри условия.

M_I_T_A_K_A

Определено има много добър растеж за 10 дни. Браво. Давай все така :popcorn:
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

Canary

След шест месечно приключение в Зеовит, реших, че вече мога да покажа няколко снимки и аз. Правя уговорката, че първите спс корали бяха добавени преди малко повече от два месеца и поради тази причина, няма как да видите подобни снимки като на Кирил и Камен, но смятам, че има какво да се покаже. Отделно се извинявам за качеството на снимките, но ние с моя апарат, толкова си можем:)))
Първо ще покажа една Акропора, която доста добре се чувства при мен. Както ще видите на снимките има растеж и сега работя по оцветяването и отварянето на полипите 24/7.

Първа снимка с дата 16.01

Втора снимка с дата 16.02

Трета снимка днес 05.03

Другата Акропора, която ще поакжа е едно фрагче, което също се чувства добре при мен.

Снимка с дата 17.01

Следва снимка от 17.02, където няма видими разлики в растежа

И снимка от днес 05.03, където вече се виждат видими растежни връхчета само за 18 дни

Поздрави!

Ilianidis

Явно си на правилния път,видим растеж на акропората,които май доста бавно растат по принцип.Много хубави цветове имат.На снимките има някакви нюанси в червено,от какво са?Какво ти е осветлението и колко вата/площ?

Canary

Цитат на: Ilianidis - 06.03.2012 09:33
Явно си на правилния път,видим растеж на акропората,които май доста бавно растат по принцип.Много хубави цветове имат.На снимките има някакви нюанси в червено,от какво са?Какво ти е осветлението и колко вата/площ?

Снимките са боклук, но поне се вижда растежа. Все пак темата е за растеж:)
Тялото е Ати ПАуърмодул 8х54 вата. 5хКЗ ню дженерейшън, 2хблу плюс и една фиджи пърпъл
Поздрави!

Ilianidis

А какво стана със светодиодното?То едноватовите и да са много,май слабо идва.

Canary

Цитат на: Ilianidis - 06.03.2012 10:38
А какво стана със светодиодното?То едноватовите и да са много,май слабо идва.

Смених го, защото според мен спектъра не беше подходящ. Атито изпадна много изгодно втора ръка с нови КЗ пури и решх, че коралите ще са по-добре под него.
Поздрави!

Canary

Бях се сетил, че тук показах една акропора и растежа и при мен. Пускам няколко снимки година по-късно!

А това са две парчета, които ги счупих от нея, защото почнаха да опират в стъклото и ми пречеха да го чистя. Отделно съм раздал няколко подобни на размер фрагове на други колеги....

Ilianidis

По принцип акропори с тая структура са бързорастящи,при тебе явно е доказала много як растеж.

Canary

Цитат на: Ilianidis - 10.03.2013 18:11
По принцип акропори с тая структура са бързорастящи,при тебе явно е доказала много як растеж.

Виждаш ли камъка, на който е забито най-малкото фрагче(на последната снимка). До преди седмица целия беше покрит със зелено циано, а днес го виждаш как е и то при положение, че не съм го чистил от 4-5 дни. Преди само за един ден ставаше зелен.....

Similar topics (5)

58576

Отговори: 3
Прегледи: 8320

38309

Започната от Стоян Михов

Отговори: 2
Прегледи: 10431

53343

Отговори: 6
Прегледи: 9251

38992