• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Зелена скалария

Започната от raiko, 04.07.2011 02:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

dimo _ss

Поздравления и от мен! *BRAVO* Успехи за напред ! *bg*

Илко Димитров

Първите зелени скаларии в света са от Райко Славов от България *privet*........., това само по себе си нарежда Райко сред най-великите в света, когато мога да си направя 400л аквариум знам какво искам да има в него, Райко, наистина, шапки долу  *privet*, не се бъзикаме, никой от хората писали тук, не се бъзика с това че си постигнал нещо което никой друг на планетата не е успял.

Borko7

Райко, мерси за разясненията отосно ефекта на гена. Вече ми стана ясно.
А иначе бях следил спора в със Стив, но сега разбрах и основите му. Успех в работата. Въпреки, че сте сами в Бг забелязах, че имаш подкрепа на Кен Кенеди и др. важни имена в ТАФ2, така че все пак не си сам. Вярвам, че "bg" ще стане толкова популярно и използвано колкото и "pb", дори и неофициално. Само ти остават да направиш още няколко 1000 кръстоски :) Успех!
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

diskusi233

Супер скалари!!!
Много добре са се оформили браво.

raiko

Сега вече мога да покажа крайния резултат от някои кръстоски.
За да получа F2 поколение от кръстоската между зелена скалария и дивата форма (Манакапуру) използвах този чифт(от F1) :

Понеже bg е рецесивен ген не се забелязва фенотипна изява в поколение F1 (защото гена е в единична доза).  В поколение F2  25% от рибките са хомозиготни (bg/bg) и вече се появяват нови фенотипи. Това са някои от F2 поколението:

Вече получих и F2 поколение от кръстоската между зелената скалария  и синята (Philipine blue) скалария. Понеже и двата гена са рецесивни, едва  1/16 от поколението  им (6,25 %  )  имат  в двойна доза и двата гена. Чифта (от F1) , който използвах за да получа F2 поколение е този:

При F2 вече може да се види ефекта на синия ген върху зелената скалария. Цветовете стават по-блестящи:

А това е дивата форма (silver) от същото поколение, които имат в двойна доза и двата гена:

wwladoo

*BRAVO* *privet*---Браво Райко---супер са... *bg*
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

raiko

Мерси, Владо!
Основната цел на тези кръстоски е освен да се видят възможните нови фенотипи, които се получават от новия ген, също така да се разбере дали новият ген  се намира в някой от познатите генни локуси или се намира в нов локус. Засега резултатите сочат, че рецесивния ген - bg  се намира в нов локус.  Скоро ще разберем какъв ще бъде резултата от взаимодействието му с пушения ген - Sm. Теоретично е възможно гена  да се намира в пушения локус. Това ще стане ясно в близките седмици, когато получа поколение от този чифт:

Новият ген предизвиква доста голям интерес. Преди около месец с мен се свърза издателя на английската версия на акваристичното списание Amazonas - Matt Pedersen. Това списание се разпространява в над 100 държави. Мат ме информира за желанието му да напише статия за генетиката на скалариите и потърси моето съдействие относно тази част на статията му, в която ще публикува информация за новият Bulgarian Green ген - bg.   Ще очаквам с нетърпение следващия брой на списанието (Януари- Февруари), за да прочета завършения вариант на статията:

http://www.angelfish.net/VBulletin/showthread.php?t=30318

raiko

Кратката версия на списание Amazonas (януари - февруари 2013 г.) вече е качена в интернет. Трябва да се признае на автора, че за пръв път се прави толкова подробна статия за генетиката на скалариите.  На страници 56-57 е публикувана информацията за българския зелен ген (Bulgarian Green - bg):

http://edition.pagesuite-professional.co.uk/reef_to_rainforest.aspx?eid=7b978cec-83d8-428e-9a2e-56c13504f6bf

rakim

raiko евала...прослави България в този бранш,а списанието е доста интересно наистина.
540л Южна Америка

kamos

Браво Райко
Дай на ЛС имейл да ти пратя снимки на твои скаларии от зелените.
Храня ги с тетра дискус и станах доста особени на цвят...
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

CET-89

Поздравления, Райко!!!  *privet*
@kamos, дай тук де ...  d005

raiko

Благодаря ви!
Ще продължа с експерименталните кръстоски за установяване същността на новия ген. Радостното е, че името bg- Bulgarian Green започва да придобива известност.

raiko

Цитат на: raiko - 13.12.2012 22:57
Мерси, Владо!
Основната цел на тези кръстоски е освен да се видят възможните нови фенотипи, които се получават от новия ген, също така да се разбере дали новият ген  се намира в някой от познатите генни локуси или се намира в нов локус. Засега резултатите сочат, че рецесивния ген - bg  се намира в нов локус.  Скоро ще разберем какъв ще бъде резултата от взаимодействието му с пушения ген - Sm. Теоретично е възможно гена  да се намира в пушения локус. Това ще стане ясно в близките седмици, когато получа поколение от този чифт:

Родителите на този чифт са:
мъжки : (D/Gm - bg/bg)
женска: (+/g - Sm/Sm)
Главният въпрос е дали гените bg и Sm (Smokey) се намират в един локус. Ако тези два гена са в различни локуси, то генотипа на чифта от горните снимки е:
(D/+ - Sm/+ - +/bg) X (D/+ - Sm/+ - +/bg)
Ако предположим, че bg и Sm се намират в един и същ локус, то генотипа на този чифт е:
(D/+ - Sm/bg) X (D/+ - Sm/bg) .... ,ако това е така, то поколението на този чифт трябва или да има в двойна доза bg : (...... - bg/bg) или да има поне един пушен ген: (..... - Sm/bg), (..... - Sm/Sm).
На по-долните снимки ще покажа част от поколението на този чифт. Както може да се види, рибките от първите две снимки нямат пушения ген а също така не притежават в двойна доза bg.  Това отхвърля хипотезата, че новият ген - bg се намира в пушения локус.
: 07.08.2013г 02:02ч

Стоян Михов

Здравей Райко, виждам че опитите продължават. Аз имам няколко въпроса изчетох темата тук и в англоезичният форум и доста се затрудних в интерес на истината, терминологията, наименования и т.н. не са точно от генетиката, в същото време се ползват същите термини и става каша, но както и да е де.  

Първи въпрос: мутантния алел, който си успял да изолираш, в хомозиготно състояние поддтиска черния пигмент в люспите до степен да се вижда само зеленикавия отблясък в иридофорите, там където би трябвало да има черен пигмент. А черния цвят в останалата част на тялото, непокрита с люспи - плавници и т.н., си остава. Правилно ли съм разбрал?

Втори въпрос: Какви са взаимоотношенията с близкият му алел S?  

Трети въпрос: Успял ли си да изолираш чист bg/bg,  без S, ако да как разбираш че не е S/+? фенотипно май няма разлика между S/+ - bg/bg   и    +/+ - bg/bg?

Поздрави

Явно ще се посъберат въпроси докато отговориш :)

Четвърти въпрос: В поколението F2 от кръстоската между BSP и дивата форма (Манакапуру) имаше ли скаларии с дивият фенотип - с ивици?

raiko

Здравей, Стояне!
Цитат на: Стоян Михов - 08.08.2013 17:15
....Аз имам няколко въпроса изчетох темата тук и в англоезичният форум и доста се затрудних в интерес на истината, терминологията, наименования и т.н. не са точно от генетиката, в същото време се ползват същите термини и става каша, но както и да е де....

Терминолотията и наименованията които използвам са възприети от TAS (The Angelfish Society). Официално приетите от организацията генни локуси са осем на брой. Доктор Джоан Нортън е основоположничка на генетиката на скалариите:

http://www.theangelfishsociety.org/phenotype_library_2007/NewIndex.html

Първи въпрос: мутантния алел, който си успял да изолираш, в хомозиготно състояние поддтиска черния пигмент в люспите до степен да се вижда само зеленикавия отблясък в иридофорите, там където би трябвало да има черен пигмент. А черния цвят в останалата част на тялото, непокрита с люспи - плавници и т.н., си остава. Правилно ли съм разбрал?

Да правилно си ме разбрал. Такива са досегашните ми наблюдения, но в последно време получавам единични риби при които се наблюдава зеленикаво оцветяване и в плавниците (опашката).

Втори въпрос: Какви са взаимоотношенията с близкият му алел S?  

Трети въпрос: Успял ли си да изолираш чист bg/bg,  без S, ако да как разбираш че не е S/+? фенотипно май няма разлика между S/+ - bg/bg   и    +/+ - bg/bg?

Ще обединя отговора на тези два въпроса, но преди това ще покажа с няколко снимки какво е положението в този локус без наличието на новия ген - bg. Гените в този локус определят броя на вертикалните ивици при скалариите.  Алелните гени в този локус са три:  + (дивия тип) при дивия ген броя на вертикалните ивици е четири (една през окото ,една при опашката и две междинни);  Z (зебра) това е доминантен ген при наличието на който броя на вертикалните ивици е по-голям (7-9 броя); S (Stripeless) този ген също е доминантен. При неговото наличие вертикалните ивици изчезват(изцяло или частично). Когато S e в хомозиготна форма (S/S) вертикалните ивици изцяло изчезват. Когато имаме комбинацията (S/+) се получава частично изчезване на четирите вертикални ивици на дивата форма (от тях се забелязват само отделни фрагменти). Когато имаме комбинацията (S/Z) имаме частично изчезване на осемте ивици на зебра скалариите- от тях остават само отделни фрагменти и рибите изглеждат като леопардови (clown angelfish)- първите пет снимки :
: 11.08.2013г 03:03ч

В пост #64 от тази тема съм показал снимки на част от поколението F2 с дивата форма Манакапуру. Там могат да се видят (S/+- bg/bg) - ако се загледате внимателно се вижда фрагмент от ивиците на дивата форма. Също така съм показал и (+/+ - bg/bg). но съм ги означил като (bg/bg) - при тях при внимателно заглеждане прозират целите вертикални ивици на дивата форма. Освен това съм показал и (S/S - bg/bg) - при тях изцяло липсват вертикалните ивици- последните три снимки:
: 11.08.2013г 03:03ч

Четвърти въпрос: В поколението F2 от кръстоската между BSP и дивата форма (Манакапуру) имаше ли скаларии с дивият фенотип - с ивици?
Да разбира се. Имаше и рибки с изцяло дивия фенотип, затова и съм уточнил, че показвам част от поколението F2. Показал съм само новите фенотипи, които представляват интерес. Нужни са доста време и нерви за да се направят всички тези снимки, а аз все пак не съм фотограф.  :)

Similar topics (5)

27647

Отговори: 36
Прегледи: 39406

30926

Отговори: 8
Прегледи: 11335

51435

Отговори: 23
Прегледи: 16314

21785

Започната от DanielTanev