• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Езерцето на lsimeonov

Започната от lsimeonov, 26.04.2011 11:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Slaff

Като гледам тези големи камъни оформили езерата Ви, направо завиждам /благородно разбира се/
Тук, в  тая Добруджа няма река и респективно такива страхотни камъни, Най близо е Силистра ама и да да там са 100-120 км., а и едно ремарке до никъде няма да ми стигне. Лоша работа!!!
Страхотно изглежда!!!
А и моите големите хапват здраво, че чак ме е страх да не вземат да хвърлят!!!!

koifish

Цитат на: lsimeonov - 20.03.2012 11:27
Водата вече е към 8 градуса и от няколко дни, поднових и храненето!

Внимавай с храненето само веднъж седмично при тази температура и то ако можеш по обяд и по малко храна внимавай не бързай да ги храниш много

lsimeonov

да меткам им само по десетина гранули и то не всеки ден, водата преди малко я видях, 9.5 градуса, но рибките са още мудни, затова ще се съобразя с препоръката и ще внимавам с храненето. Благодаря!

П.С. Да използвам големия интерес към раздела и да питам всички знаещи и запознати, предстои размножаването и аз съм замислил почистване на езерото сега на април, за да може рибите на спокойствие да си хвърлят хайвета май, юни като се позатопли. Та питанката е следната: как да подпомогна хвърлянето на хайвера, чета за някакви нарязани найлони по които да се лепи, моля споделете вие какво правите и ме посъветвайте аз какво да направя, че да осигуря максимално добри възможности и шанс за рибите ми. Мерси!

Отделих го в нова тема http://aquariumbg.com/forum/gradinskoto-ezerce/girlyandi-za-hvarlyane-na-haiver-pri-koi-ribi/
Георги

lsimeonov

Още няколко пресни снимки:

Това са рибките, като почиствам сега април, ще ги снимам по- подробно и индивидуално

lsimeonov

В предния пост се вижда жабурняка, затова няма да поствам други снимки, а направо тези от почистването му. В събота запретнах ръкави и от 13:00 до към 21:00 бях готов, мислех си че ще отнеме повече време, но се справих, е вярно че се убих от работа, ама си заслужаваше, какво мислите  :-D

така се започна източване до дъно

събиране на част от тинята и пресяване на камъните от ямата на рибите, що гнас излезе от там не е истина

В сила влезе пароструйката и за има няма час и малко, камъните лъснаха и започна пълненето

Временното жилище на рибите и растенията

Рибите, стана късно и не можах да направя добри снимки

и на следващия ден заваля сняг и натрупа около 5см, поглед от съседите

Тези дни ми предстои преправяне на водопада и ще постна снимки в направи си сам моята идея за водопад. Раздела става страхотен, лека и спорна работа на всички.

lsimeonov

Да добавя и още малко снимки, както и преправения водопад, по напред в темата имам няколко снимки на буферния обем на водопада. Оказа се обаче, че кагато смятах обема му имах желание да взема помпа, която е 12 000 л/ч, но в последствие помпата ми е 4 000 л/ч и плътноста му не бе задоволителна за мен. Снимките са от начало на направянето му милалата година и от днес. Ето как тече водата направо от буфера, бях слагал едни плочи да насочват водата, но и ефекта от тях не ми харесваше много.

Направих си няколко експеримента, като даже мислех и да намаля обема на буфера, но най-добре ми пасна, просто една ламарина и водата да тече по нея, като единствената особеност, е че в предния край има една чупка, без нея водата просто не течеше както трябва, каква роля играе тази чупка аз не можах да си отговоря, но ето и снимки да добиете представа:

Ето и резултата от цялата галимация, според мен се получи доста добре

Идеята е лесно осъществима и всеки с водопадче, който се чуди как да пусне да тече водата, просто вземете една ламарина изкривете я отпред, маскирайте я между камъните и само поставете маркуча върху нея, ефекта на мен поне ми хареса, струята на водата при мен е около 2 500-3 000 л/ч, а може и по- малко да е. Успех на всеки, който реши да го приложи, ако модераторите преценят, че става, нека добавят този пост и към направи си сам.

koifish

хайде колега качи снимките в направи си сам за езерото

vasilii

здр колеги,искам да попитам колегата който е сътворил това прекрасно езерце,как ги е наредил тези камъни лепени ли са по дъното и стените или просто са редени . интересувам се защото и аз започнах преди 2 дена да си правя и аз езерце до сега само съм изкопал дупката предстои ми през следващите почивни дни да продължавам с поставянето на найлона и реденето на камъните та за това питам ако някои ми даде съвет ще съм много благодарен :)

lsimeonov

Камъните по стените са ми зидани с цимен и пясък едно към едно, малките по дъното са си насипани така, тези отвън също са ми така поставени, тези на водопада също са само наредени един върху друг. Незнам с лайлона дали е удачно да ги зидаш, защото предполагам след някоя друга година ще трябва да го подмениш и тогава зидарията ще ти пречи доста. Пробвай само да ги наредиш един върху друг или си купи фолио за езерца и си си иззидай, така и почистването е по- лесно с водоструйката по тях и само източваш. Успех.

vasilii

мерси за инфото,просто се чудя как да до направя мислех и аз с това фолио.вчера бях в баумакс-бургас и ми стана лошо от цени на това фолио 10,50 лв му е квадрата.мисля си с някои по дбел найлон дали няма да стане моето езерце не е мн голямо ето и снимка...

lsimeonov

Така като гледам мисля, че и само да ги наредиш един върху друг няма да имаш проблем, на око ми изглежда че нямаш страна по- висока от 10-15 см, а при мен най- ниската е 35 , а едната ми е близо метър и там просто няма как да ги наредя един върху друг. Ако ще е с найлон гледай да го покриеш изцяло, и частта отвън също, защото слънцето го съсипва и се къса. Защо не го направиш по- голямо и по- дълбоко, за рибите ще е много по- добре?

Редакция: Така сега като се позамисля, ако аз го правех, и това са крайните размери, бих му сложил един два слоя от някой хубав найлон и върху него изцяло да бетонирам камъни, по- едри за страните и може би филц за хоризонталите, така мисля че няма да мръдне с години.

vasilii

Аз така мисля да го правя стените с големи речни камъни а дъното с ситен чакъл, ще го изкопая още малко на ширина и дълбочина.още се чудя как да си направя малък водопад мисля да е нещо средно да не е мн голям нито пък малък но това  ще стане като изградя езерцето и тогава ще видя как ще го проектирам.Благодаря за съвета колега :)

lsimeonov

Да добавя и аз малко снимки. При мен едната златна отново хвърли хайвер, но май си го папнаха, дано и коите ми хвърлят и да има някое друго рибе.

Трябва да добавя и някъв самоделен филтер който да обира тинята от дъното, примерно някое бидонче пълно с филц дали ще свърши работа. И как е правилно да се направи, водата да влиза отгоре и да изтича отдолу или да влиза отдолу и да изтича отгоре?

lsimeonov

Хайде помогнете с акъл, кой от двата варианта е по- добре, в ляво или в дясно или нещо друго бихте ми предложили. С една дума казано това ще е бидонче приблизително 50-100л не съм решил още и ще е с помпа 4000 или 5000 л/ч. Но не знам кой от двата варианта ще е по сполучлив, вие какво мислите?

Slaff

Според мен вторият вариант е по-удачен.
При вариант 1 как ще мине тинята през дунапрена и от там да слезе долу, че да се източи. Малко абсурдно ми изглежда. То бидона да го напълниш само с дунапрен ........
Мисля, че водата във филтъратрябва да минава през материали, които са с различна пропускливост, но от Голяма към Малка.

Similar topics (5)

17985

Отговори: 0
Прегледи: 4916

59393

Отговори: 38
Прегледи: 40271

53877

Започната от beloslav

Отговори: 4
Прегледи: 5301

50239