• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Планария - тема за взаимопомощ

Започната от pasoman, 10.10.2004 15:42

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

discus

Цитат на: nikolavВсъщност планарията на какво вреди? Вредна ли е за рибите?

планарията не вреди на рибите, но може да навреди на хайвер и личинки, ма гадно изглежда се едно аквариума ти е пълен с червеи

cihlidi_fan

Aз имах абсолютно същият проблем.По принцип не е добре за рибите,но ще ти трябва лекарство.За сажаление то не е нити на tetra,нито на sera.То е Полско и се казва Tatrapet(Anti-Parasite)Bodygard.Струва 3.50лв.-150мл.Ако го намериш слагаш 1-чаена лажица на 18л. :wink: Знай само че ако ти капне на ракато(или въобще на кожата)веднага се измии(мястото където е капнало)защото остават гадни петна.Повярвай ми-знам от личен опит. :wink: Проблема доколкото знам идва от водата а не от грунда(не съм 100%сигурен).Ако не намериш Tatrapet и sera bactopur direct върши работа,С Tatrapet си по-на сметка защото то е 100мл.и е 3.50лв.,а бактопура е 1.50лв.таблетката(за 50л.аквариум).Надявам се тази информация ще ти свърши работа :wink:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

cihlidi_fan

:o Извинявай исках да кажа че Tatrapet е 100мл.,а не 150!!! :oops:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

Хунта

Аз да се похваля, че планарията почти изчезна. Явно понеже по празниците нямаше как да чистя редовно и се е навъдила, но сега след като се върна всичко в обичайния ритъм ... работите се оправиха сами ... бе да се налага да слагам каквито и да било лекарства, просто за 2-3 дни сменях по повече вода.

discus

Цитат на: ХунтаАз да се похваля, че планарията почти изчезна. Явно понеже по празниците нямаше как да чистя редовно и се е наъдила, но сега след като се върна всичко в обичайния ритъм ... работите се оправиха сами ... бе да се налага да слагам каквито и да било лекарства, просто за 2-3 дни сменях по повече вода.

Позадравления ,при редовно почистване на грунда няма да имаш повече проблеми.

Longanlon

като почвах първия си аквариу след няколкогодишната пауза ми се навъди планария, но 3 молинезии я опраскаха за ден-два. нощем, нали е тъмно и планарията плъзва по стъклата на аквариума и сутрин като светна лампите рибките си закусват.

все пак добре си се ориентирал, че планарията се въди поради лоша хигиена и гниещи остатъци и си ги премахнал.

evv

възможно ли е в аквариума да се появят малки червейчета (толкова малки че не съм сигурна че са червеичета) приличат на бели власинки 1-2 мм в аквариума има една голяма гупа и 2-3 малки няма нищо ново в аквариума от месец някъде нито растения нито риби!

Raven

ако пълзят по стъклата тавя е Dendrocoelum lasteum - бяля планария.
не е опасна и ако не храниш рибата няколко дни сигурно ще ги изяде.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

evv

мерси за отговорал.
Но от къде се появяват тия гадинки?

Longanlon

Ами живеят си май във водопроводната вода яйцата им или в праха по грунда (който вероятно е изваден от река) ги има.

Това, че се размножават обаче е сигнал, че има гниещи остатъци в аквариума ти - храна, изпражнения, листа - планариите в такава среда виреят - та може да се замислиш за по-добро почистване.

Raven

аз съм си ги внасял с растения обикновенно.
понеже нямам навик да дизинфекцирам растенията ,понякога си нося и подаръци.веднъж с растение взето от панчерево си донесох хидри,много интересни са - гледах ги през лупа ,но барбусите ми не прощават.

планарии,босминия/вид дребен циклопс/ и някои други ракообразни могат да се получат в нов аквариум в които още не се е установил баланс ,или в аквариум в които понякакви причини нещата не са съвсем наред- малък обем,много риби,твърде често хранене,неправилна смяна на вода и др.
въобще не са опасни ,но са индикатор че нещо в системата не е наред.

за борба с планариите има много методи , сигурно има и препарати,но наи ефикасно  си е да оставиш рибите да погладуват и ги изяждат веднага.

Longanlon

Хидри ли бе човек!

Знаеш ли, че от налък ми е мечта да наблюдавам тези гадинки, но все не мога да намеря.

Raven

имал съм и то даже два-три пъти,сигурно защото понякога съм си носил  растения от наши водоеми като ходя за риба и ми се види гьола чистичък.

много са интересни - съвсем малки са 1-2 мм. залепят се на стъклото откъм осветената страна обикновенно и си клатят косата като металисти.трябва много силна лупа.аз използвам някаква част от окуляра на артилерииска бусола която увеличава доста ,и с нея си гледам хаивера и такива дребни неща.
направо ме беше яд като ми ги изядоха барбусите и неоните.
освен това преди си хранех рибите с тубифекс - може и от него да са попадали.
хидрите се размножават много бързо и стават доста големи - тогава са опасни и за дребни рибки защото имат отровни пипала,но моите бяха съвсем малки - нямаха шанс в живота
:lol:

fridolina

От пет дни в този аквариум няма рибки, а само растения.
Днес по стъклата забелязах че пълзят миниатюрни червейчета
колкото косъм и с дължина от съвсем малки до 2-3 mm.
Тъй като днес смятах да пускам рибки в този аквариум,
моля кажете ми тези червейчета могат ли да са опасни или ще са чудесна храна?

Raven

това е планария- безобидни са.
пускай рибите - ще им се израдват.за всеки случай не храни рибите 1-2 дни и ще ги изядът.

Similar topics (4)

45252

Отговори: 9
Прегледи: 30467

32962

Отговори: 16
Прегледи: 57285

20280

Отговори: 167
Прегледи: 174054

60067

Започната от mushroom