• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Neritina natalensis

Започната от NikolaV, 13.02.2006 10:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

NO CARRIER

По-скоро става дума за онези бели червейчета, които ги има в почти всеки аквариум. Дето правих жалки опити да ги снимам. Енхитреус, по-точно. http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=3168

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Тони

Знам, не си спомням от къде, дали съм чел някъде или някой ми е казал, че планариите влизат в черупката на охлюва и го изяждат жив.
Тука ред нема, ама требва да се спазва!

discus

Цитат на: ТониЗнам, не си спомням от къде, дали съм чел някъде или някой ми е казал, че планариите влизат в черупката на охлюва и го изяждат жив.

Абсолютно правилно , наблюдавал съм го при мен с ампуларии.

Longanlon

Е, при мен няма такива гадове.

А тия неритини много бързо пълзят ве! Направо са свръхзвукови в сравнение с другите охлюви. Загледах се как яде от стъклото, но не видях някаква забележима промяна в гъстотата на точките ксенококус, които облизаше добитъкът.

6aro

Цитат на: LonganlonЕ, при мен няма такива гадове.

А тия неритини много бързо пълзят ве! Направо са свръхзвукови в сравнение с другите охлюви. Загледах се как яде от стъклото, но не видях някаква забележима промяна в гъстотата на точките ксенококус, които облизаше добитъкът.
И при мен няма такива работи.
Да доста са бързички! Вчера даже един се беше качин върху др. охлюв и после по стъклото.
Палудариум: 120/80 (16 вода; 64 надводна част )/40
острови: размери в най-широката си част - 23/18/40; 43/20/40; 10/19/13

NikolaV

Цитат на: 6aro...Вчера даже един се беше качин върху др. охлюв и после по стъклото.
Първо удоволствието, после работата :-)

miTko

Цитат на: LonganlonЗагледах се как яде от стъклото...

:lol: С керамични зъби ли са? :shock:
Разни мои АКВАРИУМИ 

Longanlon

ни съ ибавай с бай брадър :)

а някой да е забелязал някакво... разделение по двойки между тях? защото два от моите постоянно пълзят един до друг или един върху друг - непрекъснато са заедно. а това ми се вижда супер странно, особено като се има пред вид, че останалите са пръснати из аквариума.

NO CARRIER

Доколкото разбрах, Неритините са едни от малкото разделнополови охлюви. Размножаването им в аквариум било проблем. Но като цяло, при по-твърда и по-солена вода, ставала хавата. Но не успях да намеря точно какво се има впредвид под по-твърда и по-солена.

botzi

м..... стара вие защо изкупихте всичките неритини от discus.bg поне няколко да бяхте оставили  :!:   :(

ptsekov

Цитат на: ptsekov
Цитат на: NO CARRIERrip

Я сега си признайте, кой колко жертви даде от неритините?

При мен са вече два броя. Казаха ми още двама човека за поне още две умрели. Има ли други?

Взех 2 неритини в петък предната седмица. В началото и двете се залепиха по стъклата и бродеха насам-натам. В момента и двете лежат на дъното и отвора на черупката им се е покрил с нещо като твърда ципа - при единия отворът все още не е напълно запечатан. Не мога да разбера дали са живи или не ?! Единия както седя няколко дена на дъното, близко до стъклото, сега гледам, че се намира в центъра на аквариума  :shock:  Ще ги държа още известно време дано да се окаже, че само са изпданали в дълбок сън ...

Единият от двата ми "хиберниращи" охлюва е бил изяден снощи. Днес сутринта намерих само празна черупка и капачето на отвора на черупката за което стана въпрос по-горе. Интересно дали това е работа на сомовете или на някоя от лисичките ми...

NO CARRIER

Аз гледах при мен какво се случи. Едната неритина се обърна по гръб - с отвора нагоре. Спря да мърда. Първо я нападнаха анциструсите, а след това и планорбисите и за няма и денонощие черупката вече беше празна.
Не знам дали не е могла да се върне с крака надолу или просто си е умряла и случайно така е застанала. В големия аквариум беше с отвора надолу, но там имам доста по-големи риби и не е ясно кога е умряла и кой я е ял.

ptsekov

А обърна ли внимание дали има това капаче на отвора, което видях при моите охлюви ?

P.S. Тия неритини излизат доста скъпи хапки :)

NO CARRIER

Вероятно, това е основата на самия крак. Има я, да. Когато умря, отворът беше запушен с нея. Анциструсите извадиха мръвката и тя падна отстрани, но остана отделно.

penchod

Баровци! С какво си хранят рибите!!! :shock:  :?

Similar topics (5)

55680

Отговори: 3
Прегледи: 6515

8094

Започната от Longanlon

Отговори: 29
Прегледи: 26564

31841

Отговори: 10
Прегледи: 16345

26007