• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Видове глина за направа на глинени топчета.

Започната от miTko, 27.09.2004 11:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Raven

аквариума ми е само един -220 литра и е на един месец след спешно презапускане .прилича на силажна яма в момента , има доста растения но няма никакъв вид .ще го снимам и ще го пусна поне след 1 месец сега няма смисъл.не е нищо особено в сравнение с моделите от западните сайтове защото там растенията ги взимат накуп , в количество и ги садят от веднъж , а на нас тука ни трябват месеци да развъдим растение от едно две стебла до храст с размер 40 х40 см.
въпрос на възможности е .един ехинодорус с такъв размер струва поне 40 лв, а за добра композиция трябват поне три.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

77

е то това е манията :D на куп и баба знае :D как беше  "акваристиката е хоби за търпеливи" :D

abaro

Цитат на: raven
торове и подхранки трябва да се слагат само при нужда ,когато растенията вадят малки ,бледи, смачкани ,атрофирал ,или ненормални по някакъв друг начин листа- това е признак че гладуват и тогава може да им се сложи подхранка.ако се слага без нужда може да доведе до цъвтеж и дисбаланс .

Тук очевидно си прав просто аз не бях го съобразил. Опитвам се да направя хармонична комбинация м/у залесен аквариум и прилично количество рибки затовазалитам в една или друга посока.
Нищо ще се науча :oops:
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

miTko

Цитат на: ravenправя топчета с големина на лешник и ги слагам да съхнат някъде на сянка , иначе се напукват и се разпадат по бързо - още с слагането.
на големите растения слагам две такива +едно парче хума пак с този размер , но пак отбелязвам че нямам риби.
сивата глина е бедна на органични вещества но е богата на минерали тъй като е от по стар произход и затова ги комбинирам .от глините най стара и бедна на органика и богата на минерали е хумата.

За хумата знам. Червената глина все пак има желязо. Ще направя по-малки топчета и ще пробвам. Малко за  проба,  пък то  ще си покаже. Както казах , в момента за рибите не ми пука щото повечето са хелери, има останал един жълт трихогастер и един барбус които са дядовци, а за анциструсите, които винаги са ми били любими, не се притеснявам.По-издържливи риби не познавам. Двата са на над 7 години, третият на около 4,5.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Longanlon

Рейвън, даже не е нужно да я изнасяш бутилката СО2 на балкона - не мирише на нищо. ако замирише на вино, вече е време да смениш сместа.

Raven

при мене изкарва около 3-4 седмици със добавянето на сода , явно зависи от маята и от температурата.с по прясна мая изкарва повече.
а изкарването на балкона или в банята е по желание.
към края наистина мирише на джибре :D

Longanlon

да, и аз добавям сода, но така бутилката започва да работи както трябва по-късно - след 2 дни примерно. това може да е и от факта, че за следващатабутилка използвам не мая, а част от течността на старата де.

niky

Не знаех, че нямаш риби?!! Защо не пуснеш поне някакви, които не цапат (е, ти си знаеш де, но холандски аквариум без риби?!!)

Иначе за глината - няма проблем с нея. Аз също я купувам от пазара (Женския).

Купувам си и торф (само торф). Торфа го варя и после почва забавлението - меся глината с торфа.
Накрая издебвам да няма никой в къщи и направените от мен топчета отиват във фурната (умерена както казват в готварските книги).
Цялото ми дъно е покрито с такива топчета.
Но...няма ли СО2 забрави да расте тенелус например.
Иначе има полза.

Raven

СО пускам постоянно нищо че е самоделка - растенията ми "кипят" всеки ден, а рибки нямам засега ,по натам ще си взема 20 червени неона и 2-3 сомчета.евгени напоследък не е изкарвал червени неони но предполагам че има заредени.последно пробвах с дискуси но не се получи и което оживя го разкарах.
торфа откъде го взимаш , аз не мога да си намеря чист само на смески попадам в магазините за цветя.

niky

Ами моя торф го взех от пазара Красно Село.
Чист торф. Ако ти се катери, има и на Витоша, може да е и по добър.

А това, че растенията пускат кислород следобед е много добре.
Ти с какви и колко лампи си (може и да си ми казвал, ама ...)

Защото това с мая си е трудна работа, но щом си го постигнал...браво.

miTko

Raven, ти беше ли писал какви "китки" гледаш, не си спомням.Щото да те питам за това-онова ако закъсам. :)
Разни мои АКВАРИУМИ 

Raven

--------------------------------------------------------------------------------

сигурно съм го описвал някъде .съдът ми е малък - 230л. и с кофти размер 120х55х35- двш.затова а и не само затова гледам предимно дългостеблени.имам 20 вида растения но не всичките ще ги задържа, кой знае колко ценни видове нямам.по редки са лудвигия аркуата и л. перуенсис, алтернатера лилацина и рейники, микрантемум микрантемодес, хетернатера зостерифолия.имам още .лимнофила акватика и обикновенна , три вида анубиас , два вида ротала - ротиндифолиа и маркранда коен ,тайландски папрат, лудвигия репенс ,два ехинодоруса-амазонис и селовианус, два криптокорина - афинис и понтидифлора, кто сложиш и яванския мъх общо взето това е . всички растения вървят много добре с изключение на маркрадата.сега ще си взимам и глосостигма.в момента съм с 2х36 гролукс и 1х 36 силвания деилайт , и ще взимам още една аквастар-36вата.а самоделката с мая си е много добра с кранче регулирам балончетата до 3-4 в секунда както си трябва.

miTko

Мерси за информацията. :) От моя гледна точка твоят аквариум не е малък, аз съм с 80 литров, също дълъг за обема си 75х40х28 -двш, според мястото, на което е поставен. Нямам възможност за по-голям поне в обозримо бъдеще, но ще си поиграя поне да го направя както ми се иска, след 7 години експерименти и какви ли не обитатели...И аз като теб се надявам да мога да го снимам след месеци.Имам снимки от лятото, преди голямата Хирошима, но това е друга тема. :?
Разни мои АКВАРИУМИ 

Legion

Пичове някои знае ли откъде в София мога да си намеря явански мъх и за колко?Но не от съботния пазар защото скоро време няма да пътувам към София в събота :cry:

Raven

Цитат на: miTkoМерси за информацията. :) От моя гледна точка твоят аквариум не е малък, аз съм с 80 литров, също дълъг за обема си 75х40х28 -двш, според мястото, на което е поставен. Нямам възможност за по-голям поне в обозримо бъдеще, но ще си поиграя поне да го направя както ми се иска, след 7 години експерименти и какви ли не обитатели...И аз като теб се надявам да мога да го снимам след месеци.Имам снимки от лятото, преди голямата Хирошима, но това е друга тема. :?
беше писал че си промивал растенията с белина заради охлювите-та се чудя - аз преди имах две боций , ледах ги 5-6 години и през това време не видях охлюв в аквариума си въпреки че слагах много пъти защото исках да си ги развъдя-пробвал ли си го този вариант, става въпрос за планорбисите , ако си имал меланий -ясно - боцията не помага там.

Similar topics (5)

4263

Отговори: 29
Прегледи: 61765

16598

Отговори: 8
Прегледи: 6702

18534

Отговори: 5
Прегледи: 6333

8505

Отговори: 3