• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Проблем с гупи и хелери в нов аквариум

Започната от Therion_bg, 09.07.2010 21:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

DaniVal

Цитат на: Caxapa - 11.07.2010 00:23
Госпожо! Колкото и да ми е неприятно, че бих Ви обидил с последвалото си обяснение но в такъв аквариум не бих сложил и изкуствени рибки които само да красят това което сте създали като среда за живот на рибите. Съветвам Ви да прочетете  темите за оборудване и подредба на аквариум и едва тогава да пристъпите към действия. Моля да не приемате всичко като нападка към Вас а да се запознаете в детайли  как да създадем добри и поносими условия на живвот на тези красиви създания. Защото ако е коте или куче и ако не му понасят условията ще си тръгне(избяга) един ден.Но рибките няма как да го сторят. Благодаря за вниманието и разбирането.

Първо съм госпожица!(не,че има значение за това което питам,но все пак...)
Второ,не се обиждам,защото ако всичко ми беше ясно едва ли щях да пиша тук...нали?
Както писах,днес сменихме водата и не ми е ясно защо е така мътна-смених я заради умиращите/умрели риби
(затова и качих снимка),преди това НЕ беше.Днес сложих речния пясък и незнам дали не е от това....
Старя се по всички начини да дам най-добри условия за малкото рибки,но явно бъркам някъде.
Затова се обръщам за съвет към Вас-опитните!
Но ако получавам само критики,без съвети,едва ли ще се получи.
Колкото до четенето-съм прочела,ако бях намерила точно какво се случва с аквариума нямаше да губя моето и Вашето време за да пиша!
: 11.07.2010г 00:12ч
Цитат на: chepik - 11.07.2010 00:35
Моето предположение (предполагам щот не съм там и инфото е малко оскъдно)

Рибите си ги пуснала направо от пилкчето във водата без постепенна аклиматизаци(лесно ги стресира и умират веднага или за 1-2 седмици).
Пишеш, че има гъба но на снимката не се вижда, само камъче виждам.Водата е мътна щот няма цикъл тоест липсва гъбата ако не са стресирани рибите може и да оцелеят.Става мътна също така ако храните рибите обилно и остава не изядена храна което пък скапва водата(побелява), а от там скапва и рибите

Една грешка която съм забелязъл при начинаещи -Дунапренчето чисти водата не когато то самото е чисто, а точно обратното когато потъмне, не се опитвайте да го миете на чешмата докато си върне цвета какъвто е бил когато сте го купили просто като сменяте водата го изплакнете в източената от аквариума вода.

Ами,да,направо от пликчето в аквариума :-[
Гъбата от помпата съм я махнала за да я измия и още не съм я сложила.
Храня ги веднъж на ден и то по малко.
Благодаря за съветите на chepik и jommy!
Ще се постарая да ги спазя и всичко да се нормализира!

chepik

Айде отново ще гадая.
Мътна понеже си сменила цялата вода,сменя се 10-50% в зависимост от случая.
В твоя случай би трябвало да смениш 30% от водата да кажем 2 пъти през ден и то ако видимо рибките не се чустват добре и нещата постепенно ще се нормализират.
И недей да миеш гъбата ТЯ ЧИСТИ КОГАТО Е МРЪСНА, а не когато е чиста просто я стисни няколко пъти в кофата в която си източила водата от аквариума намери из форума теми за азотния цикъл и ще разбереш защо да не я миеш.Успех с рибките. *THUMBS UP*

ico

Прочети поне статиите от тук, тук , тук  и  ще ти се поизбистрят нещата. Изобщо ако искаш красив аквариум без проблеми, срещу 20 минути грижи седмично, трябва да се позачетеш в тоя форум или изскачащото меню в ляво.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Caxapa

Цитат на: DaniVal - 10.07.2010 20:18
Здравейте!

Гледали сме рибки,когато бях дете и нямам спомен как точно сме го правили :-[
Сега реших да купя рибки на сина ми,който е на 5г(както и да е!)

Няма място за сърдене и можете да се представяте за "госпожица" колкото си искате но официалното обръщение е "Госпожо" Господине" А и това което пишете в първия си пост протеворечи с това което твърдите сега.
Относно акварима който се опитвате да приведете в ред бих Ви дал съвет като колегата да не го оставяте без филтриращата система в случая гъбата с аераторната помпичка.. Така както на нас ни е необходим въздух, така е необходим и на рибките. А освен това и до някъде пречиства водата макар и да има по-добри видове филтри.   Прочетете поне какво е необходимо за нормален живот на рибите  които сме избрали в аквариума ни. Това ще намерите в изкачащото меню в ляво на  страницата. И  наистина не се ядосвайте на опите ни да Ви помогнем "госпожице"  *bg*

Morphined

Госпожице :) Не им обръщайте внимание. Те са закоравели акваристи и когато някой им поиска съвет го дават така,сякаш човекът отсреща разбира всички термини и разполага на ден с по 20 часа за да се грижи за рибите си. При тях не е вече точно хоби,а нещо като неплатена работа и задължение.
Това,което ще ви посъветвам аз е простичко и ясно.

1-Най-добре си сменете рибите. С молинезии ще имате 10 пъти по-малко проблеми. Ако някой ви е казал,че гупите са най-непретенциозната живородка,то значи този човек е гледал гупи преди 10 години и още си живее по онова време. Гупите мрат като мухи. А хелерите не бих ги препоръчал за начинаещи точно. Вземете си 5-6 молинезии различни окраски и готово. Платите също са корави гадинки,поне моите.
2-Вземете си РАСТЕНИЯ ! Подобряват много условията за живот във аквариума и позволяват отглеждането на повече рибки в по-малко вода.
3-Това че може да гледате 4-5 рибока в 22 литров аквариум не е вярно :) (нека ме плюят,но е така)
4-Не слагайте ей така препарати (споменахте,че сте слагали) за спорта. А мен ако питате въобще ги избягвайте,не вършат никаква работа. Ако ви се разболеят рибите ви трябва антибиотик от аптеката,а не фирмени препаратчета за оцветяване на водата.

MeTogu

Колежке ти нямаш никакъв завъртян азотен цикъл.Препоръчвам ти да си вземеш от някъде 10 литра аквариума вода от здрав отдавна стартиран аквариум и да я налееш в аквариума си.Така и в гъбата ще се завъдят по-бързо бактериите който са така ценни и спомагат за избистрянето на водата.Иначе може да си стои така мътно още доста време.А и докато не ти се завърти азотния цикъл не се препоръчва смяна на вода.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

DaniVal

Therion_bg

Аз (дето пуснах темата :)) искам само да благодаря на всички. Оказа се, че една приятелка баща и е запален по рибки. Донесе ми 3 растения. След като ги засъдих водата се размъти защото разбутах чакъла. След около час видях оживление при гупите. ДО вечерта водата беше почти избистрена, гупите си плуваха волно и при хелерите взе да се забелязва раздвижване. Днес всичко е ОК. И рибките ми си плуват с кеф :) Аквариумът с растенията стана много по-красив, водата - перфекно бистра. Благодаря отново :)

Morphined

Иемнно това съм написал по-горе да се засадят растения и че проблема не е във водата. Но те колегите понеже са върли аквариумджии и си знаят само "условията са лоши,дръж по 5 рибки във 100 литра вода" :) Не искам да обидя никого,но гледам че се дават все едни и същи съвети за различни случаи пори различни хора,със заучени фрази на никого не може да се помогне.
А Therion_Bg колкото повече растения засадиш,толкова по-добре,стига само да не минат 80% де,щото тогава поне по мое мнение на рибите не им е особено приятно. И гледай да няма растения,части от които да излизат над водата,понеже й пречат да циркулира правилно  *THUMBS UP*

jommy

@Morphihed: Не мога да се съглася с теб и в същото време си прав до някъде. За начинаещ акварист да набута сума си риби в 20 литра с гъба с камъче без растения извинявай. Иначе принципно си прав - това е пълна измишлиотина с бройката риби и литража, но при условие, че се прави подбор на рибките, които се гледат в съответният обем като вид, каква растителност и филтрация има аквариума. Да и аз си позволявам да гледам много риби в 84 литра, но половината дъно е залесено, основните растения са бързо растящи. Филтрирам 84 литра с външен филтър ехейм, който се препоръчва за 200-300 литра аквариум, храня само с люспи, не прехранвам за да няма излишна органика и т.н., но това, които не е минал по този път не може да го прецени, да не говорим, че и по повечето магазини се дават странни съвети и също толкова странни храни. За гупите съм съгласен и аз съм на мнение, че това не са риби за начинаещи. За начинаещи спрямо обена на аквариума - данио, неони, расбори, калихти, анциструси, коридорас....разните му там дребни тетри, барбуси, харацини и сомове. Дори и дребни на вид някой расбори подходящи, в по-голяма бройка като макулата, еспей, галакси (която май е към семейство барбуси) за този обем са подходящи и по мое впечатление супер издръжливи

Затова се опитах, по-нагоре да напиша мнение като съвкупност от това, което ще прочете из форума и това, което ще прочете из сайтовете на големите фирми като Сера и Тетра. За препаратите също колегата не е прав. Пробвал съм в 18 литра - нов аквариум, нов грунд, нов филтър, вода от чешмата - напълвам аквариума, сипвам aquatan и nitrivec и след 3тият ден меря - амоняк и нитрити - резултат бледо жълто(~0 тестове на сера) :) Сменям по 2 литра през 2 дена първите 3-4 седмици като преди всяка смяна съм мерил отново цвета на тестовете не се променя и така 3-4 седмици след това спирам да меря, каквото и да било освен, ако нямам конкретна причина да го правя - просто регулярно 1 път седмично си сменям 10 до 30% вода. Чат пат меря ph и kh, в последствие след като е добавено CO2 от мая и захар и то не заради друго ами за да добивам представа за концентрацията на CO2 от DIY системата, за любопитните има в западните форуми табличка с ph kh и ориентировъчна засечка с CO2  като концентрация във водата.

Препоръката на MeTogu е добра, стига да имаш познат със здрав аквариум, а пък ако имаш съсед със здрав аквариум може да вземеш освен вода и филтърната му гъба и след като е изплакната в аквариумна вода да я изплакнеш 1-2-3 пъти директно в новият си аквариум, аз лично като нямам зор и правя ново малко аквариумче правя точно така с гъба от филтъра на стар работещ аквариум.

Therion_bg

jommy, аз пък немога да се съглася с теб:
Едно време в същия аквариум гледах 5-6 сома, 7-8 гупи, 4-5 хелера, някакви молинезии. Тогава не съм имал растения. Незнаех нито за изплакването на филтъра в аквариумната вода, нито че не се сменя цялата като стане мътна. Сменях си водата на 2-3 седмици, филтъра си го прах с ВЕРО на чешмата - и пак всичко в аквариума до следващият път. На 2-рата година (почти нямах случаи на умрели риби) Булките ми станаха толкова огромни, че изядоха главите на всички гупи, части от другите риби (абе те ги омъртвиха). 2 години и половина след като ги купих булките умряха от затлъстяване. А пък за такива тестове на вода, кво PH, незнам си кви глупости - ми аз нямах растения, за кви тестове да говорим. Живяха си рибите, размножаваха си се, булките си ги ядяха и така. Така че не е само до това колко начинаещ си - рибите са все по-разглезени.

jommy

Therion_bg

Similar topics (5)

58348

Отговори: 3
Прегледи: 4438

45033

Отговори: 2
Прегледи: 2831

50640

Започната от Lucky Fish

Отговори: 3