• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Да си поплача :-(

Започната от patter, 23.01.2006 10:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Legion

Аз имам един 40л. аквариум който ми е наследство,правен е през 1979г. по-стар е от мен.Незнам с какво е лепен,откакто е направен нищо по него не е пипано.Още се държи и е в почти постоянна експлоатация, е с малки прекъсвания.
Та дайте някакви критерии как да  определиме дали шевовете са в добро състояние :roll: Щото само от снимки .. :roll: Иначе от неговите шевове са изядени само 2 странични,другите са плътни и на пипане са еластични(меки).Ако сложа силикон по ръбовете отвътре....

П.П. Става въпрос за аквариума на аватара.

miTko

Според мен живота на силикона е съизмерим с този на стъклото. Ако питаш някой стъклар, ще ти каже че стари стъкла се чупят по-лесно и не могат да се нарежат добре по тази причина.Освен това, както знаете стъклото е аморфен материал и "тече", но това става доста по-бавно, отколкото да си смените аквариумите, че и хобито! :wink:
Разни мои АКВАРИУМИ 

Ilianidis

Представи си силикона на 40л и този на 400л.Малкия аквариум да го ритнеш,най-много стъклото да се счупи но не и да се разлепи,там има нищожни натоварвания.Обаче не така стоят нещата при големи и високи аквариуми.Натоварването е голямо и силикона бързо старее.ако има едно малко мехурче въздух при лепене,то при пълен аквариум става бая голям,за сметка на полезното сечение.Тъй че по-добре 2-3 дни лепене наново след 10години,отколкото 300-400литра на пода.А лепенето на закалено стъкло крие още по-голям риск.Имах едно такова,повърхността му така беше обработвана,че след месец два от лепенето му силикона отказваше и протичаше.

Stas

Живко до момента даде най-правилното обяснение.
И аз съм слушал от хора с опит, че протичането не е резултат от стареене на силикона, а от това, че някви водорасли го "ядат". Замазването на ръба със силикон, след като е започнал процеса на "изяждане" не помага особено. Най-добре е с вътрешно оребряване, което увеличава дебелината на залепения слой.

Тони

Цитат на: ТониПрегледах дали са добре шевовете на моя аквариум. Страничните само, защото тези на дъното няма как да ги видя. Три са перфектни, но четвъртия е много зле. На места е изяден до половината. Направо се изплаших. Не бях поглеждал по-рано.....

Някой да лепи аквариуми по домовете?

:
Ей, ама аз сериозно. Аквариума е много тежък, и е безмислено да се пренася. Предполагам във форума има някой, който може да лепи, или познава някой такъв....
За да не си правите реклама, може и на Л.С.
От както четах темата на patter, ме е хванала някоква параноя. Три нощи ставам да проверявам дали не ми тече аквариума umn

Благодаря предварително!
Тука ред нема, ама требва да се спазва!

Ilianidis

Тони,и сам можеш да си го направиш,щом е само един ъгъл,изпразваш аквариума и сваляш едното предното или задното стъкло,зависи къде ти е повредата.При големите аквариуми какъвто е и твоя,стените обгръщат дъното и ще е по-лесно.Само го сваляш,зачистваш от стария силикон,почистваш много добре от останалия мазен слой от силикона,нанасяш нов силикон и ...някой да ти помага,че си е доста тежичко стъклото и нагаждаш обратно.Малко тиксо да не мърда и след една седмица отново пълнене.Гледам нямаш ребра,които да те спасят от прояждането.Ако не е толкова фатално,мацни малко силикон отвътре и готово,но не е гаранция в твоя случай.Голям е аквариума и здравината на това място е намаляла значително.

Тони

Проблема е, че си нямам доверие. Не, че съм смотан, но последния път когато ползвах силикон , така омазах на всякъде, че имах силикон и в ушите :lol: Ако не  беше толко отговорна работата , бих пробвал, но не ми се рискува.
Освен това , ако не дай боже стане нещо, примерно се разлепи, жената  ще ми  :bash . Така ще има с някой да се оправдавам :lol:
Тука ред нема, ама требва да се спазва!

Ilianidis

ЦитатПротече горе-долу около средата на самия аквариум между задното стъкло и дъното, без да има видими причини
Стасе,дали на това място е имало алги???И най-често аквариумите са до стената,а не между тебе и прозореца,за да се появят там алги под грунда.Причините за стареенето са комплексни.И според мен стъклото като материал,добре изчислен при аквариума,едва ли старее по-бързо от силикона.Стъклото не получава деформации от придадените му огъвания,или издържа или се счупва,за разлика от металите,там е стареенето и .....т.н.Това не е камък изложен на годишните влияния,а камъка само се пука и рони ,поради замръзване на проникналата в него вода.Стъклото е аналогично,само че се съхранява при постоянни условия.

Ozelot

Подкрепям мнението на Стас, че разлепянето не е от стареене на силикона. Но не водорасли, а бактерии го ядат. С течение на времето площта на контакта между двете стъкла постепенно намалява. Въпрос на време е кога ще се разлепят. При мен за 7 години бактериите са прояли около 1.5 мм от 8 мм шев(дебелината на стъклото е 10 мм, но е скосено от двете си страни).
Извода според мен е: 1) слепващия шев на силикона трябва да е колкото е възможно по-широк. За съжаление, когато стъклата ги кантират на машина (в София), скосяването е твърде голямо; 2) най-добре е аквариумите да се оребряват в ъглите, това ще увеличи ширината на шева и съответно на бактериите ще са необходими пропорционално повече години, да свършат пъкленото си дело.

tishovsx

Ей, ти се появи бре :D ...има резон в това което казваш, и затова, компромис с аквариума не трябва да се прави :!:
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Ilianidis

Според мен нито алгите нито бактриите го ядат,докато е пресен го водят антибактериален.А и не знам какво биха намерили в един полимер за храна.Алгите проникват с корените си,не се хранят с него,а  бактериите нямат тези способности,поради начина им на движение и среда на съществуване.Имам 140 л аквариум на повече от 15 г,два пъти повече живот от твоя,6мм,това означава ,че отдавна трябваше да е протекъл.И чувал ли си за опазване на околната среда,че замърсяванията с полиетилен(е това е подобно) се разграждат много дълго време и то не от микроорганизми,а от околната среда и ув лъчите.

Raven

полиетилена и всички поливенилхлориди имат над 150 години а някои и много повече живот.
за това са толкова неприятни от екологична гледна точка.това е мономолекулярна верига и за това е толкова здрава и устоичива.

не знам дали има бактерии които ядът силикона,може и да има- тези гадове какво ли не ядът,за един милиард години са му свикнали на диетата,но според мен разлепването се дължи на това че силикона е пдложен на постоянен натиск и напрежение и с течение на времето отслабва а във образувалите се кухини се поместват алги и колонии от бактерии и от там може да идва мнението че те го разрушават.
а процеса просто да е чисто физичен а не биологичен.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

dido

Абе това не е фатално. Преди две седмици ми демонстрираха как се сваля предно стъкло на прясно залепен аквариум (2-седмичен). Човекът го направи сам за точно 1 минута докато аз се блещих умно насреща му. Съответно тоталното очистване на ръбовете от силикона ми отне около 1 час.

Та искам да ви кажа, че ако е свестен аквариума и държите на него, през 5-10 години или когато се налага там, може да се разглобят стъклата и да се презалепи. В ръцете на майстор разглобяването на 5-те страници става за 10-на минути с почивката, чистенето ще ви отнеме около 3-4 часа до ден.

Raven

да ,ама аз зададох въпроса точно щото искам когато доиде момента майстор да ми го разлепи ,а не да тичам из нас като облъчен с легените и кофите w00t

как да разбера точно кога ще настъпи застрахователното събитие , за да го предотвратя със презалепване.
явно от време на време трябва хубаво да се оглеждат шевовете,проблема е че това е възможно само на часто от аквариума.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Ilianidis

Цитатразлепването се дължи на това че силикона е пдложен на постоянен натиск и напрежение и с течение на времето отслабва а във образувалите се кухини се поместват алги и колонии от бактерии и от там може да идва мнението че те го разрушават.
а процеса просто да е чисто физичен а не биологичен.
Е това е!
Рязането с бръснарско ножче става за секунди м/стъклата:)
Равене,визуално.Ако е на слънце периода е по-къс,ако си е далеч от пряко огряване,а твоя има и ребра......може да е след 20 г даже.

Similar topics (1)

8323

Отговори: 14
Прегледи: 5270