• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

УЧАСТНИК No1

Започната от Igi, 03.12.2005 18:49

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Longanlon

Не са цихлиди? А по не тва сънфиш семейство близкородствени ли са на цихлидите?

aquamalawi

Снимките са "шумни", защото за да хванеш скорост си снимал на висока светлочувствителност, може би 400ASA??
За добра снимка на растение ти трябва задължително статив и по-балансирана светлина.

Longanlon

Да, снимал съм на 400 аса - това защо е проблем?

А снимката на растението ако ме беше видял как от един крак, от движение и без да гледам я направих...

Boby_

Цитат на: LonganlonНе са цихлиди? А по не тва сънфиш семейство близкородствени ли са на цихлидите?

Да, родствени са на цихлидите. По време на един разгорял се тук спор за живородки и цихлиди аз самият упорито твърдях, че са цихлиди, но все пак си направих труда да проверя този факт и се оказа, че съм сбъркал.  :lol:

Longanlon

Боби, прочетох сайта, който ми даде. Макар да не съм възхитен от съдържателността му, научих няколко нови неща (3 по-точно:)).

Би ли могъл да ми дадеш още някои статии на български (не искам за сега да се мъча с технически термини на английски), касаещи техниката на снимане, термините и макрото? Знам, че постваш във фото-форуми...

Boby_

Цитат на: LonganlonБоби, прочетох сайта, който ми даде. Макар да не съм възхитен от съдържателността му, научих няколко нови неща (3 по-точно:)).

Би ли могъл да ми дадеш още някои статии на български (не искам за сега да се мъча с технически термини на английски), касаещи техниката на снимане, термините и макрото? Знам, че постваш във фото-форуми...

На български не знам дали има нещо друго изчерпателно. Както някой спомена по-горе, книжките на National Geographic изглеждат доста добри - ако ти се дават пари, вземи си, сканирай ги и ги сподели с другите заинтригувани.  :wink:
Защо не питаш направо във фотофорума? Там има много разбирачи.

Longanlon

ми ако си спомняш Ицо как добре го бяха нахранили в един фотофорум...затова не питам там.

Deep

Цитат на: LonganlonДа, снимал съм на 400 аса - това защо е проблем?

А снимката на растението ако ме беше видял как от един крак, от движение и без да гледам я направих...

Проблем е защото колкото повече увеличаваш ISO -то толкова по "шумна" става снимката ти. Това е като при снимане с лента, светлочуствителните ленти са едрозърнести и снимките излизат на зърна. За качествени снимки  ISO -то ти трабва да е от 100 надолу   :lol:

Ако нещо те интересува относно фотографията питай на лични за да не резмиваме темата  :lol:

Boby_

Цитат на: DeepЗа качествени снимки  ISO -то ти трабва да е от 100 надолу   :lol:

Ами всъщност това зависи от размера на матрицата. Това е вярно само за сапунерки + някои от ранните DSLR-и, които имат сравнително малка матрица и правят много шум на висока светочувствителност. По-хубавите DSLR-и нямат подобен проблем заради по-големия физически размер на матрицата.

Deep

Цитат на: Boby_
Цитат на: DeepЗа качествени снимки  ISO -то ти трабва да е от 100 надолу   :lol:

Ами всъщност това зависи от размера на матрицата. Това е вярно само за сапунерки + някои от ранните DSLR-и, които имат сравнително малка матрица и правят много шум на висока светочувствителност. По-хубавите DSLR-и нямат подобен проблем заради по-големия физически размер на матрицата.

Точно така Боби, абсолютно прав си, но до някъде. Важен е физическия размер на матрицата, а не мегапикселите. Много хора  неразбиращи от фотография се подвеждат и си избират апарат в зависимост от мегапикселите, което е абсолютна грешка. В конкретния случай при снимки на аквариумни рибки движещи се бързо се нуждаем от светлочуствителност.  Това е, но как се постига. Първо - оптика, оптика и пак оптика. Просветлени лещи с високо качество, голям диаметър. Не случайно оптиката е най-скъпия компонент в професионалните фотоапарати. Ето защо качествената оптика ти дава много по-големи възможности при лоши светлинни условия от апарат с калпава оптика и същата матрица например. От тази гледна точка, обектив с размери до 5 стотинки в диаметър е просто ценово решение, но не може да постигне никакво качество. Другото важно нещо - размерът на матрицата. Но не в мегапиксели, а чисто физическия размер. Мегапикселите имат отношение единственно към максималния размер на снимката. Физическя размер на матрицата е важен за качеството ! С други думи матрицата ти може да е 14 мегапиксела, но с малък фицически размер -тогава качеството не е добро, има много шум, светлочуствителноста не е добра и цветообработката също /просто всеки отделен пиксел е с много малък размер/. Потвърждение на думите ми е факта, че в професионалния клас 2 години подред за най- добър се счита фотоапарат на Никон /модела не се сещам, но мога да проверя/, който е със смешните 6 мегапиксела на матрицата !!! В същия професионален клас Кодак, Минолта, Канон имат фотоапарати с матрици по 14 Мегапиксела, но не могат да демонстрират такова качество. На да считаш , че при професионален фотоапарат при покачване на ISO- -то не се покачва и шума не си прав. Просто там границата е по-висока. Нищо повече  :lol:  :lol:

Deep

Съжалявам за тоталния оф топик. Надявам се че Longanlon, не се сърди много  :lol:  Целта е да се правят по - хубави снимки, нали ?
Така че ето едно допълнение.
Гледайте на матрицата като на една слънчева батерия. Колкото е по-голяма - толкова повече ток дава при еднакво количество светлина. Ако направите 1 пиксел на матрица 10х10 мм той ще извади чудесно напрежение при лоша светлина. Ако на същата площ го нарежем на 1 милион парчета полученото напрежение ще падне подходящо (1 милион пъти поне). Ако същият размер се нареже вече на 10 мегапикса - правете си изводи. Съответно трябва обектив с 10 пъти по-голяма (по площ) входяща леща и/или предусилвател на ЦЦДто спрямо такъв при 1 мегапиксел. Докато не сложим усилвател няма шум. Но както знаем предусилвателите обичат да шумят. Всъщност така се получава по-голямо ISO (светочувствителност) в цифровите апарати - чрез предусилвател. Най-ниското ISO е при предусилване 0dB (обикновенно ISO 50/100). Като вдигате исото нагоре, на всяка стъпка (удвояване) добавяте предусилване +6dB. Така при исо 800 предусилването е +18dB и шумът нараства яко.
Популярна лъжа на производителя е в ISOто. Например исо 50 при Канон е равно на исо 100 при Сони. Т.е. канона има два пъти по-добра светлосила при обявени еднакви параметри.
Идеалният случай е матрица 24х36мм нарязана на задоволително количество пиксели - например 3мегапикса. Естествено със стандартен обектив за лентов апарат с голяма светлосила (обикновенно е без варио). Такъв апарат би снимал в условия за които другите само мечтаят.

Въпреки всичко тук говорим за ФОТОапарати - т.е. апарат за запаметяване на светлина. В края на краищата няма ФОТОапарати които да снимат на тъмно. В следствие на това основоположен е майсторлъка на фотографа за да се изсмуче максимума от наличната техника.
Нещата които помагат:
1. Статив - може и джобен
2. Добра светкавица - задължително външна.
3. Допълнително осветление.

dido

Приятелю, в голяма грешка си относно разбиранията си за цифровите апарати  :lol:

Боби нито за момент не ти е говорил за размера като брой пиксели, напротив, говори ти за милиметри.

Тези размери имат значение когато се разглеждат откъм оптичните качества на обективите - хроматична аберация, кома, дисторсия, острота по полето на видимост и т.н.

Просто при по-малките матрици видимостта на тези дефекти на обектива са много, ама много по-изразени отколкото при голямата матрица. Т.е. колкото по-малка е матрицата, толкова по-прецизна трябва да е оптичната система - обектива. Затова на апарати от сорта на Canon EOS 1Ds Mk2 могат да се слагат непретенциозни обективи и да получаваш чудесни снимки - матрица 36х24 мм, и съответно този Никон, за който си подочул разни глупости оттук-оттам - D2X с матрица на Сони 23х14 мм, е много, ама много далече от качеството на Канона. Просто и ясно - в момента Никон са качествено с една генерация по-назад от лидера в класа - Канон, наравно доста други производители - Asahi Pentax, Konika-Minolta и други.

Та да ти препоръчам - не гледай на матрицата като на слънчева батерия, вкарай в играта оптичния ефект хроматична аберация и размерите на пикселите в микрометри и ще си обясниш връзката на зашумеността на снимката с размера на матрицата ;-)

Deep

Приятелю, не съм в грешка  :lol:  Ти повтаряш мойте заключения, но с други думи.
А ако си прочел внимателно първия ми пост си щял да видиш , че съм съгласен с мнението на Боби, че именно физическия размер на матрицата е важен. Останалото го написах не за него, а за всички останали, които не са такива големи специалисти като теб  :lol:  :lol:

dido

Съвсем не повтарям твоите думи  :lol:

В поста си по-горе ти говориш за динамика на сигнала от фотосензорите. Колкото е по-тъмно толкова динамиката е по-малка. Това е така, но няма отношение към размера на матрицата  :lol:

Аз говоря за оптика в случая и това, че дефектите на лещата се виждат много по-ясно когато матрицата е малка, отколкото при матрица с голям размер.

Доколкото ти прочетох поста, съгласен си с Боби, но "донякъде" - и започваш да говориш за мегапиксели. Боби не споменава никъде мегапиксели като гледам...

И за Никон... откъде ти хрумна, че се смята за най-добър в профи-класа?

Boby_

Наистина никъде не споменах меагпиксели - през цялото време говоря за размер на матрицата в мм.
Дидо, все пак мисля, че Deep ме е разбрал и общо взето дообяснява това, което имам предвид. Не мога да твърдя дали обяснението му е вярно или твоето е по-близо до истината - не съм подготвен дотолкова.  :wink: Все пак за целите на практическата фотография е достатъчно да се знае, че нивото на шума е в пряка зависимост от размера на матрицата. Всички цифрови апарати правят НЯКАКЪВ постпроцесинг на снимката (с изключение на роу формата) - в много от сапунерките има вградени алгоритми за изчистване на шума, затова снимките от някои от тях имат далеч по-малко детайл от очакваното при съответната резплюция. Но това вече е друга тема.