• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Стена от мъх

Започната от kraltchev, 06.12.2009 00:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Bolta

pe6o_hristov и Alexfield - благодаря за изчерпателните отговори. Това ми се иска и аз да го пробвам и ако стане нещо , ще се похваля .
Като видях статията на kraltchev /чест и почитания/ и особено приложените снимки - доста ми хареса как изглежда тази стена . Само , че - не можах да разбера кой мъх точно е подходящ за нея - явански?

botan

Таксифилуми и Весикуларии.

miTko

Ето какво пише един любител на такива стени:

First and foremost is the choice of moss that one will use. I have personally used, and had success with, Christmas moss (Vesicularia Montagne), Singapore moss (Vesicularia dubyana) and Taiwan moss (Taxiphyllum alternans). I have yet to try Fissidens fontanus or Weeping moss (Vesicularia ferriei) but I believe that they would also work well. Java moss (Taxiphyllum barbieri) although it is easily obtained and inexpensive is not a good choice for moss walls due to its stringy and elongated structure.

Ето и линка:

http://www.pricenetwork.ca/ddeal/Constructing_a_Moss_Wall-186748.html

Разни мои АКВАРИУМИ 

hajigeo

Здравейте,
Бих искал и аз да споделя моя опит, който общо взето потвърждава казаното от колегите.
Началото на януари реших да си направя такава стена в скаридарника.
С пластмасова мрежа се сдобих от Практикер. Поради липса на подходящ конец, реших да използвам рибарска месина 0.08 за привързването на мъха.

Поставих мрежа с мъх на задното и едно от страничните стъкла. Съжалявам, но нямам снимки от този момент.
Сега, след почти 4 месеца,  резултатът е следния

Мъхът расте в горната половина на аквариума и то на задното стъкло само. Този по страничното стъкло не вървеше добре, остана рехав и го развалих. На задното стъкло мъхът се развива сравнително добре и дори пусна странични разклонения. Получи се доста интересен за явански мъх ефект.

На места се забелязват нещо като цветоноси. Доколкото знам, сухоземните мъхове се размножават чрез спори, но за водните не съм сигурен.

Честно казано обаче, аз не съм особенно очарован и обмислям промяна.

vasso

Дам, явно долу не става с мъх. *NO* Иначе е добре, ако долу се сложат корени и растения и не се вижда, горе стои много красиво.

miTko

Да, това са спорангии, забелязал съм сезонност в появата им. После като "узреят" стават кафяви. Мъха ще расте и долу ако има подходящо насочена светлина и стижеш горната част за да не засенчва.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Alexfield

Да събудя тази тема отново  *CRAZY*
При мен в 100 литровия аквариум мъхът се развива добре. След като разкарах цихлидите и центрофугирането, остана само един вътрешен филтър: 450 л/ч
Разбира се, мъхът стана гъст в горната част, а долната остана гола мрежа. Преди 2 месеца жената направи един радикален ход: обърна мрежата и горната част отиде долу, а долната - горе. Мъхът се опитва да завземе и горната част на мрежата все още, но вече цялата работа има що годе завършен вид  *YAHOO*

В момента в аквариума има хелери и молинезии и стената от явански мъх е чудесно укритие за новородените. Не отделям раждащи майки и имам добро количество оцелели подрастващи.

Ето и две снимки - извинявам се за качеството. Но по-хубавия апарат ми го няма.

Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Similar topics (3)

27599

Отговори: 14
Прегледи: 14155

41749

Започната от edeseu

Отговори: 3
Прегледи: 6827