• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

13 рибки в 25л-

Започната от b3n0v, 26.08.2004 15:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

sho

Цитат на: MAKAPOBРибоците усещат промените в радиационния фон.Защо в АЕЦ има аквариуми.
в АЕЦ има аквариуми по програмата за осигуряване на комфорт на служителите - за съжаление подръжката им  е в близки родствени отношения с ръководния отдел и там човек не може да се намърда :(   аз познавам една инжинерка по безопасноста на 3 и 4 ти блок- от нея ми  е информацията -а иначе са пълни лебедки (тия който се занимават с аквариумите) и редовноп се купуват нови риби щото мрът като..
а и наче  има две животни който доказано имат отношение към радияцията - хлебарките те виждат лъчението и плъховете те  я усещат ( не ме питайте как е доказано не знам:) )

Igi

Има аквариуми в АЕЦ. И мисля че хората там си ги гледат за удоволствие а не заради програми.
Бях на двуседмичен стаж в централата в Козлодуй, там в 5 блок попаднах на двама мъже които гледаха рибки в стаята за почивка, към 100л аквариум, имаха си и бебешко отделение с рибки с различна големина, някъде към 40л. И двата аквариума изглеждаха добре и хората много им се радваха и си се грижеха за тях. Аз си изпросих малко разстения даже от тях .

sho

не съм бил лично но не мисля че ше ме лъже - разбира се не пречи и да има и ентусиазти като нас:) но като цяло акварюмите били трагедия ! не става дума за 100 литрови  доколкото разбрах за нещо по мащабно иде реч

Igi

ами може, този който аз видях си беше на точно такива ентусиасти като нас, не беше на централата а на работниците в цеха по автоматика. Гледаха само живородки. Не беше кои знае какъв аквариум.
Предполагам че тези дето са на самата централа са по-хубави , незнам.

sho

не мога да ти кажа точно какви са!!! ма тя се изрази че са сложили едни.... огромнии аквариуми :) и мрели на поразия ...:)
п.с. ти като си била на спецялизация там дали не бачкаш сега в рекактора дето е към младост?(само от любопитство:))

mladHipar

В ТЕЦ Мини Марица Изток 2 и 3 също има аквариуми в щитовете  :) които не са по големи от 200 л. В ТЕЦ 2 има също голям и красив папагал и някакви гугутики, тай че не си мислете че са сложени тея животни заради радиацията - щотовете не допускат радиация  :wink:

Legion

Рибките усещат радиацията и са много чувствителни едни от основните признаци е мутации в малките като се има предвид че живородките се размножават всеки месец(и се отглеждат що годе лесно) по честотата на мутациите се определя дали има упасни за здравето промени в радиационни фон(въпреки че има много по точни методи и едва ли в АЕЦ ги използват за туй)друг признак е по малки размери на рибките(но как го отчита и представа си нямам)Виждал съм в пречиствателни станции и ХЕИ там ги изпозват за контрол на качеството на водата(микробно число,вредни вещества и т.н)

aqua

Здравейте,
Случайно имам работа по тези места, които спрягате, че там въдели риби за следене радиационния фон.
1. Такова нещо НЯМА.
2. Там радиационния фон го следят с апаратура и данните се извеждат ежеминутно на електронни табла.
3. Риби за мутации се изследват, но НЕ от АКВАРИУМИ, а от тези популации, които живеят в двойния канал на АЕЦ Козлодуй. Пращат се проби в София ежеседмично. А какво се хваща там мога да покажа на снимка на ГОЛЕМИТЕ риболовци, да им направя гъдел  :wink: .
4. По цеховете в АЕЦ има отделни мераклии, които гледат риби в разни аквариуми, но то е по собствено желание и за собствено удоволствие, за борба със стреса.
5. Големите шефове, от БЕЛИЯ ДОМ не съм виждал да им гледат риби. Може да има в 5 и 6 блок, при някой шеф, но то вероятно е поради слуховете, че големите баровци в София също имали аквариуми.
6. В Мариците - МИ-2 гледат на някои места животинки, пак поради лично желание. В МИ-1 до скоро имаше акварист един, запален и с добри риби, но чух, че след появата на новата собственичка напуснал.
7. В ТЕЦ Варна съм виждал на две места да гледат риби. Не е нещо специално, като любимците на Boby_, например, а простички живородки и разни барбуси и такива други, но в добре поддържани аквариуми.

Това е положението с радиационния фон за сега. :lol:

Legion

ПОКАЖИИИИ  :!:  :!:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

b3n0v

Да се върнем на темата за 13-те рибки които днес станаха 12,защото умря още 1 молинезии :cry: !Търся причината!По него нямаше нищо различно(като петна или точици).Преди няколко дни си взех нагревател на реле и го сложих!Също така извадих коралите и сложих грунд навсякаде(като първо го измих в солена топла вода докато се избистри) и засадих две разстения още!Едното рибите го изядоха същата вечер(приличаше на копър) :? !

VassetZ

А филтрация или аерация имаш ли? Щото молинезиите не търпят малки количества кислород, както и температура под 24 градуса.

b3n0v

Имам помпичка с гъба!А температурата съм я настроил на 25 градуса!Също така ги храня  вече и с тубифекс през ден иначе със чернодробна :? !
А и да попитам днес взех тубифекс обаче като се загледах в него не е като предишния ами половината не шава,а и мирише като на мърша!Обаче първо им сложих и след това видях разликата и направо го изхвърлих!Може ли да им стане нещо(изядоха го също толкова лакомо колкото живия?!

VassetZ

По принцип аз избягвам да давам тея червеи, защото от съботния пазар са с много ниско качество и силно "отровни" :lol:
След като си избих рибите с тубифекс не им давам на новите...
а и чернодробната е голяма гадост. по-добре за 50 сттинки си вземи малка разфасовка Sera от колкото това.

b3n0v

съботния пазар :roll: Е аз съм от Враца и тук избора се свежда до чернодробна и тубифекс!Ама не съм сигурен че е от храната!Досега за 1 месец отглеждане на рибки са ми умряли 3---->1 хелер и 2 молинезии :cry: !

aqua

Привет b3n0v,
Защо не се обърнеш за съдействие по въпроса с храната към Любо, от магазин в центъра на Враца. Той идва всяка събота на пазара в София. Изглежда е човек готов да съдейства. Помоли го да ти вземе една малка кутийка суха храна на Sera или Tetra. Кажи му, че приятели от София са ти казали какви са цените.