• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Имам ххх литра аквариум, какво да сложа в него?

Започната от NO CARRIER, 18.05.2009 13:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

iek

Ако ги садиш както трябва:
, (поглед от задната страна)
няма да са достатъчни, но за сметка на това можеш да започнеш само с 3 часа светене дневно през първата седмица. Ако  добавиш, дори и временно, слабо луминисцентно осветление можеш спокойно да светиш и по 8 часа с последните.

gecatax

Цитат на: iek - 17.09.2009 18:13
Ако ги садиш както трябва:
, (поглед от задната страна)
няма да са достатъчни, но за сметка на това можеш да започнеш само с 3 часа светене дневно през първата седмица. Ако  добавиш, дори и временно, слабо луминисцентно осветление можеш спокойно да светиш и по 8 часа с последните.
Имам и още едно въпросче последно реших да са
Alternanthera  reineckii          18       
Bacopa caroliniana                 25       
Ceratophylum demersum       10     
Нeterantera zosterifolia         10     
Ludwigia palustris                  15     
Ludwigia repens                    15   
Ludwigia sp. "Cuba"              6       
Lysimachia nummularia         15     
Rotala rotundifolia                 25     
Vallisneria spiralis                 15       
Echinodorus ocelot red           1       
                                        155-стръка   

имам и sera floredepot 4.7kg. колко дебел слой да сложа (в предната част по тънак смятам да е защото за начало няма да има там много растения)

-250л.

Joromladiqakvarist

Искам да попитам какви/колко рибки ще живеят добре в аквариума ми, какви растения ще виреят.

Общо взето искам малко съвет от ветераните     :-[ :-D

инфо:

Размери: 60см дълъг, 30см дълбок, 20см широк
Осветление: 20Вата 6400К
Филтър: Сунсун 600 л/ч - сменял съм гъби и съм го кърпил - филтъра е пълен боклук
Грунд: 1-2см дебелина 2-4мм размер
Темперетура: 22-25 градуса

Намалил съм течението в аквариума с едно самоделно водопадче, кислород вкарвам с един накрайник, който дойде с филтъра, не торя, защото хем няма какво, хем не знам как да меря елементите в аквариума.

Сегашните обитатели са 5 малки (2-4см) слънчевки - пъхнал съм ги колкото да има нещо, смятам малко по - сериозно да се позанимавам с аквариума и май скоро ще напускат малките гадове.
Раждаш се гол и мокър, а животът постепенно  става още по-зле...

bigbeer

Цитат на: Joromladiqakvarist - 01.11.2009 00:35

Грунд: 1-2см дебелина 2-4мм размер

За растения, май само валиснерия при тази дебелина на грунда.. и всякакви плаващи. Анубиаси и папрати също ще виреят.. мъхове, тоже. Въпросът малко е подвеждащ.. теоретически всякакви растения и водорасли биха виряли.. Май по-скоро трябваше да попиташ какви не биха оцеляли при тези условия :)

Raven

При тези размери на аквариума- растенията трябва да са дребнички.
Дори и да добавиш много грунт, ако праснеш един голям ехинодорус в средата ще стане саксия а не аквариум.

Първо- всичко зависи от рибите които ще гледаш, реши какви искаш и ще видим за растенията.
За такъв аквариум ще са добре един малък пасаж от дребни харацини или разборки, по добре не слагай големи риби- скаларии или трихогастери.В този тесен акварим нама да взимат завоите.

Може би една дузина клиновидни разбори ако искаш да наблегнеш на акваскейпа, защото тези рибки не са много шарени и атрактивни и служат само да подчертават останалото.

Ако искаш по цветни риби- вземи неонки примерно,  или някакви други харацинки.

Общо взето- всичко зависи от това какъв модел ще искаш да е аквариума.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Joromladiqakvarist

Цитат на: Raven - 01.11.2009 09:47
При тези размери на аквариума- растенията трябва да са дребнички.
Дори и да добавиш много грунт, ако праснеш един голям ехинодорус в средата ще стане саксия а не аквариум.

Първо- всичко зависи от рибите които ще гледаш, реши какви искаш и ще видим за растенията.
За такъв аквариум ще са добре един малък пасаж от дребни харацини или разборки, по добре не слагай големи риби- скаларии или трихогастери.В този тесен акварим нама да взимат завоите.

Може би една дузина клиновидни разбори ако искаш да наблегнеш на акваскейпа, защото тези рибки не са много шарени и атрактивни и служат само да подчертават останалото.

Ако искаш по цветни риби- вземи неонки примерно,  или някакви други харацинки.

Общо взето- всичко зависи от това какъв модел ще искаш да е аквариума.

А да попитам, имам 5-6 стръка Сагитария на 1 израстък, за колко време ще ми се образува килимче и как мога да ускоря процеса?
Хелерите и гупите са по непретенциозни от неонките нали? - Питам защото нямам пари за регулируем нагревател. (Имам един от памти века - 25 вата - трябва да стои в аквариума 6 часа да повиши темперетурата с 2 градуса )

мерси за помоща  *DRINK*
Раждаш се гол и мокър, а животът постепенно  става още по-зле...

Raven

Сагитарията не е от най бързо растящите, освен това не прави точно полянка ами нещо средно.
Добра е за среден план защото не е много гъста, но пък е сравнително висока.
В твърда вода май расе по добре отколкото в мека, в софииската мека вода расте малко по зле според мен.
Килимче  може да стане ппри добро осветление от тенелус или някое друго подходящо ниско растение-елеохарис, НС, глосостигма...
Но те са по капризни- освен по висока температура ти трябва СО2 и силна светлина.

Живородките издържат и на по ниски температури по принцип, но все пак не трябва да се преохлаждат защото стават много податливи на болести.

nickcave

Ето един калкулатор изчисляващ колко грунд е необходим в зависимост от обема на аквариума:
http://www.cau-aqua.net/index.php?option=com_wrapper&Itemid=43&lang=en

Колко човека в този форум мислиш, че имат Аква сойл?

colorful_

Какво да си взема в 7,8 литров кръгъл аквариум? *dontknow* Бета ?  *dontknow* Златна ?  :buff:  Какво растение, какъв грунд ?
(:  Благодаря предврително!  :-)

vasso

Този тип аквариуми не е подходящ за развитието на сериозна акваристика. Обемът също е много малък. Виждал съм такива аквариуми с грунд ,някое изкуствено растение,защото трудно се осигурява и осветление. Техниката не виждам как може да се сложи. Освен една бета не виждам друг вариант. За златна риба това е много малък аквариум.

BOJO

Цитат на: colorful_ - 01.12.2009 21:18
Какво да си взема в 7,8 литров кръгъл аквариум? *dontknow* Бета ?  *dontknow* Златна ?  :buff:  Какво растение, какъв грунд ?
(:  Благодаря предврително!  :-)

Една мъжка бета. Постави буркана на топло и го покрии. Не ти трябва аерация, бетата е двойнодишаща. Няма как да сложиш нагревател и да е красиво.

S7r33tBoY

Какво ще е добре да се сложи в "локва" 41х16х32 (ДхШхВ) 20литра... имам нужда от съвет. И може ли да се получи "локва" с неонки ?

Raven

http://showcase.aquatic-gardeners.org/2009.cgi?&op=ishowcase&category=0&vol=0

Ето ти примери за аквариуми с твоят размер.
По дребни растения и по дребни рибки- неонките може и да дойдат едри за такъв аквариум- те са пасажни риби и е добре да са поне десетина в пасажа, а на десет неона в 20 литра ще им е тесничко.

Има разни видове дребни разбори- може някой от тях да си избереш.

botan

Цитат на: BOJO - 02.12.2009 13:51
Една мъжка бета. Постави буркана на топло и го покрии. Не ти трябва аерация, бетата е двойнодишаща. Няма как да сложиш нагревател и да е красиво.

Не е двойнодишаща, това че може да си поема атмосферен въздух заради лабиринта си не я прави такава.

dafe95

значи имам аквариум 120л д140 ш25 в35 какво да сложа в него в смисал какв грунд и разтения да сложа и карен ли да сложа или само камани или и двете кажете нямям никаква представа от декорация винаги кат го декорирам не става хубаво

Similar topics (5)

57628

Отговори: 9
Прегледи: 7804

22632

Отговори: 7
Прегледи: 6862

6977

Отговори: 18
Прегледи: 16657

29913

Отговори: 13