• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Тема за всички начинаещи с проблеми.

Започната от onyxman, 20.09.2008 18:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

MeTogu

Цитат на: ico - 10.08.2010 09:50
  *offtopic Гъбите ги вадя сигурно по-рядко от колкото повечето хора си чистят канистрите. Единствено по дебита се ръководя. Струята е обърната нагоре и като видя, че водата на "извира" достатъчно смело, вадя и поизстисквам. Какво пък може да изцапа толкова гъбата, че пазене... Филтърната глава се издърпва под водата, а самата гъба се вдига и трябва само някакъв съд над водата в който да се сложи, за да не цапаме в къщи. Че щяло да изтече малко боза от нея в аквариума... ами нали през тая гъба така или иначе е минавала многократно на час аквариуманата вода. Малко трябва да се внимава и това е.
А в тия окачените отвън филтри не винаги потока на водата е много добър и си минава покрай пълнежите. Шумят и лично мен ме побърква постоянния шум от шуртящата вода. И не на последно място е мястото което заемат, не винаги около аквариума има място за такъв филтър, и капака трудно се пригажда. Ако не се сложи пък някакво дунапренче на смукателната тръба, то влизат листа и дребни животни направо при мотора...
*BRAVO* аз ползвам точно такива гъби за малки и средни аквариуми.А в големите имам малки вътрешни помпички с пригодени за тях гъби и вършат невероятна работа.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Асен Евгениев

И аз съм с вътрешни филтри в аквариумите и водата е кристална. *THUMBS UP*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

tonro

можете ли да ми кажете на глупата от зад  има едно бяло влакно какво ли е знаете ли ?  *dontknow*

tonro

Защо се случва се на мен  първо хелера ми умре а сега и мъжката гупа  
на  какво се дължи това дали са болни  
Предния път отглеждах риби и  пак по тоя начин ми измряха всички риби
  а им сменявам водата  през 5 дена   от чешмата да престои 2 дена  и им я слагам

кажете  ми защо  ми умират рибите

Защо се случва все на мен? Първо ми умря хелера  а сега и мъжката гупа. На какво се дължи това? Дали са болни? Прединя пък  като отглеждах риби, пак по този начин ми измряха всички. Водата им е сменям през 5 дена от чешмата като съм е оставил да престои два дена.

ico

Защото те мързи, да научиш, какви грижи са нужни за аквариума. Прочети тия статии поне на първо време.

Махни рибите преди да са умрели. Вземи си необходимата техника и 2-3 мъжки гупи или една бета.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

petarvalchev

После можеш да си купиш това Не е скъпо, но ще ти е полезно след време. Повярвай ми.

Caxapa

Казва се гупа, гупи а не гЛупа гЛупи. И следващият път си спести емотиконите които беше наслагал като за световно.

tonro

Хора  защо ми умират рибите  една  по една  от седем риби  ми останаха само пет и маи още ще умират. Дали сбърках че ги сложих веднага в аквариума  не знам какво им стана .

Даите съвет какво да правя   *dontknow*

Bolta

Ако е току-що стартиран аквариума - да сбъркал си !
Като за начало попълни това . Тогава е по-вероятно да се установи причината .

tonro

Обем на аквариума:30 литра

Височина: 30 и малко
а Широчина: 45 и половина

Грунд
Дебелина на дъното:...........
Размер на камъчетата: има малки и големи

Осветление: Няма

Филтрация- с гъба
Аераторна помпа (без гъба):...........
Аераторна помпа (с гъба):...........
Вътршен филтър л/ч:...........
Външен филтър л/ч:...........
Система за СО2: ...........

Филтрите работят(непрекъснато)

Дата на стартиране на аквариума: днес го взех и го оправих

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
(смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър)
...........

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни:...........

Вода
Сменям по  5 литра ( 15 процента) през 5 дни
При смяната: Водата е (престояла). Водата е с температура  сигурно е ниска 6тото  я сипах сега от шишетата вероятно не е  по малко от 20 градуса !
Храна
Видове храна: смесена е има от вси
Обем на аквариума:...........

Височина:...........

Грунд
Дебелина на дъното:каман4ета,ваза,и по големи камъни
Размер на камъчетата:

Растения:
горе долу един 2 см с пясък

Колко често храните рибките си: 1 на ден
За колко време рибките изяждат порциите си:3 мин

Риби:
сега е стартиран аквариума  и няма риби  оправил съм го само  
и  ме интересува кога да сложа рибите в този аквариум те сега са в 10 литровия 5 на брои  *HELP*

Bolta

Щом днес си взел аквариума , за рибите е много рано още !
Стартирай го - нареди му грунда , напълни го с вода, посади някое растение , пусни филтъра да работи непрекъснато (в твоя случай гъбата с помпичката), вземи си и лампа , която в първите дни да не свети повече от 3-4 часа и после чакаш .
Трябва да се завърти азотния цикъл във аквариума т.е. да се развият колонии от благоприятни бактерии , които поддържат живота в аквариума и баланса му . Рибите е препоръчително да ги прибавиш след минимум 2-3 седмици , казвам МИНИМУМ (даже някои колеги биха ти казали след месец).
И няма да слагаш много риби изведнъж - по 2-3 рибки си слагай периодично . То и няма как да са много рибите де - в твоя случай литрите са малко.
Другият вариант е : ако имаш някой приятел с  аквариум - да вземеш от него аквариумна вода , сипваш нея и можеш на другия ден да слагаш и риби . Ако си много нетърпелив за рибоците ...изчакай поне седмица ( макар , че трябват 2-3 седмици ) и пробвай с 2-3 рибки - дано да няма проблеми .
Успех в начинанието !

tonro

Имам 1 проблем няма  капакк аквариума а в др аквариум има 5 рибии да ги слагам ли сичките или само 2  , а днес проверих за смукателл да чисти дъното но нямашее  и требе задалжително да взема

А знаеш ли как да си направя  капакк нямам силикон а разполагам с  малко парии сигорно е скъпичък нз  *dontknow* 

Bolta

Този 10 литровия аквариум , кога си го стартирал ?
По-добре остави животинките за сега да си стоят в него .
Доста хора си гледат рибите без стъклени капаци - те се слагат заради по-малкото изпарение на вода и заради предотвратяването на изскочила от акватиума рибка , а относно правенето на капак от ПДЧ или друг материал - има много статии във форума как се правят капаци ...разрови се и почети малко .
За чистене на дъното можеш да използваш някакъв обикновен маркуч (потапяш единият край в аквариума , а от другия засмукваш - ама внимавай само да не засмучеш и вода и го насочваш към кофата).

vasso

Откакто чета форума- няколо години, все повече се увеличава времевият период за пускане на нови риби в аквариум. Това за минимума е толкова относително, че няма как да се каже. И след седмица може да слагаш ако имаш достатъчно растения и си използвал филтър или вода от друг аквариум. Изобщо не е необходимо да чакаш месец. След 2 седмици няма да има никакви проблеми, стига да е добре направен стартът.
Хубаво е да има капак, за начало може едно стъкло да използваш. Може да напълниш маркуча с вода, потапяш го и започваш да чистиш дъното, няма смисъл да смучеш от него.

tonro

Това е новия а този отстрани ще го използвам като се родят малки гупи ще ги сложа там

Similar topics (5)

15262

Започната от kuvert

Отговори: 2
Прегледи: 3586

762

Отговори: 24
Прегледи: 16455

59367

Отговори: 13
Прегледи: 9945

37191