• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Болни ли са бетите?

Започната от AngelEyes, 11.09.2008 13:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

AngelEyes

Здравейте!
Ще започна с малко повече странични обяснения.
Нов е ентусиазмът ми към рибите. Започнах преди 3 дена, заради дъщеря ми, която изпада във възторг от тях.
Аквариумът е малък - 10 л., не е добре оформен, но се запалих и сега подготвям 60 л. с хубав грунд и подходящи растения, ще купя тестери и всичко необходимо. В сегашния има недобре подбрани риби (препоръчани от продавачите) - 2 бети (май са мъжки), 2 скалария, 3 неонки, 3 сома и 2 тернеция, едно изкуствено водорасло и комбинирана машинка - кислород + филтър.

Двете бети нещо не ми изглеждат добре. Днес забелязах, че им е побеляла долната част на муцунките, под устата. Мисля, че продължава до хрилете, а може и малко след тях. Едната е по-зле от другата и е доста по-неподвижна. За съжаление, не мога да направя хубави снимки.
Снощи ми направи впечатление, че едният скаларий ги похапваше, където свари.
Мога ли да помогна с нещо на рибките или вече е безвъзвратно? Жал ме е да ги гледам така.  :-(

Деян

Леле,та само бетите не могат да седят в толкова малък  аквариум,още повече че имат толкова съквартиранти,минималното количество вода на риба е около 3-5 литра,а ти в 10 гледаш 12   =-O ,ако не разредиш скоро,няма да остане нищо живо.Напълно нормално е в тези условия да се разболеят,а за бетите ще е по добре да ги отделиш в буркани,ще са сто пъти по-добре и шанса и другите да заболеят е маааааааалко по-малък,това ми прилича на някаква гъбична инфекция,мисля че е сапролегния Saprolegnia, Achlya ,сера има продукти за тази болест,може да използваш също малахитово зелено или метиленово синьо,но първо кажи,горе долу така ли изглеждат рибите, Тук има повече информация за болестта (ако е тя) http://aquariumbg.com/index.php?inspage=show_item.txt&id=152&vid=3

AngelEyes

Това ми е ясно, още от вчера, тъй като прочетох повечето теми из форума за начинаещи. Довечера още ще бъдат преместени в 60 литровия.

7-7-7

Преди да побързаш да ги смениш в големия аквариум прочети това :
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,155.0.html

zambo

Като за начало този магазин го забрави завинаги . Продавачите са негодници . Бетите ги раздели в два отделни буркана .Нищо няма да им стане .  Скалариите ги подари на някой приятел . 60 л. също ще им е малък . За останалите рибки се моли да остискат. След като пуснеш новият аквариув в действие изчакай поне 10-15 дни преди да пуснеш рибите вътре.  Не наливай в новия аквариум никаква химия .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

ico

Няма за чакане, то в 10 литровия не може да има някакви условия така или иначе. Прехвърляй ги в голевмия, гледай преди това водата да е темперирана и по възможност престояла. Вземи си приличен вътрешен филтър 300-400л/ч. Трябва да махнеш скалариите и едната бета. След месец-два като се стабилизират нещата, може да добавиш още някое неонче, че 3 са малко за ято. Сомчетата ако са от едри видове и тях трябва да разкараш.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

миа

Ах,тези дребни човешки грешчици които бързо се превръщат в масови!
Цитат на: AngelEyes - 11.09.2008 13:52
изкуствено водорасло
Това сигурно е водно растение или са почнали да продават изкуствена черна брада.

комбинирана машинка - кислород + филтър.
Това трябва да е е някакво ново изобретение!Нарича се само филтър,кислорода е бонус и май няма филтър без кислород.
: 12.09.2008г 20:08ч
Добре е да пуснеш снимки че екстрасенси няма.

Лора

Цитат на: миа - 12.09.2008 20:22

Това трябва да е е някакво ново изобретение!Нарича се само филтър,кислорода е бонус и май няма филтър без кислород

Това изобретение се казва аератор с дунапрен

Здравейте!

Аквариумът е малък - 10 л.,

В това аквариумче може да си гледаш бетите.Но имай предвид,че трябва да има укития за женската.Малко плаващи растения,като роголистник,ще свърши работа.

Успех в лечението и следващия път внимавай,какво си купуваш.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Деян

Той каза че са две мъжки,тъй че аквариума става само за една от тях.

AngelEyes

Той всъщност е тя, но това не е от значение!
Миа, човешко е да се греши. Аз започвам сега да се занимавам с подобна дейност. Ще се науча и да се изразявам по-професионално с времето.

Като написах "изкуствено водорасло" имах предвид - изкуствено растение.

Днес минах покрай един магазин, за да огледам здравите бети по-специално. Не намерих разлика, мисля, че моите са здрави.

На този етап преместих всичко в 30 л. аквариум, като отделих едната скалария, защото здраво кълвеше останалите.
60 литровия е почти направен и скоро ще започне да функционира и се надявам след 2 седмици условията да са благоприятни, за да преместя рибките на по-сигурно и приятно за обитание местенце.

Благодаря на всички за отговорите!

Similar topics (5)

6775

Отговори: 7
Прегледи: 43132

24280

Отговори: 4
Прегледи: 6749

47564

Отговори: 1
Прегледи: 5129

7300