• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

КАКВО ОСВЕТЛЕНИЕ ДА СИ СЛОЖА - ПИТАЙТЕ ТУК

Започната от chandler, 24.03.2005 11:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

lubata

Здравеите ,
какво осветление да сложа на 60 литров аквариум в които ще има средна растителност .. ( явански мъх , ричия , валиснерия ,крипто .. нещто от сорта) грунда ми е нормален речен и малко кварцов пясък ..
Не искам осветлението да е прекалено силно че да позеленяват стъклата всяка седмица  :hmm:
Таа .. една пура Филипс Акваел 15 или 18 вата ще е по добре .. и ще има ли някакъв проблем ако е със син спектър ( да е по студена)
Благодаря  :drinks:

Наното ми - 4 литра :)

HaIr4o

имам аквареиум 74л (50д/40в/35ш)
1.въпросът ми е какви лампи да си взема?не искам да са по-дълги от аквариума?
2.трябва ли да саа някакви специални за аквариум?може ли с обиновени лум.?ще гледам главно мъхове и елеохарис...
3.видях по-напред някакви специализирани лампи със стойка..тази стойка от къде се взима?
4.аз хубаво ще намеря пурата,ама тяло откъде да в3зема с място за поне още една?
5.колко пури да сложа?

gecatax

Цитат на: HaIr4o - 26.10.2009 09:02
имам аквареиум 74л (50д/40в/35ш) въпросът ми е какви лампи да си взема?не искам да са по-дълги от аквариума?трябва ли да саа някакви специални за аквариум?може ли с обиновени лум.?ще гледам главно мъхове и елеохарис...видях по-напред някакви специализирани лампи със стойка..тази стойка от къде се взима?
Ами 18W са по 60см. (което не те устройва) варианта е да е по-малка от 18W ако искаш да е пура, има и една алтернатива с PL лампа (ама са малко скъпи).

-250л.

Raven

Цитат на: lubata - 24.10.2009 19:10
Здравеите ,
какво осветление да сложа на 60 литров аквариум в които ще има средна растителност .. ( явански мъх , ричия , валиснерия ,крипто .. нещто от сорта) грунда ми е нормален речен и малко кварцов пясък ..
Не искам осветлението да е прекалено силно че да позеленяват стъклата всяка седмица  :hmm:
Таа .. една пура Филипс Акваел 15 или 18 вата ще е по добре .. и ще има ли някакъв проблем ако е със син спектър ( да е по студена)
Благодаря  :drinks:

При тези растения 18 вата може и да е добре, но непременно сложи и рефлектор.
Според многобройните ми опити белите рефлектори са по добри от огледалните, в момента в капака имам две еднакви пури- едната е с бял а другата е с огледален рефлектор.
Като вдигна капака срещу мен белият рефлектор отразява видимо повече светлина от огледалният, снимах и с апаратчето и на снимката се вижда че бялта е по силна.

Нормалният спектър е дейлайт- това е около 5200К- 6500К.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

iek

Цитат на: Raven - 26.10.2009 10:56
Според многобройните ми опити белите рефлектори са по добри от огледалните, в момента в капака имам две еднакви пури- едната е с бял а другата е с огледален рефлектор.
Като вдигна капака срещу мен белият рефлектор отразява видимо повече светлина от огледалният, снимах и с апаратчето и на снимката се вижда че бялта е по силна.

Само така ти се струва, защото боята, ако това имаш предвид под бял рефлектор, е повече дифузен отражател. Анодизиран алуминий, в зависимост от качеството, си може да отразява от 80 до 98% от светлината, но във всички случаи отразява повече от бялата боя.
Ако не се лъжа, тези снабдяват с Miro4 рефлектори всички реномирани производители на специализирани осветителни тела.

Цитат на: HaIr4o - 26.10.2009 09:02
имам аквареиум 74л (50д/40в/35ш)
1.въпросът ми е какви лампи да си взема?не искам да са по-дълги от аквариума?
2.трябва ли да саа някакви специални за аквариум?може ли с обиновени лум.?ще гледам главно мъхове и елеохарис...
3.видях по-напред някакви специализирани лампи със стойка..тази стойка от къде се взима?
4.аз хубаво ще намеря пурата,ама тяло откъде да в3зема с място за поне още една?
5.колко пури да сложа?

Най-лесния вариант е готово тяло, в БГ подходящо такова може да се намери единствено на някой китайски производител, най-често са с една компакт флуоресцентна пура 36W, някакъв вграден рефлектор и при повече късмет баластта може и да не изгори първата година. Цена -около 40лв
Втори вариант-"Направи си сам"-тук вече зависи от въображението и сръчността-пури 15W- 2-3 броя или енергоспестяващи лампи-2х20-23W. Цена- може и да надхвърли горната, ако решиш да го направиш естетично и ефективно.

nickcave

Здравейте, нов съм във форума но попрочетох доста неща.
Въпросът ми е конкретен, дали някъде у нас може да се закупи ето такова осветление:

bicho1976

Цитат на: nickcave - 29.10.2009 15:38
Здравейте, нов съм във форума но попрочетох доста неща.
Въпросът ми е конкретен, дали някъде у нас може да се закупи ето такова осветление:

И аз се надъхвам за такова осветление.Днес се порових малко в нета но открих само това http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?category=lighting&product=Mech_Sera_Combi_Reflektor_1&n=1

Raven

На съботния пазар  видях такива тела, по точно така изгеждащи.
Говорих с човекът който ги предлагаше и се разбрахме че тялото с две пури т8 с дължина 120 см. ще ми излезе около  100лв.По късите тела са по около 50 лв.

Тялото е китайско, ако не се лъжа е Сун Сун, много прилична изработка на външен вид,алуминиево е и изглежда добре.
Може да се прикрепи към стените на аквариума, а може и да се свалят крачетата отстрани и да се пусне от тавана на стоманени въженца.

nickcave

Цитат на: Raven - 29.10.2009 15:56
Говорих с човекът който ги предлагаше и се разбрахме че тялото с две пури т8 с дължина 120 см. ще ми излезе около  100лв.По късите тела са по около 50 лв.

Тялото е китайско, ако не се лъжа е Сун Сун, много прилична изработка на външен вид,алуминиево е и изглежда добре.
Може да се прикрепи към стените на аквариума, а може и да се свалят крачетата отстрани и да се пусне от тавана на стоманени въженца.
Да има различни модели, като например и това:

Проблемът ми е че съм ограничен откъм пространство, по-точно височина и търся такова решение при което няма да ме затруднява демонтажа на осветлението при ежеседмичната поддръжка на аквариума !

gecatax

Цитат на: Raven - 29.10.2009 15:56

За каква дължина аквариуми стават на мен ми трябва едно с 1или2 пури за 100см. аквариум.

-250л.

Raven

Точно това като на снимката не е , малко по грозно е :-)
Може да се сваля лесно, крачетата от страни са на едни плъзгачи които се настройват и може да се играе в рамките на 15-20 см. може би, тоест става за аквариум от 1 до 1.20 м. примерно.

Човекът с който говорих е на сергия точно срещу Биг Гонзо.

HaIr4o

FHM

Цитат на: Raven - 29.10.2009 16:09
Точно това като на снимката не е , малко по грозно е :-)
Може да се сваля лесно, крачетата от страни са на едни плъзгачи които се настройват и може да се играе в рамките на 15-20 см. може би, тоест става за аквариум от 1 до 1.20 м. примерно.

Човекът с който говорих е на сергия точно срещу Биг Гонзо.
Само да попитам значи 1 тяло 120см е 100лв с 2 пури нали така ?
Този човек има ли ги в наличност примерно ако отида в събота на пазара дали ще има ?

Raven

120 см. нямаше, имаше от по късите.
Каза че има на склад,мисля че трябва да си говориш предварително с него за  да ти достави.

bicho1976

Искам да помоля колегите, които посещават съботния пазар да вземат телефон или мейл на човека който продава тези тела.Да може и ние да си поръчаме такива тела.Блгодаря на всички които ще помогнат.

Similar topics (5)

7401

Отговори: 0
Прегледи: 21912

49091

Отговори: 2
Прегледи: 25078

7738

Отговори: 23
Прегледи: 15391

59345

Отговори: 1