• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Откъде мога да си купя метал-халогенни лампи и тяло за тях?!

Започната от Therion, 18.02.2007 23:42

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Joro Vn

   Осрам, Филипс, Силвания и др. са производителите по- скоро на компонентите- крушки, баласти и т.н. По принцип някои от тях предлагат и изцяло завършено изделие. Но възможностите за избор са ограничени до няколко типа по каталог, които в случай като твоя вероятно няма да те удовлетворят по различни причини- габарити, дизайн, тип и интензитет на осветлението, цена и т.н. Предлагат се и изпълнения от набор готови възли и компоненти, на модулен принцип, но и тук е доста мъгляво с информацията при нас в България. Затова ти препоръчах тялото да бъде изработено по индивидуален проект. Макар че на пръв поглед може да ти се струва, че ще излезе доста скъпо, но при сравнение с евентуален подходящ вносен вариант да се окаже, че е доста по- евтино. Не забравяй все пак, че това е поръчково изделие. В този форум често се търси максимално евтиния вариант. Набляга се повече на практическата страна, но ако се гони и точно определено оформление например, нещата с цената стоят по друг начин. Не е нормално да очакваш, че при близо тон аквариум с перфектно оформление ще минаваш тънко, освен ако не правиш много от нещата сам, вземаш ги като полуфабрикати или имаш много и верни приятели  :-).
   За изпълнител/и на поръчков вариант в София ми е трудно да ти дам препоръки. Няма също да е много коректно да те насочвам само към един тип изпълнение, например метален, при условие, че ще гониш и някакъв дизайн. Има и други подходящи материали, както и технологии за изработка. Примерът, който ти даде NikolaV, в неговия вариант няма да ти е удачен. Ще се наложи някаква доработка най-малко. Иноксът е хром-никелова неръждаема стомана с много лоша топлопроводност и ако не се предвиди интензивно охлаждане /при вариант с няколко МХ и пури/, всичко вътре ще се "изпържи", може и в буквалния смисъл.
   До тук спирам с общите коментари. Ако ще продължаваме, нека бъде на ЛС или поне дай повече информация за аквариума ти, какъв тип ще го оформяш и т.н. Може пък да го инсталираш някъде, където МХ-я  корпус да се окачи и на тел /кабел/ и пак да функционира. А пък аз ти плямпам за оформление и интериор  :-)

NikolaV

Координатите ти ги пускам на ЛС. Но, наистина моя е събразен за Т5 пури, които на практика греят малко. Не съм мислил за никакво охлаждане. В твоя случай смятам, че ще е задължително. И аз ще трябва да мисля за такова в случай, че реша да ъпгрейдвам към МХ.

Raven

при тази дълбочина просто нямаш избор.но пък ще ти осветява дъното много добре,аз съм с 65 см. дълбочина и глосостигма и елеохарис ми вървяха идеално.
само имай предвид че прожекторът осветява 60х60 см. - направи си сметка колко ще ти трябват за пълно осветяване.
5200К е най светлата крушка която можеш да си намериш без индивидуална поръчка и тя наистина покрива целият слънчев спектъркакто ти е казал колегата ти- спектограмата и е равна,без изразени пикове,както в слънчев ден.
другото са ти го казали- МН е без конкуренция *THUMBS UP*
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Therion

Много благодаря за съветите и отговорите на всички!!!Мисля че ще е добре да дам малко инфо за Аквариумите!!!Значи в момента съм с Гролукс и Аквастар общо 9 брx36в.+една Сера 40в.(не и помня името)!Аквариума на който стоят в момента е с размери Дължина-145см.,Ширина-65см.,Височина-85см.=800л и честно казано с му малко!!!Другият е с Дължина-200см.,Ширина-70см.,Височина-70см.=980л.!Значи дилемата ми  в момента е дали да останат на 800л. аквариум и да купя халогените за новият 980л.(защото ще стане страшен) или да преместя старото осветление на него и да сложа халогените на 800л.,защото е с цели 15см. по-висок!!! :-| :-[ :-| п.с. Май вече стана бая дълга тая тема и ще трябва да мина на Л.С.?! :-|

Joro Vn

    "Малкият" го остави така, както е. Макар че е по- дълбок. Може да го направиш общ- непритенциозни растения + риби. Все пак конструкцията на осветлението е направена по някакъв начин и работи. По-нататък, като напрупаш опит с МХ от другия, може да поразручкаш и това осветление- да добавиш и тук МХ. Само да не изхабиш хубавия съд и да го превърнеш в цихлидарник, от африканските сортове ;-)  :-P. Нищо че е дълбокичък и изкушава.
   "Големият" го действай по темата. Ще може още по- добре да осветиш дъното. Говорим за идея да е растителен. И шириничката, и дължината са добри. Може и да не го пълниш до горе. Въпрос на преценка. Почерпи една-две-.... бири Raven и вземи няколко частни урока от него.

DJBamby

Therion, смятаме лумените на твоите луминисцентни така:

4 лампи GroLux по 930 лумена = 3720 лумена
5 лампи Aquastar по 2200 лум.= 11000 лунена
1 лампа на Sera от 3250 лум.  = 3250 лумена
-------------------------------------------
                                     общо: 17970 лумена.
За метал халогените:
3 x Sylvania/D по 11000л.  общо: 33000 лумена

Значи 10 Groluxa + 10 Aquastar + 1 Sera по количество излъчвана светлина се равнява на 3 металхалогена  на Sylvania HSI-TD/D Daylight по 150W.

И сега при еднакво количество излъчвана светлина да сметнем харчене на ток:

За луминисцентните 21х36W   = 756W
За метал халогените 3х150W   = 450W


Значи три халогена хем светят по-силно, хем излизат по-евтино !!! Сега може да разводним темата с полезният за растенията спектър и др., но последно видях 530 литров с 8 пури по 36W и веднага след това 550 литров с два метал халогена открих голямата разлика.


Напълно съгласен с Joro Vn (дай да му вдихгна рейтинга), че за 980 литровия ти трябват МХ (3 или 4 броя) а 800 литровия остава така с ъпгрейт скоро време до МХ.
И бира за raven за изказването, че МХ са без конкуренция !
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg380.imageshack.us%2Fimg380%2F1890%2Fa1gn0.th.jpg&hash=3ce3fd12d8a974e49b4c15f28f322edda0013e1e - 666 litra.

Therion

 Да така е,светят по-силно,авариума изглежда в пъти по-добре....за по-еФтини можем да поспорим,но както и да е!!!Най-малкото което е са по-компактни,ефикасни и по-приятни на ваншен вид!Значи всичко е ясно,спестявам някой лев на бързо и отивам за тези хубавци!За начало ще си взема 2xбр. в най-добрият случай 3xбр. 150в.Силвания(че не чух особено хубави неща за Osram),пък до няколко месеца ще си взема още поне два!!!Крайната цел е ясна,максимален брой растения и разбира се Дискусите *DANCE*!!!Те и сега си вървят салатките ама чат-пат......трябва яко да торя защото ехинодорусите почват да приличат на марули от женския пазар през август!Колкото и да се стараят рибоците не става!!! :-D CO2 задължително ли е за капризните растения или мога да мина и без него (поне за 4-5 месеца)?!  :-[     Joro Vn -Не мисля да гледам други цихлиди скоро!Спокйно!Знам за манията по африканските езера,но някак си няма грация в тези риби,само се  бият и се гонят...крият се като шантави,нито можеш да ги видиш нито да им се порадваш(Не се засягайте,не може всички да сме еднакви)!Естествено имат си и те хубави черти........ама аз не ги виждам явно!!! ;-) От тези съм си предоволен *banan* *YAHOO*!!!А и те са доволни от мен!!!Благодаря на всички за съветите и търпението,остана само Raven да притесня(стига да няма нищо против разбира се)когато се сдобия с халогените,да ми предаде някй друг урок и после пускам снимки.....горд  от постигнатото!Надявам се!!! [:-} *thanks
                                                                                                                                                                                                         

dido

Сериозен дефект на халогените е, че не можеш да регулираш цвета на осветлението така прецизно, както става с Т8/Т5 лампи.

СО2 за сериозно гледане на растения си е абсолютно задължително.

Joro Vn

   
ЦитатСериозен дефект на халогените е, че не можеш да регулираш цвета на осветлението така прецизно, както става с Т8/Т5 лампи.
Dido, ядва се. Като се гарнира МХ-осветление с още няколко специализирани луминисцентни пури, става доста прилично.
   Therion, доколкото разбирам, си се ориентирал към вариант с разделно окачване на МХ- корпуси за външен монтаж. При покупката евентуално може да избираш межди електронно стартиране или електромагнитен дросел. Първият вариант още малко оскъпява, но е по- лек като тегло и не топлоотдава толкова. Ако искаш да пресмяташ по- прецизно разхода на ел. енергия, най- добре е да замериш по някакъв начин реалната консумация- с амперклещи, по електромер и др. Има доста разлика например дали 2 х 36W лум. пури са с обикновени дросели или елекронен баласт. Дроселът има страшно много загуби във вид на топлина, която се излъчва от корпуса му.
    Втората половинка от последния ти пост добре звучи. Явно има потенциал в теб!  :-) ;-)  *DRINK* Започвай да разреждаш и закуските, защото наистина без СО2 няма смисъл целият спорт, който коментирахме дотук.

Therion

Да така е!!!С редовно хранене няма да стане! :'(Сега съм се зачел в една книга за лечебния глад ( за пред хората де )пише че било полезно.......ще видим!!!Та може и да ме огрее(600в. Метал-Халоген) до месец и половина-два!!! :-D

pccv

Здрасти!
Гледам ,че си от София,днес бях в един склад за осветителна техника намиращ се в кв.Хаджи Димитър,ето ти и линк( http://www.elta-bg.com/ ).(Това с вмъкването на връзка не става май)
Та там питах за метало-халогени има всякакви и за вграздане и за външен монтаж.Цените на хората са много добри за осветителна техника,а и продават на дребно!(За справка в сатйа)
Желая ти успех и то без много гладуване!

NO CARRIER: Оправих линка. :-)

NikolaV

Ей това кефи:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.elta-bg.com%2Fimage%2Fproducts%2F8906005.jpg&hash=abcf31c9aeaad68a49d374d10e1b6473ec87ad8a

Така човек спестява разправията по правене на капак и цялата DIY част... Обаче забравя за допълнителни Т5 примерно...

dido


Therion

Еееееее човек стрешен си!!! *YAHOO* *BRAVO* Това изглежда супер добре,направо си е красиво и като цена и като външност!!!Ще те черпа  *DRINK*,само да спестя малко парички,че като гледам и монтажа ще ме изцица доста!!! =-O Само да питам собствениците на такива прожектори,ако не им осигоря охлаждане и ги оставя ей така,ще има ли екшън(Миризми на бакелит,или да вдигнат температурата на водата прекалено)!!!Мисля да взема 4бр.x150в.?!Стята е около 17кв.м.!!!Ще оставя аквариума отворен(само в средата е хванат с едно стъкло 70см.x70см.),нямам аспирация(да не говорим за климатик)!!!Знам че станаха исторически тия халогени,но просто в началото и идея си нямах з какво става въпрос и наистина много ви благодаря за отговорите и търпението спрямо мен!!! :-[ :-|

discusfish

10х , и на мене помогна с тоя линк ...между другото днеска им се обаждах 70вата МХ за вграждане въртящ струва : тялото-39лв. захранването 45лв. крушка 25-30лв. около 5000к

Similar topics (5)

44101

Започната от VDO


Публикации: 0
Прегледи: 2032

9203

Публикации: 12
Прегледи: 8026

7158

Публикации: 71
Прегледи: 39572

29340

Публикации: 21
Прегледи: 11251

4642

Публикации: 15
Прегледи: 18799