• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 03:38

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

съвет за външен филтър ???

Започната от genbg, 28.10.2006 12:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

discus

Независимо какъв е филтъра веднъж седмично трябва да се сменя 10-15 процента вода, пълнежите нямат точен експлоатационен срок, всичко зависи от процента и темповете на замърсяване, ехаим казват да се сменят веднъж годишно пълнежите, но аз досега съм сменял 2 пъти като вторият ми път беше съвсем скоро.

genbg

да така или иначе водата я сменям веднъж на седмица.
Исках да знам само за пълнежа колко често се сменя.

lz3cv

За смяната на пълнежа хората казаха. Иначе почистването на филтъра веднъж на 20-30 дни. Изплакване на пълнежа от утайките с излятата от аквариума вода при смяна. Това е заради хлора от чешмяната вода - убива голяма част от бактериите. Макар че да си призная и това съм правил и нямаше проблеми. Те се въдят бързо и ги има навсякъде :) Но така съм чувал че препоръчват знаещите, и вече така го почиствам.

NikolaV

Хора, ако се налага да чистя канистъра на 20-30 дни - директно го сменям. Чистя го на 3-4 месеца и то защото ми е пренаселен гьола. Пълнеж не бих тръгнал да сменям. Не и Сипоракс, дето струва три шапки пари. Примерно веднъж годишно преваряване ми се струва по-добрият вариант. И винаги част от пълнежа да не се преварява, за да останат някакви бактерии все пак.

Boby_

Абе чудя се от известно време дали да не разкарам ватата и да сложа на нейно място още керамика - така ще остане механичната филтрация само на вътрешния филтър и дунапрена, който е в предфилтрацията на Хагена. Но пък от друга страна ще има повече биологична ужким.  :lol:

discus

Ми аз лично вата не ползвам, а и не бих си сложил, при мен най отдолу е гладка керамика за разбиване на струята , едър дунапрен , фракция за биофилтрация, и нещо като пресованавата но тънко около 5 мм преди ротора, следва пластмасова решетка да пази ротора и така.

Boby_

Цитат на: "discus"Ми аз лично вата не ползвам, а и не бих си сложил, при мен най отдолу е гладка керамика за разбиване на струята , едър дунапрен , фракция за биофилтрация, и нещо като пресованавата но тънко около 5 мм преди ротора, следва пластмасова решетка да пази ротора и така.

Хагенът е устроен малко по-различно и според мен няма нужда от гладка керамика за разбиване на струята - по пътя си надолу от входящия маркуч водата минава през дунапрен с височина колкото цялата кофа, така че най-долното чекмедже спокойно може да се ползва директно с пореста керамика.
А и какъв изобщо е смисълът от това разбиване на струята? Не зацепвам нещо - дори ако в най-долното чекмедже керамиката е пореста, тя пак ще разбие струята за горните нива, а все някоя бактерия ще се хване и там, така че малко, но все е кяр.  :wink:

discus

Е не съм дописал най важното де :wink: , механична филтрация за гладката керамика. Относно разбиването, да кажем че докато преминава през този пълнеж струята се деконцентрира, защото колкото и да се разбива в дъното тя все пак си остава като поток, а ако сложиш пореста керамика на същото място, просто се набутваш ненужно тя ще се затлачи прекалено бързо и така или иначе няма да работи като биофракция.

Similar topics (5)

42106

Публикации: 1
Прегледи: 2175

35333

Публикации: 6
Прегледи: 3260

13118

Публикации: 12
Прегледи: 7404

10330

Публикации: 21
Прегледи: 9770