• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 22:43

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Йонообменна инсталация за ХОВ

Започната от Joro Vn, 22.05.2006 23:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Joro Vn

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bgphoto.net%2Fphotos%2F7010%2Fo632839331455625000.jpg&hash=3e0f2590be533ce4a8454490de067832fed8f9c1
Стана май манджа с грозде :evil: ! Правих схемата на Word, с идея да се чете без проблеми от всички. После за качване в нета- с HTML, и това е резултата. Ако някой може да я оправи, нямам нищо против.
 По този принцип имам инсталация вече 9 години. Оказа се доста удачна за обслужване и експлоатация, най- вече за лесна и правилна регенерация. Ще допълня липсващите надписи:
вентил 1 - вход за свежа вода; вход за регенериращ разтвор на катионита; вход за промивка на катионита.
вентил 4 - вход за регенериращ разтвор на анионита; вход за промивка на анионита.

Добавям и:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg72.imageshack.us%2Fimg72%2F7480%2Fshemaj1lw.th.gif&hash=9f691912eae21a1d4bbd7ae320b63b8830be6913

Както се казва, с любезната помощ на No Carier :D . По-нататък може да изтрия първата, да се уверя, че този линк работи.

Стамен

Тази инсталация ти ли си я правил или е купена?

Живко

да и аз се интересувам кой е направил системата и от какво?
колко са големи резервоарите?
ако може и точните имена на смолите?
няма ли да е добре да има някакъв филтър за механично почистване на водата, преди тази система?

много въпроси ама... :oops:

и още: от къде по дяволите ги взимаш тези смоли?
Никой не се е родил научен.

hyp

Цитат на: "Живко"да и аз се интересувам кой е направил системата и от какво?
колко са големи резервоарите?
ако може и точните имена на смолите?
няма ли да е добре да има някакъв филтър за механично почистване на водата, преди тази система?

много въпроси ама... :oops:

и още: от къде по дяволите ги взимаш тези смоли?

продават се... Имало много видове за всякакви неща които искаш да чистиш... Само трябва да знаеш какво искаш точно :))) Има фирми които внасят химикали... ако кажеш какво ти трябва мога да попитам колеги химици...

Joro_vn
разкажи нещо допълнително за това...

Стамен

По принцип се монтира първо предфилтър.
Аз смолите вече ги намерих от къде да ги купя и са на доста сносна цена за литър. Фирмата която продава смолите притежава и сертификат за това, че могат да се ползват в хранително-вкусовата промишленост, медицина и т.н.

По задание към фирмата продаваща йонобменни смоли:
Потребление на месец 300 литра и твърдост средно GH=24
ми отговориха:

Вариант 1:
йонообменни модули с вместимост по 20 литра йонообменна смола К+А
периодичност на регенерацията - 1 път годишно


Вариант 2:
йонообменни модули с вместимост по 2.5 литра йонообменна смола К+А
периодичност на регенерацията - 1 път на 2 месеца

Смятам, че с горе цитираното всеки може грубо да сметне колко литра смола са му необходимо взависимост от собствените си нужди и мързел. Аз лично нямам нищо напротив да регенерирам веднъж на 2 месеца.

Ако искате мога да дам цени на двата варианта и цена на самите смоли, както и коя е фирмата. Сами ще се обедите , че си струва да се потруди човек сам да си направи колоните.
:lol:

Живко

поне фирмата и някакъв контак?
Никой не се е родил научен.

Стамен


Joro Vn

Не очаквах интерес, защото преди време в "Направи си сам" подхвърлих за подобна тема, но дотук.
http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=2686
Стамене, струва ми се, че нещо се опитват да те клатят. Че по 20 литра от всяка ти фабрика за безалкохолно ще отвориш. Вярно, че проскока на йона може да дойде и след петилетка, но инвестицийте? Ти прекарвай нон-стоп вода през тях, пък регенерирай един път за два месеца и чакай резултат. Така не стават сметките. Прочети пак поста ми от предната тема.
Трябвало е да ти кажат, ако могат, разбира се, примерно с по един литър катионит и анионит и при дадена твърдост  на свежата вода колко литра ХОВ /химически очистена вода/ ще получиш. Или поне приблизително, а не да работят с времето като параметър. Колони за  по двадесет литра ненабъбнала смола са сериозно нещо за домашни условия- и като мобилност, и като съхранение. Споменах ти за някой проблеми или по- точно изисквания. Казаха ли ти имената на смолите и възможните сполучливи комбинаций за дуо- работа на двете. Пусни списък на смолите, които ти предлагат. В правото си е да знаеш имената им. Сертификата е ала- бала, ако не смяташ да ни продаваш например вода като легитимен търговец. Щото и със сертификат може да ти продадат втора употреба, особено ако ти кажат, че опаковките им са за промишлени количества. Ако не бързаш, пак ти предлагам да опитам да намеря информация за тях и тогава да си вземеш решение какво може да очакваш.
Относно първия ти въпрос- инсталацията съм си я правил аз, точно по тази схема, само че с акъл от преди 9 години. И сега бих повторил схемата си/ точно в този си вид не съм я виждал никъде/, само че с други конструктивни решения и материали.
 Замислям се дали да събера и публикувам актуални адреси на доставчици и търговци на йонообменни смоли. Колко ще е коректно? А и съм сигурен, че много професионалисти в акваристиката имат подобни инсталаций от много време, но до сега ни вест, ни кост за схеми, начин на експлоатация, тип смоли, и изобщо конкретни неща. Защо ли, или греша?

ЦитатJoro_vn
разкажи нещо допълнително за това...
?? По тези теми може да се говори сигурно цяла седмица на сбирка като във Варвара, стига да се намери лектор  :D . Аз и тук не съм професионалист, но дай поне насока, ако мога, ще ти отговоря.
 Желателно е да има наистина предфилтър, но не е задължитилен. Освен ако конкретната смола не е много капризна и го изисква. Но аз вкарвам вода само от питейната мрежа. Ако се върти аквариумна, не се знае колко ще изкарат смолите. За още по- прецизно очистване допълнително може да се включат и други смоли /колонки/, например с анионити с различна селективност.

Стамен

ЦитатТрябвало е да ти кажат, ако могат, разбира се, примерно с по един литър катионит и анионит и при дадена твърдост на свежата вода колко литра ХОВ /химически очистена вода/ ще получиш. Или поне приблизително, а не да работят с времето като параметър.
Те не работят с времето като параметър. Аз ги попитах за точно определено количество ХОВ вода на месец при дадена твърдост. Това е по дебит.
Предупредиха ме, че има много нелоялни търговци, които продават използвана вече смола от ТЕЦ-овете

Стамен

Какво си ползвал за разпръсквател и дренажна дюза

Joro Vn

ЦитатАз ги попитах за точно определено количество ХОВ вода на месец при дадена твърдост. Това е по дебит.
Добре, може и аз да не те разбирам. Защо на месец? Искаш примерно 300 л, включваш към свежата вода и ако не действаш нервно /скоростта на протичане беше фактор при разчета/, примерно след 10-15 часа ги имаш.  Приемаме, че смолите вече се нуждаят от регенерация- регенерираш.  Правилната регенерация е между 0,5 и 1 час. Останалото време- 29 дни, какво правиш? Аз лично не добивам цялото количество ХОВ /до регенерация на смолите/, защото нямам нито такава необходимост, нито място за продължително съхранение. Най- правилната експлоатация наистина е да се пусне на регенерирана смола и да се кара така до следващата, но става и както в моя случай. Хвърлям известно количество вода от изхода- което е стояло статично в колоните заедно със смолите при престоите между циклите, но се ядва-  при мен не е повече от няколко литра. Смолите ми са около 1-1,5 л ненабъбнал обем.
Дренажната дуза има функция да задържа смолата в колоната. Продават се готови, питай дали не предлагат и дюзи. Само че изходящия им  край често е с много голям диаметър /респ. резба/. Може да се използват и такива от пясъчни филтри за плувни басейни. Или си я правиш от ситна цедка, мрежичка и т.н. Важно е да задържа смолата, да не се набива със частици от нея и да осигурява необходимия проток /дебит/. При големи диаметри на колоните се поставят повече от една- за да няма мъртви зони на проток вътре.
За готов разпръсквател не съм проверявал. Моите си ги правих. Най- обща аналогия може да правиш с накрайник на душ. И тук идеята е още от горните пластове на смолята да започне разномерен фронт на проскок на йоните. В идеалният случай този фронт трябва да е равнина, перпендикулярна на оста на колоната. Дават, че в процеса на експлоатация първо се изчерпват най- горните слоеве, после по- надолу и т.н. Важно е тези слоеве да слизат равномерно по височината на колоната. Ако скоростта на проток е много голяма например, водата влиза на струя или колоната не е оразмерена правилно, фронта има форма на хипербола с много остър "връх", който първо стига до дъното /дренажната,те дюза,и/ и колоната не работи ефективно. Не знам стана ли ясно само от обяснения, или пак да опитвам за по- нагледно със скици /малееее :wink: /

Стамен


Joro Vn

   Продължение от:
   http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=2971.135
   Antonionion , не те познавам лично, отскоро си и във форума. Затова, съгласи се, че само от първите ти постове по въпроса не може да се добие ясна представа за идеята ти и до колко тя е удачна. Поне аз не мога. Затова те помолих, ако имаш желание, разбира се, да продължим в друга тема. Евентуално да споделиш практически опит или идеи, които наистина биха могли да бъдат от полза за този форум. Нека не забравяме, че той е за акваристика, а не тясно професионален.
   Цитат:
   "Със омекотяваща водата смола работя от   15 години  и са ми ясни процесите: разрохване,регенерация и промиване."
   Не искам пак да го тълкуваш като заяждане, макар че така звучи  :-), но на мен лично ми светва червена лампичка, когато още в първите си изречения при диалог с непознат човек същия започва да споменава дългогодишния си стаж. Защото макар и рядко, но понякога стажа няма нужното покритие. Точно тогава съм си патил впоследствие. Затова съм голям фен на поговорката "Не питай старило, ами патило!" Има значение дали си работил със смоли в изследователска база, конструктор на съоръженията, технолог или обслужващ персонал. Последната категория е възможно само да изпълнява работни манипулации по точно определена инструкция.
    Под смола за омекотяване аз разбирам само един тип /катионит/, с която се получава т.н. частично омекотена вода /ЧОВ/. От нея се извличат само Ca и Mg- йони. Групите с отрицателна валентност остават. Тази вода не е подходяща за акваристични цели. Използва се там, където не е необходимо пълно деминерализиране на водата. Най- често това са термични инсталаций, ползващи големи количества вода. С такава вода работят всички ТЕЦ- ве. Химически чистата вода / известна като ХОВ, ДОВ/ се получава чрез последователна обработка през катионити и анионити, както и други предхождащи обработки- например с варно мляко, железен трихлорид и др. Използва се в химическата индустрия, хранително- вкусова промишленост, медицина, фармацевтика и др.
   Процесът "разрохване" се използва при инсталации със сериозен капацитет. Тук говорим за домашни йонообменни колонки. Не пречи и в тях да извършваш тази операция , но само ще си усложниш живота. Има смисъл при съдове, където съотношението "диаметър- дължина" е много малко, или иначе казано съда е с височина, почти равна на диаметъра. Това пак са промишлените изпълнения. Домашната колонка , която съм дал по- горе, може да се изпълни от тръба с диаметър например Ф110 /стандартна PVC/ и доста по- голяма дължина.
    При регенерацията има значение дали се използва само един тип смола /например катионит/, или има и анионит. В първия случай може да се регенерира само с разтвор на NaCl /хим. чист, а не готварска сол/. Ако същата смола е в комбинация и с анионит, вече се регенерира с разтвор на   HCl /солна киселина. Ще използвам за пример схемата на инсталацията, която съм дал, така ще ти стане и ясно как се използва. През входа на  вентил 1 се пуска регенериращия разтвор на солна к-на с определен дебит и за определено време. Вентил 2 и 4 са затворени. Използвания разтвор изтича през вентил 3. По същия начин следва промивка с ХОВ, докато на изхода не започне да изтича вода с неутрално Рh. Следва регенерация на анионита. Разтворът тук е на NaOH /също хим. чиста/. Пуска се през входа над вентил 4 с определен дебит и за отределено време. Вентил 1 и 3 са затворени. Използваният разтвор изтича през вентил 2. Следва пак промивка с ХОВ. Подава се през входа на вентил 1. Вентил 3 и 4 са затворени.  Промива се до изтичане на вода от изхода на вентил 2 с неутрално Ph. Нормалната работа на инсталацията е подаване на водата през входа на вентил 1 и изхода е през вентил 2. Вентили 3 и 4 са затворени. В началото на цикъла може да се отвори леко вентил 4 , за да се обезвъздуши линията. Това е, мисля, че няма нищо сложно и неразбираемо по тази схема на работа. Уточнявам пак, че тази е за домашно приложение, а не промишлена инсталация. Има разлика в спомагателните операции, в степента на автоматизация, при по-съвременните- и в принципната схема.
   Подчертавам, че не съм специалист в тази област и това не ми е професия. Но по различни поводи съм имал и продължавам да имам  практически наблюдения на промишлени инсталации в хим. индустрия и енергетиката. Попрочел съм и малко специализирана литература в тази област, както и набирам жив опит с колеги от бранша или търговски фирми. Затова, ако има специалист в този форум, нека се включи в темата или да ме поправи поне, ако някъде греша.
   Ще се върна и на поста ти от темата за нитратната смола:
   Цитат:
   "Ами нитратната и омекотителната смола  сложени в една торбичка от чорапогащник на мястото на гъбата на филтъра ще е супер ,защото и двете се регенерират със сол и ще подобрят качеството на водата по двата показатела наведнъж".
   Нитратната смола извлича нитратите от аквариумната вода. По принцип те не попадат в нея, а се образуват на по- късен етап по цикъл, основно от отпадните продукти на живите организми. Водата, циркулирайки през смолата /например в канистъра/, ги отдава в нея в определено количество и непрекъснато. Целта е новообразуваните нитрати постоянно да се извличат до определено ниво или напълно. Ако последователно в канистъра се постави и омекотителна, както ти казваш, смола, тя ще започне да извлича калциевите и магнезиевите йони от водата. Но те са попаднали в нея предварително, а не се образуват вътре в съда. Макар че може да има и такъв вариант, но като изключа някои частни случаи, това ще бъде пълна безсмислица.  От една страна да ги извличаш, а от друга да ги добавяш във водата, дори и чрез грунда, камъните или черупки на животни. Тази смола ще трябва да бъде катионит. Ще получаваш обаче частично омекотена вода, а както споменах, тя не е подходяща за аквариуми. Ако е в количество, достатъчно да извлече всички Ca и Mg- йони от аквариумната вода, последната ще стане с параметри, близка до тази на дестилираната след няколко дни превъртане през канистъра например . А в акваристиката никъде не се използва само напълно мека вода. Обикновено впоследствие се разрежда с нормална вода до достигане на някаква обща твърдост- например 3-4 dH. Ще последва цикъл на частична подмяна на водата в аквариума и добавяне на по- твърда вода. Пак омекотяване, след това нова порция твърда. Растенията и животните вътре няма да може да преживеят такива постоянни, големи и сравнително резки скоци на твърдостта. За свързаната с нея Ph- реакция няма да коментирам.  Според мен не е желателно и омесване на нитратната смола с катионита. Ако не по причина, че може да започне някакво нежелателно взаимодействие между тях, поне заради различните им работни обменни способности /РОС/.
   За сега финиширам дотук, че стана много бира наведнъж.  :-)

   
     










antonionion

Здравей Жоро от Варна ! Благодаря за отговора !Явно не можеш да ме разбереш какво искам да кажа ! Аз говоря за най -обикновен филтър с гъбичка и моторче.На мястото на гъбичката да се постави торбичка с двете смоли  и филтъра да работи примерно 12 часа в аквариума.Така хем ще омекотим водата , хем ще намалим нитратите . Това имах  като идея.За стажа го казах, защото от схемата не става ясно как тези три процеса протичат въпреки знанията ми.А твоите колони са доста сложнички за обикновените акваристи.Не знам но: солна к-на и натриева основа ми звучи малко опасничко за в къщни условия. А и  ХОВ не звучи ли малко пресилено.Моята идея мисля че е по -лесно изпълнима и безопасна ! С най-добри чувства чао засега!

Joro Vn

    Разбрах. Като идея наистина е по- лесно изпълнима и, ако може да се каже така, безопастна. Но не се практикува този способ за омекотяване- директно в аквариума, ако целта е поддържане на едно ПОСТОЯННО и ниско ниво на твърдост, не и нулево. Както ти писах, имаш някакво предварително избрано ниво на твърдост. А как ще го постигнеш при непрекъсната работа на филтъра например 12 часа? Трябва непрекъснато /образно казано/ да правиш анализ на водата за твърдост и да спреш филтара при достигане на необходимата, ако изобщо може да достигнеш това ниво, преди да се наложи регенерация на йонита за омекотяване. А по- нататък как ще работиш само с нитратния. Той трябва да извлича периодично или непрекъснато новопоявилите се количества нитрати. А не ти е необходимо повече /по-дълбоко/ омекотяване. Казус, поне за мен  *mislia*.
   И пак да подчертая- с един тип смола /йонит/ ще постигнеш само частично омекотяване на водата. Аз не бих ползвал такава за вода в аквариум. Водата става небалансирана и "агресивна" спрямо други катиони, не се знае останалите след частичното омекотяване аниони /групите с отрицателна валентност/ какви катиони ще забършат за гаджета /след като сме им отнели сладурите Ca и Mg/ от аквариумната вода.
   За сложността и работата в домашни условия с киселини и основи не е необходим много коментар. Всеки си преценява възможностите. Няма идеални работи на този свят. Или още една поговорка- сухо дупе риба не яде!
   Чао и от мен! :-)