• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

За колко време умират нитрифициращите бактерии в канистъра?

Започната от Longanlon, 09.05.2006 09:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Longanlon

Снощи докато си чистех аквариума, бях спрял водата от канистъра с кранчетата, за да не ми пречи. После обаче съм забравил да я пусна пак и се усетих чак сутринта. Филтърът е стоял от 12-3 часа с пуснат мотор, но без движение на водата в него. Тая сутрин го пуснах и не миришеше, но знае ли човек...

Та дали някой е пробвал моето упражнение и какви са били последиците? А дали мототрът може нещо да прегрее или дедазнам?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Ilianidis

Някъде бях чел,че тея бактерии,могат да се развиват и анаеробно.Затова съм се чудел,как се споменава че при изключване трябвало да умрат веднага???Но някой ден ще се поровя из микробиологиите да събера малко информацийка.

NikolaV

Ниакви проблеми няма да имаш. Преди време имах подобно преживяване, дори за доста по-дълго:
http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=1253&highlight=%EC%FA%F0%F8%E0

Longanlon

да, ама сичко ти е измряло и се е наложило да вариш пълнежа... по-големи проблеми от това не знам как могат да станат
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Ilianidis

В тоя момент и аз бях забравил канистъра вече 4 ден,отивам да го пусна да видя какво ще изплюе и ако има нещо интересно ще пиша,само дано не се развони.Ама не вярвам,щото и той не е глътнал кой знае какво,че да се разлага вътре.

NikolaV

Мисълта ми е, че нямаше проблеми след това...

Ilianidis

Ми нищо не стана,не излезе нито мътна вода,нито миризлива.Предполагам,ако гледах златни риби нямаше да е така.Тяхните лайна са неотработени докрай и продължават да гният.За растителен аквариум с малко риби не е проблем явно и по-дълъг престой,а за обратното....

NikolaV

Само да уточня, че тогава бях с леко пренаселен аквариум. Обаче не мисля, че измирането на бактерийте вътре е кой знае какъв проблем по принцип. В случая говорим за стабилизиран аквариум с колкото си иска бактерий в грунта. Мисля, че пуснат веднъж "стерилния" и преварен филтър много бързо ще се насели с тях отново.

Ilianidis

Нямам предства какво количество бактерии колко нитрити окисляват,но съдейки по дрождите при ферментацията,натрупването на биомасата  е много бързо и целия процес по разграждането на захарите трае не повече от 10 дни,то можем да считаме че и този процес ще е достатъчно бърз.Та повод за безпокойство не трябва да има.Естествено по-голямата концентрация на амоняк и нитрити се окислява по-бързо в началото,а с намаляването процеса се забавя.Демек много нитрити...много бактериии,малко нитрити,бактериите не могат да се хранят и измират дотолкова, доколкото тяхната храна позволява.Така мисля позовавайки се на други процеси с микроорганизмите.

Longanlon

май не разбрахте опасението ми...

тъй като нямам ни най-малко намерение да чистя филтъра, а просто го пуснах и го оставих да си работи, се притеснявам дали бактериите са успели да преживеят 12 часа и ако пък не са, дали ще се осмърди всичко

и по-важното - дали на филтъра нещо може да му стане, ако работи волкова време без да има поток на водата ( не е бил на сухо де)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Ilianidis

Е тва едва ли бихме могли и ние да знаем,въпроса е че не е фатално,пущай без да миеш и няма проблеми.Ако и да са измряли,ще се навъдят пак за отрицателно време.Стига да не си третирал с препарати против болести....тогава може би процеса се забавя.

Живко

Цитат на: "Ilianidis"Някъде бях чел,че тея бактерии,могат да се развиват и анаеробно.Затова съм се чудел,как се споменава че при изключване трябвало да умрат веднага???Но някой ден ще се поровя из микробиологиите да събера малко информацийка.

има аеробни и анаеробни бактерии. по тази причина има и два вида керамика. пореста в която живеят анаеробните, а в другата аеробните. предполагам, че повърхностния слой на порестата керамика е заселена от аеробни бактерии. хубавото на анаеробните, че за да набавят енергия разграждат нитрати и каквото им падне, стига да има азот.
ако не работи филтъра би трябвало да измрат аеробните.

може и да пиша измислици, но... такива са ми спомените :D
Никой не се е родил научен.

Similar topics (5)

26747

Публикации: 3
Прегледи: 4428

10735

Публикации: 8
Прегледи: 4465

5293

Публикации: 5
Прегледи: 3766

39655

Публикации: 23
Прегледи: 12917

33854

Публикации: 17
Прегледи: 7265