• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 12:53

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Вече няма проблем с Гупите. Как така?

Започната от TiratroN, 05.01.2022 13:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

TiratroN

Здравейте. При всички теми в които се оплаквам от трудностите при гледане на Гупи, нека да дам един ъпдейт по тази тема.
От известно време забелязвам, че гупите ми вече живеят добре. След като многократно купувах от къде ли не, и след като няколко пъти масово измираха - от какво ли не. В един момент, без да съм променял нищо особено, забелязвам че гупите които гледам (вече незнам кое поколение от родени при мен. не съм купувал гупа от повече от година ) стават огромни (както трябва да си е) . Мъжкарите са със големи опашки, малки се раждат непрекъснато, макар че няма как да оцелеят всички. И не виждам в аквариума нито една риба , която да се чувства зле.
Помислих малко и установих , че единственото нещо което съм променил е смяната на водата. Преди всяка седмица сменях 1/4 от аквариума с престояла чешмяна вода. Сега сменям веднъж на два месеца и даже повече-общо взето , когато се сетя. Канистъра не го чистя по над 6 месеца. Даже се налага да доливам понякога вода, понеже има изпарение. Растенията в аквариума са си едни и същи - Анубиас.
Освен Гупи имам Анциструси и Скариди Ред чери. Леко сифонирам където мога (коренищата на анубиаса са заели всичкия грунд.) И това е .
И какво се оказва?  Че понякога точно спазването на определени правила е всъщност самият проблем :)
Твърдостта на водата е 350 ppm. Твърдостта на чешмяната вода е 250 ppm.
Явно така им харесва.

dennis

Е щом рибите не се чувстват зле значи всичко е перфектно! @=

niki_o

Да,Гупите обичат твърда вода,но не в това е разковничето :whistle:
Точно в това че не си вкарвал година вече други Гупи в аквариума е истината! Ако купиш нови рибки то те са свикнали с определени условия и ако не им бъдат предложени,то те си заминават по каналния ред.....Разбра ме *JOKINGLY*
Но родените при тебе се адаптират към твите условия и ги приемат за реални.Не случаино другото име на Гупи е Милиона фиш....Тоест рибка с милиони...ама не евро а броики.
В ОБЩИ ЛИНИИ  условията в аквариума ти са ненормално лоши и за това развъдени при добри условия Гупи при тебе не виреят!Но поколението им е дотолкова адаптивно за да отцелява и просперира в тези условия....абе пак да си докажат името!С това ЧЕ  си разредил смените не че си направил условията по добри,но си ги направил по-постоянни.Може и водата от водопровода да ти е много непостоянна,може и да е много мека,но няма как да гадая за това.
Да си го кажа ...точно в този форум  имам пост описващ подобно отношение към вида и то с доста по-сериозни  липси на грижа,а броя на Гупите вариваше на над 200 във 20 литра и то без филтрация,но те си бяха мое производство на над 20 години при тия условия!
П.С. Моля някой да не го опитва в къщи това сам...споменах 20 години опит мисля си аз :duvar:

Similar topics (5)

47049

Публикации: 7
Прегледи: 3168

56233

Започната от Skyline


Публикации: 4
Прегледи: 1775

30024

Започната от teo_21


Публикации: 0
Прегледи: 1415

53154

Публикации: 4
Прегледи: 2395