• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:23

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Първи аквариум

Започната от POWERPUFF, 15.06.2021 15:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

POWERPUFF

Здравейте,
Поздравления за чудесния форум! Научихме много неща, много и се объркахме, та ако ударите едно рамо ще е супер.
Та историята при нас е класическа - детенцето ни- момиченце на седем, захласнато от аквариума на едни приятели, реши че това иска за рождения си ден. С мъжа ми си казахме ,че е добра идея - поне няма да е по цял ден пред лаптопа и телевизора. Прибрахме се вкъщи, написахме в гугъл "аквариум"...и онемяхме. Вече не сме сигури кой е по-запален  - ние или детето. Дотук добре. За да имаме аквариум ни трябва...ами аквариум! Живеем в малък град и в зоомагазина имаше само  20 -30 литрови, пък за мен като жена размера има значение, и си поръчахме 130 литров. ОК, пристигна, скрихме го в мазето, за да изненадаме чавето, пратихме я на гости при баба и дядо и с мъж ми запретнахме ръкави. Преместихме го в хола(далече е от прозореца), измихме го, напръскан е със черен спрей, купихме филтър(вътрешен, с дунапрен, 600 литра час) , нагревател с термореле 100 вата, промивахме пясък от близката река(хората си помислиха че търсим злато), ама нещо с бял пясък не ни хареса и си купихме черен базалт мисля че беше,който сложихме върху речния. И така придоби някакъв вид,като тия от снимките. Корените ги харесах докато разхождах кучето в парка, пренесох го през половината град, трябваше и през банката да минавам(другите жени с дамски чантички, пък аз с некакъв чукундур се разкарвам :) ) а бе чудо. То голям корен, не се събира в тенджерата, мъка, мъка.Мъжа ми дотъркаля отнекъде един казан,запалихме си огън в градината и доката пийвахме биричка и въртяхме мръвки на барбекюто, коренищата кротко си къкреха с едно кило сол и листа от орех. И така два часа идилия. Бух и тех в аквариума, напълнихме го с вода и като светнахме лампата, аз две крачки назад.
То бива подарък за дете ама такава ми ти готика не очаквахме. После посвикнахме ли ,що ли,взе че почна да ни харесва, И то много. Сега са наред растенията. Мъжа ми иска само мъхове и папрати(още по-зловещ ще стане) , пък на ме ми се иска нещо шаренко за контраст. Гледам едни червеникави има, ма знам ли...светлината. Сложихме една работна луминисцентна ама пусто едно досадно бръмчене и се отказахме. Намислили сме да сложим две енергоспестяващи пък и там една история...то лумени, келвини, ватове, студени, топли - главата ме заболя. Мъжа ми се престраши и взе две с по 1350 лумена 6500 келвина(каквото и да значи това) вика ватовете нямат значение па знам ли, друго пише.Ма нещо много стерилно ми светят, като в болница е. Искам и още една по-жълто дето светят да сложа. Добре ли ще им е на по-лесните растения. А, да и торове купихме, течни,май избързахме с тях. Дайте акъл какво да набучкаме. Нещо като за начинаещи. После рибите - аз харесах 5-6 колиза лалия и десетина разбора хетероморфа, мъжа ми иска десетина черни неони и чифт апистограма агасизии, . А са де...Помагайте. Детето се връща след месец...тамън азотен цикъл, туй онуй. Ей ,па ние си мислихме две лопати пясък, китка,рибка,нощната лампа и готов аквариума. Ма то не било толкова просто :)

didak

Здравейте, интересен разказ, как да не отговори човек...
Този филтър е "слаб", не не е задължително да се сменя. Просто трябва да внимавате с броя на рибите т.е. да не претоварвате аквариума. Светлина от 2700 лумена 6500 келвина е добре за този аквариум. Хубаво е така да стоят телата, че да не виждате пряко светлината им - да допълните водата до максимум, да сложите непрозрачна преграда отстрани на телата...
Силно препоръчително е да има достатъчно растения за да се получи балансирана система. Почти задължително е част от тях да са бъзорастящи за да обират нитратите. В началото какви точно няма значение - всичко, каквото ви попадне, ще бъде от полза, по-нататък ще можете да подбирате по вкус.

POWERPUFF

Здрасти,
филтъра е скрит зад големия корен, не се вижда, не бръмчи много, засега ще е с него. За рибките съм написала какви искаме, намират ли се, подходящи ли са като компания и брой, да не се изпотрепат нещо. Евентуално някое сомче. Не искаме блъсканица и разправии. Само апистограмите малко темерути ми се виждат, за другите пише че са кротки. Ама рибите по-натам ще ги мислим. Разбира се, че ще сложим капак и рефлектори, не искаме лампите да ни вадят очите. За нагревателя да ви попитам - искаме да го скрием и него зад корена, ама така опира в стъклото и във филтъра - проблем ли е? Растения - къде ще ни подарят, къде поръчахме  по десетина  коренчета криптокорина(два вида) и валиснерия и пет корена хидрофила. Ако се прихванат няма да ги сменяме-всички са красиви.Ама ще садим след една седмица. Дотогава какво да правим? Нагревателя е нагласен на 25 градуса, филтъра работи, лампите и те по осем часа. Има ли смисъл от това или да изключваме всичко. Да сменяме ли по малко вода да се опреснява?

mushroom

Здравейте и добре дошли,
да са живи и здрави чаветата. Точно те ни тикат към надявам се, по-добро и спокойно бъдеще.
Корена направо идвам да ви го открадна, ГОЛЯМА находка.
Светлината е нещо, за което най-малко ще ми се доверявате. Келвините по-малко ги разбирам, но истината е, че това е по-точната мярка от Ват. И все пак... за бързорастящи растения в аквариум - 1W/л., за бавно може от 0,5W/л. до 0,3Wл. ( пише някъде из архивите). Относно светеното на не само студена светлина (6500К) имате 2 варианта:
1. Купуване на някакво готово LED осветление. Има бая варианти все пак е 2021г.
2. Закупуване на тяло за алуминисцентни пури, при което можете да си вземите пури след това за акваристика с малко по-джиджави цветове. Примерно аз имам една пура казва се GroLux. Свети повече червено. Разгледайте сайтовете за акваристика. И все пак една студена светлина (6500К) трябва да присъства. Тук също избор бол 2021г. ( - :
За растенията се оправяйте... като решите как ще светите ( - :
За рибоците... ето ви характеристиките от сайта... най-вероятно сте ги чели.
расбора
неон черен
лалия
апистограма факелна
Чисто мое мнение... аз бих сложил по 10-15бр. от двата малки вида риби вътре да се получат 2 пасажа. Също може да помислите и за чистачи (сомчета).
Щях да забравя... може би още един филтър. Тук вече изборът за 130 литра е голям. Но като за навлизане в хобито, препоръчвам да си вземете още един вътр. филтър 1000л./ч., има бюджетни за по 15-20-25лв. Числата малко са рекламни. Но като се затлачат филтрите пак да правят някакво течение в аквариума.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

mushroom

"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

didak

Нагревателя не е хубаво до опира, сложете го на друго място, където ще бъде скрит от растения. Хубаво е растения да има още отначало при стартирането. Първия месец сменяйте по 30-тина % два пъти седмично вода, после по веднъж. Температурата се определя от рибите, растенията предпочитат по-студена вода. Филтъра да си работи, светенето започва от 5 часа на ден и постепенно, след 2-3 месеца стигате до 10. Всеки ден по малка щипчица ситна храна за риби, която да храни бактериите.
Препоръчвам ви да си вземете тестове /лентички/, с които да следите параметрите. Нитритите, нитратите и хлора ще ви покажат кога може да се пуснат рибите. Твърдостта на водата и РН-то и ще дадат насока за какви риби е подходящ аквариума.
И не торете преди да сте сигурни, че растенията са напълно адаптирани и въобще имат нужда от торове.

NO CARRIER

Привет и поздравления за ентусиазма!

Виждам една грешка, която не знам дали сте изправили. При варенето със сол, тя се е пропила в корена и ще се изпуска с течение на времето. Затова коренът трябва да се изкисне поне няколко дни с честа смяна на водата.

Риби - за начало по-добре започнете с някакви по-непретенциозни, а в последствие ще минете на по-интересни. Съобразете ги и с водата във вашия регион, за да не си създавате излишни главоболия с омекотяване/втърдяване.

Осветление - вече се продават най-различни светодиодни лампи, така че това трябва да е вашият избор. Може да комбинирате неутрална светлина с фито - с пикове в червения и синия спектър. 10 часа са много. 8 са достатъчни, иначе почват водораслите.

Успех!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

POWERPUFF

О, много топло посрещане, благодаря ви,
корена е красив, да, затова срам не-срам го разкарвах с мене цял ден из града. За техника - да, има всичко по магазините,ама засега ще е така, все пак и други разходи имаме - дете, къща, две коли, три кучета, вечно охкаща от нещо свекърва, ракия за мъжо :) та така...Като ходим до Благоевград през уикенда за растенията, ще купим и тестове. Мъжа ми е работил по басейни в Америка и от там си е взел(да не използвам друга дума,а бе бай Ганю - как да не го обича човек :) ) някакъв уред за мерене на водата, ама не може да го намери.   
Мдааа...корена след варенето само го изплакнахме и директно в аквариума...може и да изпуска сол,знам ли. То без да искаме си направихме морски. Вече пет-шест дена си кисне кротко в аквариума, би трябвало да се е обезсолил. Вчера решихме да сменим двайсетина литра вода, мъжа ми се нагълта малко, ма не се е оплакал, че му е солена, па колко зеле е протакал не е истина, може да е станал безчувствен :)
А, щях да забравя - можем да вземем временно една златна рибка, хем да потренираме, хем да пуска квото там ще пуска полезни работи из аквариума :)

mushroom

Здравейте,
недейте само ще я уморите. Вземете сложете първо растения и чак след 2-3 седмици рибки и следвайте насоките на колегата didak.
Успех!
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

POWERPUFF

 :)
Едва ли ще я уморим, като я гледам къде и как живее завалията, при нас ще е като на курорт *DANCE* То, там мидички, рапанчета, пластмасови звезди...шаренийка яко. Като в дискотека е. Лампата не се спира, храна чат-пат, водата само се долива, водораслите дивеят, едвам се вижда рибата. Па да е свикнала в такава кочина...ама красавица - жълто, черно, червено... опашка като на абитуриентка. Една фриволна мацка :)

mushroom

Е ми какво ни питате тогава, Вие си знаете най-добре. ( - :
Успех!
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

POWERPUFF

ОК, веднъж и аз да послушам някой :)
детето се прибира след 2 седмици, та ми се искаше да форсирам нещата...може и вода само да взема
ама там водорасли доволно, мъжа ми вика и тука ще плъзнат
А аквариуми без растения как...

 

mushroom

Здравейте,
сега... няма да плъзнат водораслите, като вземете рибката. Водораслите се завъждат при подходящи за тях условия, те се водят нисши в акваристиката, но те са причината днес, ние да можем да живеем на тази планета. Накратко водорасли ще завъдите, рано или късно и ще трябва да търсите и съответно преодолявате причините, защо те са във Вашия аквариум.
Растенията с които аз имам опит са водна чума и роголистник (нямам си идея латинските наименования). И двете растът изключително бързо при повече светлина. Мога да ви изпратя един буркан, ааа и един малък анубиас. Тези растения ще спомогнат за азотния цикъл(както и напътвствията на колегата didak). Има и други бързо растящи китки, може да се информирате.

Да речем след 10 дена взимате рибката. И чакате чавето. Казвате му, че рибката е трябвало да я спасите, обаче сега е самотна в аквариума и трябва да ѝ вземете другарчета. От тук нататък вие(двамата родители) решавате, дали златната е само временна или градите възоснова на нея другите обитатели. Съответно манипулирате чавето в решенията му(малко гадно, ама и аз заради късмет от баница на детето се озовах със Златна рибка ( - : ).

Адаптирането на риби (особено от аквариуми с различни води) следва да бъде:
Изливате в съд с по-голяма вместимост рибката с нейната вода. Добавяте по малко вода от аквариума, в който ще я сложите. Така може да протакате малко... примерно всеки 5 мин. слагате по малко бурканче от бебешко пюре (100-120гр.) вода. Някъде 5-6-7-8 пъти/30мин./2 бири и т.н. След това изсипвате целия съд в кепче на мивката и пускате само рибока в аквариума, без водата, която е взета от другата аква.

Ето Ви малко материал за размисъл. ( - :
Наздраве и приятна вечер!
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

POWERPUFF

То да беше малко за размисъл...добре :) Сега подред - благодар за растенията, ама вече поръчахме 26 корена- криптокорини валиснеря и един епифит, ако така се казва, - микрозориум. Та ебаси блъсканицата ще стане. Искаше ми се нещо по-минимал да е визията  Много се изкушавам за анубиаса, ма недей да се разправяш... мечтая си мъхчета нещо по корените да плъзнат,  пише лесни са, разправят ми трудни са, боклуци много събират, знам ли вече и аз. А па как викаш и водорасли да очакваме.Потърсих водорасли  аквариум- ами то даже симпатични ми станаха, вреда никаква, ползи много, що така се плашат хората незнам. Мене ако питаш и само водорасли да са, като станат по 5 - 6 сантиметра и един пасаж разбори...
красота

niky

26 корена- криптокорини?! Tова за 130 литра ли? След някой и друг месец няма вода да остане :) Тръгне ли да расте, няма спиране...

Similar topics (5)

9756

Започната от lz3cv


Публикации: 23
Прегледи: 7670

44827

Публикации: 9
Прегледи: 3456

22580

Публикации: 11
Прегледи: 4176

18787

Започната от watson


Публикации: 7
Прегледи: 2722

22680

Публикации: 14
Прегледи: 5169