• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:03

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Езерцето на Алекс

Започната от vmax, 25.05.2014 11:18

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

vmax

Всичко на пръв поглед изглежда добре, но само на пръв поглед. След две третирания с FMC някой от рибите продължава да си имат симптоматиката на заразяване с паразити - апатичност, остъргване, скокове над водата, някоя друга щръкнала люспа. Все още не съм вземал проби, за да го потвърдя със сигурност и след лечението.  Но вече нямам и варианти, понеже всичко което уж трябва да е супер ефективно за въпросните гадинки е пробвано без резултат. Хубавото поне е, че като дойде време за храна всички се активизират, въпреки, че в момента не би трябвало да храня, понеже и биологичната ми филтрация би следвало да е мъртва, а с това високо PH само малко амоняк ми трябва за да си избия рибите. Въпреки това ги съжалявам и ги храня и дано да нямам проблем. Единствената хубава новина е, че нямам нишковидни, за което до някаква степен оказа влияние и формалина в FMC-то.

vmax


Преди месец сложиш 30-тина шишарки от елша. Според тестовете ми в PH-то нямам промяна, но поне водата придоби леко кафеникав нюанс и според мен поспира до някаква степен UV-то. Механичният префилтър си върши перфектно работата и съм супер доволен от него. Иначе проблемите с рибите са си все налице :(

vmax


Не ще да идва пролетта и това си е :)

mushroom

Здравей колега,
невероятно езеро, поздравления.
Относно нишковидните майка ми си беше закупила един препарат от тук (БГ). Тя няма риби в езерцето и не мога да кажа, дали е вреден за рибите. Със сигурност не влияе на водните лилии. Бяха някакви капсули, хвърляш във водата и след малко започва да кипи. След 2 третирания нямаше абсолютно никакви нишковидни. Ще я питам, дали си спомня името на таблетките и ще го проверя в нета.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

vmax

Здравей, по описанието ми звучи като да са някакви хлорни таблетки, които за езера без риби и басейни са идеално решение. Но при наличие на живи организми си е рисково и непрепоръчително ползването им. Едно че убиват и биологичният филтър и второ, че нанася поражение на хрилете на рибите. Най-природният и щадящ вариант е засенчването, но зимата няма как да се постигне и ранна пролет почваме с прилично количество, което си е расло на воля 4-5 месеца. Преди седмица две нахвърлях малко изкуствени листа на повърхността, но за да кажа дали има ефект, трябваше да го направя още есента. Иначе водоструйката решава проблема, но нямам условията къде и как да го изпразвам лесно и затова гледам да си го спестявам.

vmax

Не може ли вече да се редактират постовете? Исках клипа да го добавя към предният, но не виждам опция за редакция.

NO CARRIER

Махнах ограниченията. Вече могат да се променят по всяко време.

П.п. Езерото ти е прекрасно!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

mushroom

15.03.2021 11:25 #187 Last Edit: 15.03.2021 17:50 by mushroom
Здрасти,
значи майка ми използва sera pond algokill. Не мога да намеря така набързо инфо, дали е вредно за рибите. Гледам, че sera вече не го предлагат. Намирам само едно algenstop.
Btw. до колкото си спомням също така преди това пускаше рибки. Мисля че бяха каракуди.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

vmax

Sera pond algokill не съм ползвал, но съм ползвал натриев перкарбонат, което всъщност е състава на sera pond algokill и представлява гранулиран водороден пероксид (кислородна вода), което е много ефективно срещу нишковидни, когато обаче водата е топла. Проблемът му е, че при разлагане повишава PH-то, а моето принципно е високо и не смея да го ползвам. Иначе си го даваха, че е безвреден за рибите и ми е странно, ако са спрели да го предлагат. Миналата година ползвах фосфат блокер и останах доволен от резулатат. Чакам да се затопли само времето и водата и ще споделя резултати :)

mushroom

Добре... явно си доста по-добре запознат от мен.
Като е по-високо пх на водата, защо не сложиш сухи дъбови листа в езерцето или ако не искаш да го "зацапваш" да правиш един вид тинктура от тях? Не съм сигурен сега "черна вода" ли му казваха.
Ето тук във форума последният колега го споменава:
https://aquariumbg.com/forum/oformlenie-i-dekoraciya/listo/
P.S. Само не знам в твоите пропорции за 4 куб. ще трябва да вариш дъбови листа в тавата за лютеницата ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

vmax

Ползвал съм шишарки от елша и торфен мъх. И двете правят водата леко кафеникава и посмъкват PH-то, но не чак толкова осезаемо. Проблемът е, че почти всяка година ми се налага да провеждам някакво лечение на цялото езеро, понеже така и не можах да се отърва окончателно от триходината. За целта обикновенно ползвам калиев перманганат или Malachite Green & Formalin. И двете обаче при високо PH са неефективни или имат нежелани странични ефекти, а наличието на органични съединения, като танините допълнително неутрализират ефекта им. Затова целта ми е хем да смъкна PH-то, хем да не вкарвам във водата и допълнителна органика. Кoето може да се случи само с някакъв фирмен препарат. Подозирам, че основно фотосинтеза на алгиите ми вдигат и държат високо PH-то.

NO CARRIER

А защо не третираш направо с кислородна вода / перхидрол?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

vmax

Цитат на: NO CARRIER - 18.03.2021 07:16А защо не третираш направо с кислородна вода / перхидрол?
Нещо не можах да постигна добър резултата с него. Хем го пръсках директно в нишковидните с помощта ръчна пръскачка, но явно иска по голяма концентрация. По спомен ползвах около 100-120 мл перхидрол, като цялото ми количество вода е 4000 литра, но в нета такава дозировка бях открил. Не знам при по-голяма концентрация дали няма да избие и биологичната филтрация въпреки, че аз я спирах за няколко часа в които концентрацията му да спадне. И като цяло с него трябва постоянно да се правят третирания, защото факторите за растежа им остават, затова се насочих миналата година към фосфат блокери, понеже така се премахва директно един от факторите и резулата е по дълготраен. Интересно ще ми е тази година какъв ще е ефекта с него, при положение, че количеството на алгиите е доста голямо, но трябва да изчакам водата да се постопли.

NO CARRIER

В аквариума го ползвах в концентрация 1 мл кислородна вода на 1 литър аквариумна и с изключение на някои по-капризни растения, нямаше никакви жертви. Мисля, че и две третирания с концентрация 0,5 мл / 100 л също вършеха работа.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

vmax

Цитат на: NO CARRIER - 19.03.2021 09:10В аквариума го ползвах в концентрация 1 мл кислородна вода на 1 литър аквариумна и с изключение на някои по-капризни растения, нямаше никакви жертви. Мисля, че и две третирания с концентрация 0,5 мл / 100 л също вършеха работа.
Доста големи разлики в двете дозировки, почти 200 пъти. Можи би се касае за различни концентрации или има някаква грешка. При мен фосфат блокера не даде бърз резултата на какъвто се надявах, може би заради все още студената вода когато го ползвах. Затова отново се спрях на водороден пероксид, като този път завиших леко дозировката на около 40мл 30%-ов разтвор на кубик вода, като преди това се опитах механично да премахна колкото се може повече от водораслите. И в крайна сметка ги преборих, но опита ми показва, че ще е временно :) За щастие се оказаха filamentous, а не от твърдите и издържливи нишковидни.

Similar topics (5)

28993

Започната от PAVLITO


Публикации: 44
Прегледи: 57828

16848

Публикации: 30
Прегледи: 18499

55898

Публикации: 33
Прегледи: 20075

51228

Започната от darksaint


Публикации: 98
Прегледи: 64575

46580

Започната от pigggi


Публикации: 8
Прегледи: 5026