• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 22:06

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Езерцето на Алекс

Започната от vmax, 25.05.2014 11:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bojo82

Мрежата е 90% но това не мисля че е вярно по малко е , търговците лъжат. Тази година засадих някакви къпини без бодли култивирани и ще пробвам да засенча езерото с тях за вбъдеще с перголи , защото май листата им не капят зимата а плодовете са много вкусни.

Ириса е засаден в чували от изрезките останали от мрежата и чист пясък. Друго не им трябва сигурно водата е бъкана с нитрати и какволи не , комшиите са земеделци и сигурно сипват торове в кладенците като поливат :)

Озонатора не съм го пробвал , не знам как да дозирам а и не ми се рискува с още кабели около езерото заради децата.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190511/13346a5174047b9a667c91f5cdef78b8.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190511/33347dc16eb454cffc8fa6984114504e.jpg

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190511/2f3ba5c438838f4ea1362e1d6c1bac10.jpg

PVV

Пясъка не минава ли през дупките на чувалите и да ти пълни езерото? И аз пълня от кладенеца вода в езерото и направо е бъкана с нитрати. Но няма пълно щастие. Обикновено по дворовете хората доста торят и след това си мислят, че ядат чисто собствено производство. И всичката тор отива в гераните.

bojo82

Мрежата е на два ката и отначало наистина  имаше малко пясък около чувалите но после се сби и корените го стиснаха. А и е едър средно като оризово зърно за да процежда водата добре.

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk

vmax

Нитратите и фосфатите във водата не трябва да ви притесняват. Поне се радвате на хубави растения, че с ниски нитрати положението не е никак розово. Пък и водораслите явно изобщо не ги бърка това, предвид количествата които имах и все още имам. Блатният ми аир съм го купувал преди 3 години и за 3 години, ама грам не е мръднал. Същото коренче си седи. Чак се замислям да го извадя и да го насея в някоя кофа с пръст, поне да не го гледам как се мъчи. Добре поне че ирисите са добре, че иначе в растителният ми филтър ни едно растение нямаше да има  :-D

bojo82

Бе тя липсата на нитрати лесно се лекува , слагай осмокот и готово ... ако трябва да се свалят е зора. То няма и как при липса на чиста вода без нитрати . Аз на едната лилия сложих тор , на другата не и разликата в размера на листата и цвета са налице. Следващия път ще сложа и на двете.

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190519/516712456e6f3b1c55a1ece77629d265.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190519/ea7ef41c3f07da3c6efdbf5b0bb97072.jpg

vmax

08.06.2019 11:25 #155 Last Edit: 28.07.2019 05:43 by RJMilan
Проблема е, че концепцията на езерото ми е с bog filter и не знам ако реша да торя в него, какво ще се получи, понеже циркулиращата вода бързо ще отмива торта. Това беше и причината миналата година да насея лилиите в богата почва, че и те бяха на този принцип и не вървяха с тази бедна и алкална вода циркулираща през корените им. Даже догодина мисля, вече да не са и в саксии, а да преградя двете тераси и да ги насея директно във фракция, като отдолу ще наръся осмокот.
Мъниците две седмици ме държаха на тръни, понеже никакви не се вясваха :) Сега не мога да ги отлепя от камерата :) Явно си мислят, че е за ядене.
https://www.youtube.com/v/9rbbVZou-xM?vq=hd1080
https://i.postimg.cc/ZqBtRxLh/DSC-0667.jpg

https://i.postimg.cc/26hsdjJc/DSC-0671.jpg


Публикациите са слети: 28.07.2019 05:43

Отдавна подозирах, че рибите ми имат някакви хрилни паразити и затова е и странното им поведение през деня. Но все още не мога да си обясня, защо вечер ги няма тези симптоми. Предполагам може да е свързано с по-слабата активност на паразитите тогава и съответно дразненето от тях да е по-малко. В крайна сметка на кожна натривка на една от рибите се потвърдиха окончателно съмненията ми.
https://www.youtube.com/v/_0VXW11QwOs?vq=hd1080
За съжаление импровизираният ми микроскоп не вади толкова добро увеличение, за да мога да различа, дали това е Dactylogyrus (хрилни метили) или Gyrodactylus (кожни метили), но сякаш се забелязват малките черни точици, в основата на тялото, което го прави Dactylogyrus. Той за съжаление е много по труден за изтребване, понеже за разлика от Gyrodactylus се размножава с яйца. Вариантите за лечение са калиев перманганат, формалин и малахитово зелено, празиквантел, флубендазол или фенбендазол и разни други. Калиев перманганат не е желателно да се ползва при много твърда вода, понеже реагира по някакъв начин с калция и образуваното съединение се натрупвало по хрилете на рибите. Имах Tetra Medifin наличен, който съдържа формалин и малахитово зелено. Нямаше ефект, отново предполагам заради твърдата вода. Ако не ме лъже паметта някъде бях срещал мнение, че в твърда вода, дозата трябвало да се увеличи 1,5 пъти. Аз обаче третирах според указанията на шишето. В търсене на празиквантел, стана ясно, че той явно е забранен за внасяне в България и във ветеринарна клиника ми предложиха Панакур, който съдържа фенбендазол 100мг/мл разтвор. Като цяло той се ползва за вътрешно обезпаразитяване на кучета, котки, коне и други животинки, но за риби няма нито думичка. В интернет също не намерих много информация за дозировка и за широкото му използване при риби. Все пак реших да пробвам, но нямах идея каква дозировка да приложа. Понеже бях попаднал на друг фирмен препарат, а именно KUSURI Fluke M, чията активна съставка е 50мг/г флубендазол реших да се съобразя с неговата дозировка и факта че би трябвало да попадат в една група с фенбендазола. Съответно трябваше да приложа дозата на половина, понеже панакура има двойно съдържание на активната съставка. Та със 10 мл шишенце Панакур предвидено за две третирания на 4 кубиково езеро за скромната цената от 2,20 лв се запътих обратно към езерото. След първото третиране нямаше осезаема разлика в поведението на рибите, но самите риби станаха един вид по-чисти и цветовете им много по ясни. Нямам обяснение на това. След 4 дена направих второто третиране за да може да се унищожат и новоизлюпените паразити. След няколко дена отново нямаше промяна в поведението им и на натривка отново стана ясно, че все още има живи паразити. Не знам дозировката ли ми е била грешна или нещо друго, но пак не успях да преборя гадинките. Самите ми риби са голи шарани и имат доста слуз по тях. Не знам дали това е нормално за този вид, но единствената ми риба с люспи на пипане се усеща с много по-малко. Може би наличието именно на толкова много слуз е спасило паразитите от действието на панакура. В крайна сметка поръчах KUSURI Fluke M и от вчера съм третирал с него. Надявам се той най-после да ме избави от проблемите, че отзивите за него са доста добри. Даже на места е подействал и там където празиквантела не е успял, та съм оптимистичен и стискам палци да успее и при мен :)

bojo82

А какви са симптомите ?  Аз съм предозирал доста при лечението на червей котва с калиев перманганат и йод без последици. От тогава всяка пролет им правя "профилактика" с калиев перманганат на рибите в отделен съд а на езерото яко предозиране за 24ч.На растенията им няма нищо.

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk

vmax

В моят случай симптомите са неподвижното застиване на повърхността през деня. Други симптоми за хрилни паразити могат да бъдат остъргването на рибите в предмети, поемането на въздух от повърхността, затворено хрилно капаче като при дискусите. Правил съм третирания с калиев перманганат през годините в доза от 2ppm, но рибите никога не са го понасяли добре. След максимум 3-4 часа вече показват, че имат сериозни затруднения с дишането, предполагам именно заради твърдата вода.
Цитат на: https://www.fishdoc.co.uk/treatments/potassium%20permanganate.htmIt is is more toxic at higher pH. In alkaline conditions a solid precipitate of manganese dioxide (MnO2) can form on gills. This can cause respiratory problems by blocking the gills.
Освен това четох, че нишковидните избуявали при наличието на калий във водата, та вече съвсем мисля да не си правя експерименти с него :)
Когато има манджа се активизират :)
https://www.youtube.com/v/M74uBeE1P8I?vq=hd1080

bojo82


Тоя оранжевия от клипа май обича да показва перки пред камерата , спокойно може да го наречеш Арни :))
Нищо им няма на рибоците супер са , то и ние като малки имахме "паразити" и ни мажеха с газ а на другото лято пак въшиви :)) За себе си говоря де ...
Имаш ли нови интересни растения ?

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk


vmax

Оранжевият милият е най-неориентиран от всички. Изобщо не разчита на зрението си да намира храна, а кара само на обоняние. Той затова е и най-фин от големите. Освен това и прави завои само на ляво.
Клипа дава лъжлива информация за реалното им поведение, понеже като им дам храна се активизират. Но не мога да приема, че е нормално шаран да седи неподвижно на повърхността. Все пак са дънни риби и нормалното им поведение е да си ровят нещо по дъното в търсене на храна. Както си и правеха новодомците преди и те да придобият въпросните симптоми. Пък и щом откривам хрилни метили на натривка на кожата, представям си какво ще е по хрилете. Като цяло смятам, че има подобрение в поведението им след третирането с KUSURI Fluke M, но не е резултатът който очаквах и ми се струва, че нещо абсорбира или разгражда лекарството, защото в биологичният ми филтър все още си живеят малки охлювчета. Нямам активен въглен и UV. А флубендазола и фенбендазола също би трябвало да убива и тях. Затова си баипаснах растителният филтър, че не исках да занулявам живота и в него.
Myriophyllum hippuroides имам тази година, благодарение на колега езерняк и въпреки, че е в големичка саксия с осмокот нещо не върви бурно както се очаква от него. Може би защото е на доста дълбоко(30-40 сантиметра). Иначе ми е любимото растение. Ако обземе растителният филтър мисля да си оставя само него и ирисите. Имам и Houttuynia cordata, това по на юг си го ползват за градинско растение. В северна България обаче замръзва, ако не направи сериозна коренова система. Иначе е шарено и интересно. Купих си и китайски семена на хидрокотиле, но още не съм ги засял.

bojo82



Цитат на: vmax - 22.07.2019 10:05
Но не мога да приема, че е нормално шаран да седи неподвижно на повърхността. Все пак са дънни риби и нормалното им поведение е да си ровят нещо по дъното в търсене на храна.

Не претендирам за някакви познания по ихтиология :) но имам хубави шарани извадени на коричка хляб на повърхността ... с въдицата без тежест само кукичка и корда. Имам и на черница пак на същия монтаж.  А  да не ти казвам на какви прасета съм се натъквал в плитките участъци на язовирите където просто се препичат все едно медитират.
Та поведението на рибите (и не само) се определя от навиците и местообитанието , в този ред на мисли нашите езерни шаранчета получават редовно "дажбата" си на повърхноста. Нормално е да се задържат повече време горе.

Но щом си установил че има някакъв проблем явно е така , защото всеки стопанин си познава животните когато нещо не е наред.
Аз бих пробвал частична подмяна на водата през няколко дни и каменна сол , винаги действа благотворно на настроението им. Периодично мятам по някой 5-6кг. камък ...


Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk


vmax

Цитат на: bojo82 - 28.07.2019 01:01
Та поведението на рибите (и не само) се определя от навиците и местообитанието , в този ред на мисли нашите езерни шаранчета получават редовно "дажбата" си на повърхноста. Нормално е да се задържат повече време горе.
С това съм напълно съгласен. Логично е ако получават и намират храната си на повърхността, да стоят предимно там. Моите притеснения обаче са, че остават напълно неподвижни за голям период от време през деня и като цяло са доста летаргични. Ето едно старо клипче което бях пускал в темата:
През годините винаги го е имало това анормално поведение. Тази година обаче обхвана масово всички риби. И симптомите се покриват с откритите на натривката хрилни метили. Дали е нормално да се откриват такива на здрави риби? Според мен не и затова в момента се опитвам да ги преборя. Вчера направих второто третиране с KUSURI Fluke M и се надявам да ме отърве от въпросните гадинки. Като цяло вече се забелязва осезаемо подобрение в държанието им. Много по енергични са и през деня не застиват неподвижно на повърхността, с изключение на една, но се надявам след второто третиране и тя да живне.
И аз съм фен на солта, но ме възпряха да я ползвам заради растенията. Въпреки, че при теб като гледам не се отразява пагубно на тях. При мен рибите правят по-големи поразии. Почти нямам нови листа на лилиите, понеже още от млади им виждат сметката :(

vmax

https://www.youtube.com/v/x6q0dOujOMU?vq=hd1080
https://www.youtube.com/v/hPZuhXfM0RU?vq=hd1080
https://www.youtube.com/v/5leRLEPYXdk?vq=hd1080
Нишковидни не пасат, но листа на лилии - да  >:o Догодина трябва май да мисля и някакви предпазни мрежи за лилиите в голямото езеро, че с размера на рибите и проблемите се увеличават. А според мен си ги храня предоволно. И нишковидните все така не съм ги преборил и всяка седмица премахвам сериозни количества, за да ги държа в приемливи граници. На крачка съм вече да пробвам някаква сериозна химия, но пък съм почти убеден, че това няма да има дълготраен ефект. Иска ми се да премахна причинителя, но все още не знам кой е той. Струва ми се че всички тригери за нишковидни ги имам в моето езеро - ниско CО2(високо PH), дисбаланс на нитрати и фосфати (нитратите ми са ниски, а фосфатите подозирам високи) и доста слънчева светлина.

bojo82

Доста са пораснали , браво.
Мислил ли си за разширение ?

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk


vmax

16.09.2019 12:24 #164 Last Edit: 16.09.2019 16:19 by vmax
Разширение съм обмислял, но едва ли ще се случи скоро :) Най-вероятно ще чакам мембраната да ме предаде и да нямам избор, което се надявам да не е скоро. В момента си чакам теста за фосфати и чета за фосфат блокерите :) Проблема, е че не всички производители описват какво им съдържат препаратите, а тези които ги пишат, ми действат малко стряскащо, като например JBL PhosEx Rapid, който съдържа железен трихлорид, с който навремето съм си ецвал платки  =-O 

Similar topics (5)

28993

Започната от PAVLITO


Публикации: 44
Прегледи: 57850

16848

Публикации: 30
Прегледи: 18515

55898

Публикации: 33
Прегледи: 20112

51228

Започната от darksaint


Публикации: 98
Прегледи: 64580

46580

Започната от pigggi


Публикации: 8
Прегледи: 5026