• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 21:13

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Ампулария снася хайвер – как това се случва

Започната от Сашо, 09.05.2005 09:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Милан

Здравейте, това ми е първия коментар и се надявам много много да не се отклонявам от темата :) Та, може ли да ми дадете линк или поне насока къде да търся инфо за отглеждането на Ампуларии? Трябва ми нещо синтезирано, което обхваща всички най-важни неща. За пръв път се зарибявам тотално много по тези малки животинки и сериозно обмислям да си направя малко аквариумче предимно за Ампуларии.
Инъче отглеждам охлюви (като за храна за хора) от сорта Helix Aspersa и бих казъл, че знам всичко основно. Предполагам, че има доста сходни неща с Ампулариите, обаче все пак трябва доста да прочета преди да започвам аквариумчето :)

Caxapa

Четери страници не са много да се прочетат а и под темата има още с подобни заглавия. Освен това форума си има търсачка. В профила на този охлюв е описано как се отглеждат. Вода-параметри, температура и хранене.

Милан

Цитат на: Caxapa - 27.03.2014 20:25
Четери страници не са много да се прочетат ....
а за кои 4 страници става въпрос? Едно линкче ако може? :)
Прочел съм го профила на Ампуларията ;)
Благодаря!

Caxapa

Самата тема е развита вече на четири страници. Предполагам знаеш как да си ги отвориш....Цък на страница 3 и се отваряд последните мнения на колегите..Цък на стр. 2 и се отварят по-предишни мнения и т.н. А като четеш мненията в ТАЗИ тема  която има 4 стр. изписано, под нея  като скролнеш с мишката ще видиш още няколко с подобни заглавия в които също има писано.
Успехи!

Милан

 *privet* да, да, да, вече всеки ден научавам все повече и повече... съответно съвсем се нагласям да си направя аквариумче. Иначе знам ли, можеше и да има нещо като подробен профил на всеки вид аквариумен охлюв... това имах предвид в началото. Най ми направи впечатление, че има и мъжки и женски ампуларии, а не са двуполови. И също онова пипало дето е нещо като шнорхел. И че очите им са разположени в началото, а не на върха на "очните" пипала. Много странни създания, ама пък и много красиви да им се е незнаело :)
Сещам се един въпрос да попитам - по колко време на денонощие (горе-долу) илиза ампуларията на сушата? Или постоянно е под водата, а когато излиза е само за да диша с шнорхела и съответно да снася. Инъче казано, има ли опасност да ми избягат ампулариите или задължително трябва "почти херметически" да захлупвам аквариумчето?

Caxapa

Не помня дасли е изписано по въпроса, но  ако нещо не им харесва на Ампулариите и "бягат" от аквариума ако намерят пролука.  Понякога, пролуките може да са доста по-малки и невъзможни на пръв поглед места за бягане на охлювите.  В темата е изписано как и колко да се остави свободно пространство да могат да снесат хайвера си и начина на неговото отглеждане, излюпване и прочие.

kaloqn_0998

Абе дай и аз да попитам. Значи имам 2 аквариума в купих си 3 ампуларии. Сложих ги в по-големия след време реших да преместя единия охлюв в по-малкия аквариум, защото имаше доста водорасли по-стъклото. След известно време се появиха някакви точки по стъклото над повърхността. Помислих си че може да е хайвер на охлюва обаче нали уж го снасят в пашкули залепени за стъклото? След това се появиха малки охлювчета по-стъклото и сега още са там но са много малки. Ходят нагоре-надолу но ампулария досега не ми се е излюпвала винаги ли растат толкова бавно?

Милан

Цитат на: kaloqn_0998 - 04.04.2014 19:00
След това се появиха малки охлювчета по-стъклото и сега още са там но са много малки. ...
Ами честито! :) На мен от един магазин ми казаха, че растат много бавно, обаче след 4-5 години можело да достигнат гигантски размери ако всичко е ОК. 5-6 см. диаметър на черупката, нещо такова. Отначало много се учудих, ама знам ли... То по принцип при охлювите всичко е така, бавно но славно :)

Caxapa

Ампуларията винаги снася пашкул и то над водата.Нито сухо-нито влажно. Няма как да са тези охлвчета от Ампуларията. Преди време бях видял една разновидност на този охлюв който имаше хайвер-яйца положен под вода  но не ми се вярва да имаш от този вид предвид, че хайвера е доста фрапиращ и щеше да го забележиш.
Цитат на: Милан - 04.04.2014 20:21
Ами честито! :) На мен от един магазин ми казаха, че растат много бавно, обаче след 4-5 години можело да достигнат гигантски размери ако всичко е ОК. 5-6 см. диаметър на черупката, нещо такова.
Охлювите от тази разновидност достигат този размер, доста по-рано от времето което са ти казали.

yasen_vn

Преди няколко дни намерих един от охлювите ми ампулария на няколко метра от аквариума. На следващия ден забелязах, че е снесъл един пашкул с хайвер извън аквариума и беше малко засъхнал. Бях чел, че правят такива номера, но вече го изпитах наистина.
Та по темата - не само, че снасят извън водата, ами и извън аквариума даже  :-D.

Caxapa

За тези които не са чели предишните 4 страница да повторя! Ампулариите са двуполови и си трябва мъжки и женски охлюв за да имате поколение. Освен в случая ако си купите по случайноста женски охлюв който е бил оплоден в аквариума от който сте го купили. Предвид ситуацията, че продавачите продават такива охлюви във възраст все още млада и недостигнали полова зрялост, изключвам тази вероятност  с малки изключения.

DJER


Rusalka

Здравейте.Искам да попитам нещо!
Оня ден ми даде един познат две такива гроздчета с яйца на ампулария.Питанката ми е,може ли да се излюпят като не са над повърхността на водата и не са залепени на стъклото?В бурканче са пуснати с капачка и са под осветлението на аквариума върху капака му!Някои от яйчицата са спукани но пък са лигави,което ме навежда на мисълта че са живи яйцата останалите. *dontknow*

kaloqn_0998

Не знам ако са във водата ще умрат, защото ще се удавят. Може би ако буркана се поддържа някаква влажност, както когато са над водата може и да се излюпят. Има ли някаква вода в буркана?

shnufito

Сложи малко вода в буркана и пусни парче фибран или стериопр.Върху него сложи хайвера и затвори буркана.

Similar topics (5)

24764

Публикации: 2
Прегледи: 3071

60049

Публикации: 5
Прегледи: 4021

19420

Публикации: 7
Прегледи: 5328

53517

Започната от kilerbass


Публикации: 11
Прегледи: 7046

11427

Започната от svere


Публикации: 9
Прегледи: 7618