• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 14:17

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Бактериите в рифовия аквариум

Започната от Стоян Михов, 29.10.2014 21:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Бактериите са това, което прави съществуването на морския аквариум възможно. И определено си заслужава да поговорим за тях.
Добавяте ли някакви бактерии, ако да какви? Искате ли да подискутираме малко?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

изгубеният рай

Кое според теб е по добре:вода от готов аквариум,или бактерия?
END!!!

Yonchev

Аз преди няколко месеца, когато имах проблеми с цианото, пробвах и с добавяне на бактерии. Минах един курс с Microbe lift - Special Blend, както е описано на опаковката за вече стартиран аквариум. Честно да си кажа не намерих никаква разлика, не ми навреди, но и не помогна с цианото. Предполагам обаче е било благоприятно за популациите на полезните бактерии. А те доколкото знам са точно за това, но има ли как да разберем, дали наистина работят?  *dontknow*

Ilianidis

Стояне,намислил си нещо с тези проучвателни теми

Стоян Михов

Цитат на: Yonchev - 29.10.2014 21:33
Аз преди няколко месеца, когато имах проблеми с цианото, пробвах и с добавяне на бактерии. Минах един курс с Microbe lift - Special Blend, както е описано на опаковката за вече стартиран аквариум. Честно да си кажа не намерих никаква разлика, не ми навреди, но и не помогна с цианото. Предполагам обаче е било благоприятно за популациите на полезните бактерии. А те доколкото знам са точно за това, но има ли как да разберем, дали наистина работят?  *dontknow*
Колко време добавя бактерии? Иначе въпросът ти, как да разберем дали наистина работят, е много правилен и е една от причините да повдигна въпроса с бактериите. Точно защото отговорът на въпроса, че е почти невъзможно бързо да се разбере дали работят е причината да има на пазара препарати, които са си чисто "snake oil", както му казват хамериканците или бистра водица, както му казват българите.

Цитат на: Ilianidis - 29.10.2014 21:50
Стояне,намислил си нещо с тези проучвателни теми
Замислям да пиша книга, ама на български тоз път   *JOKINGLY*
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

dafil

Мисля,че мойто рифче е живо доказателство  за твоето твърдение.На 3 литра вода сложих 1.2кг живи камъни от действащ аквариум.Правя 100% смени на вода и така....вече почти година и половина рифчето  все още си работи :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

trupai

Аз също преди няколко месеца минах един курс с Microbe - lift  Special Blend. Абсолютно никаква разлика не забелязах, освен че ми се осмърдя душицата :) Чел съм тук-там, че е добре поне веднъж годишно да се добавят нови бактерии. Добавях ги точно както пише на опаковката, използвах тази която е 251мл.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Стоян Михов

Цитат на: Yonchev - 29.10.2014 21:33
Минах един курс с Microbe lift - Special Blend, както е описано на опаковката за вече стартиран аквариум.
Цитат на: trupai - 30.10.2014 17:48
Аз също преди няколко месеца минах един курс с Microbe - lift  Special Blend.

Я споделете и двамата колко точно трае един курс със ML Special Blend,  за вече стартиран аквариум или поне колко го правихте вие?

Цитат на: trupai - 30.10.2014 17:48
Абсолютно никаква разлика не забелязах, освен че ми се осмърдя душицата :) Чел съм тук-там, че е добре поне веднъж годишно да се добавят нови бактерии.
Цитат на: Yonchev - 29.10.2014 21:33
Честно да си кажа не намерих никаква разлика, не ми навреди, но и не помогна с цианото. Предполагам обаче е било благоприятно за популациите на полезните бактерии.

Точно заради тези коментари направих темата мерси много, обещавам да ги изкоментираме, ама да съберем още малко информация :).
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Yonchev

Опитах се да намеря опаковката, на нея пише точно как се дозира ... ама греда, нищо не намерих. Аз спазих точно изискванията, както си ги пишеше. Спомням си, че първия ден се слагаше повече и после равни дози през някакви дни (или всеки ден), ама как беше точно не помня  :-|

Стоян Михов

Въпроса ми по-скоро беше колко дълго сте добавяли бактерии - седмици, месеци ?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

sano-pets


    Микроб-лифт препоръчват Спешъл бленда да се прилага постоянно - в началото се започва 5 пъти веднъж седмично  а после  през седмица - вероятно постоянно!
    Според мен основната идея на добавянето на бактериите е повишаването на ефективността на нитрификацията и денитрификацията а от там в поддържането на по-чиста вода, намаляване нуждата от смяната и и почистването на аквариума.

Както знаем всяка рязка промяна в соления аквариум е пагубна - за това не очаквайте да видите ( с очите си) някаква разлика за седмица -две- месец . Добрите промени настъпват бавно, амоняка и нитритите се преобразуват по-бързо в нитрати , а те от своя страна не се натрупват в големи количества. Всичко това ще окаже влияние на животните в аквариума лека по-лека, почти незабележимо! 
    Единствения точен метод за определяне на ефекта им е като се измерват параметрите ( нитрати, фосфати ..) на водата. А имайки предвид, че в повечето тестове невинаги можем да сме сигурни  остава с лека ръка да махнем и да кажем "- от това нищо не става, точно на мен ли ще се опитват да ми пробутат "бистра водица"".

magnit

Да темата наистина е много обширна, но нека вметна две уточнения.
Много сходни щамове бактерии участват в азотния цикъл на сладководните и соленоводните аквариуми. Около десетина процента от културата на микроблифт се интегрират в субстратите на морския и два-пъти повече в сладководния. Процента много варира поради ред други обстоятелства.
А що се отнася до утайка от съмп или дъно е всеизвестен метод, практикуван за стартиране на аквариуми от осемдесетте години на миналия век до днес. Даже бих казал, най-логичния, без да омаловажавам разбира се , анализите на доказани професионалисти.
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

trupai

Цитат на: Стоян Михов - 30.10.2014 21:21
Въпроса ми по-скоро беше колко дълго сте добавяли бактерии - седмици, месеци ?
Добавях бактериите 6 поредни седмици, като дозировката беше 60мл. първият път и по 40мл. на всеки седми ден.
Цитат на: tonino - 31.10.2014 08:27
А специално за спешъл бленда, може да прави чудесата, които описват, но ме загуби с уточнението че става за солена и сладка вода. Не знам... може би бактериите се адаптират доста по-добре и в двете коренно различни среди, но както казах по-горе съм скептичен в това отношение. И никъде не срещнах, колко вида бактерии съдържа - 5 - 10 - 100? Ако са толкова много защо точно тези видове и в това съотношение? И още доста въпроси.
Може би е ефективен при стартиране на нов аквариум с бейс рок, но  че в зрял и добре функциониращ аквариум ще се намали нуждата от чистене...не знам.
На опаковката пише, че солената вода забавя действието на бактериите и за по-добри резултати да се добави 25-50% повече.
Иначе определено не намалява нуждата от чистене :)
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Стоян Михов

Супер върви дискусията, много неща искам да кажа, но се чудя откъде да започна, че да не стане голяма каша.
Може би първо да уточним, че в аквариума има толкова много щамове бактерии, че каквото и да кажем за тях като характеристики и предпочитания ще е вярно :). Затова нека да уточним за кои бактерии говорим, дискусията в момента върви за бактериите, които са отговорни за азотния цикъл, добре това смалява кръга, но въпреки това участниците в азотния цикъл са също страшно много и с най-различни предпочитания, затова да ги разделим на трите основни групи (спрямо това как допринасят към азотния цикъл) - нитрификатори, амонификатори, денитрификатори.

Нитрификаторите са най-важната група бактерии, не само когато се стартира аквариума, но и в последствие. Тава са бактериите, които "превръщат" отровния амоняк от урината на рибите и от  разлагащите се екскременти и мъртви организми в безвредни нитрати. Тези бактерии са много особени, те всъщност са автотрофи - т.е. като растенията са, но за разлика от растенията, за да синтезират органични вещества тези бактерии не използват енергията на светлината, а използват химичната енергия, отделяна при окислението на амоняка (именно на базата на тези бактерии съществуват единствените екосистеми на Земята, които не са зависими от слънчевата светлина). Тази енергия, която се отделя отокислението на амоняка, обаче е много малка, именно затова нитрифициращите бактерии са едни от най-бавно размножаващите се бактерии и при равни условия изобщо не са конкурентни на фотосинтезиращите организми. Точно затова бавно размножаване цикленето на новостариран аквариум продължава толкова дълго, и именно за това служат бактериалните препарати за новостартиран аквариум - да осигурят по-голямо първоначално количество от тези бактерии, защото естественото им размножаване иска много време. Но освен време нитрифициращите бактерии искат и амоняк, те имат нужда от амоняк, както растеенията от слънце. Т.е. вие дори да излеете една кофа бактерии в аквариума, ако във водата няма достатъчно амоняк, нищо няма да стане, те просто ще умрат и цикъла пак няма да стартира. Решенията тук са няколко, но може би по-нататък да ги коментираме.
Но да кажем за този тип бактерии - нитрифициращите - те са напълно различни за сладки и за солени води, не само различни щамове, те са различни родове дори (Nitrosococcus и Nitrococcus в морските и Nitrosomonas и Nitrobacter в сладките води). Т.е. ако някой производител ви каже че неговите нитрифициращи (подчертавам нитрифициращи) бактерии ще стартират еднакво добре и морски и сладководен аквариум ви лъже най-откровено. Вероятно в такива препарати се слагат смесени щамове от морски и сладководни бактерии, колко ефективно и оправдано е това е друга тема (според мен е пълна инсинуация).
Препарати с нитрифициращи бактерии (само нитрифициращи) за стартиране на аквариум са:

Dr. Tim's One & Only Live Nitrifying Bacteria
Instant ocean BIO-Spira Saltwater Aquarium Bacteria
BioGro 1,2,3 - тука са няколко типа бактерии, но вървят в отделни шишенца, нищо че се продават заедно
FritzZyme 9
MICROBE-LIFT/Nite-Out II
Prodibio Stop Ammo
Seachem Stability
Hagen Nutrafin Cycle
API Quick Start
PREIS Baktoplan Marin

Списъка не е пълен естествено, тук са тези за които съм чувал и чел, но си признавам че не съм го упдейтвал и проверявал списъка последновреме, ако някой има добавки да казва. Повечето от тях са само за морски системи, но има някои като  Микроблифт-а и Продибио-то, ако не се лъжа които твърдят, че са за двата типа аквариуми.

Хубавото на нитрифициращите бактерии е, че тяхното добавяне е необходимо само при стартиране на нов аквариум или ако се добавят по-голям брой нови риби. Те не се изместват от други щамове бактерии и докато има амоняк в аквариума ви, те ще са си там. т.е. няма нужда от редовното им добавяне в аквариума. Тези бактерии не правят спори - затова няма как да има препарати, които представляват прах, и твърдят че в тях бактериите са лиофизирани, изсушени и т.н. , за това няма как да има сух пясък, камъни и т.н. за които да се твърди, че са предварително заразенис нитрифициращи бактерии (пак подчертавам нитрифициращи, тези които са необходими за първоначалното циклене на аквариума). Препаратите, които съдържат такива бактерии винаги трябва да са течнст и трябва да имат много кратък срок на годност - обикновено до 6 месеца, тези препарати са чувствителни и при транспорт - бактериите в тях са в неактивно състояние обикновено причинено от някакъв хичмически агент, но въпреки това не могат да издържат на големи температурни разлики и транспортът им е много рисков.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

sano-pets

Цитат на: Стоян Михов - 31.10.2014 18:39

Но да кажем за този тип бактерии - нитрифициращите - те са напълно различни за сладки и за солени води, не само различни щамове, те са различни родове дори (Nitrosococcus и Nitrococcus в морските и Nitrosomonas и Nitrobacter в сладките води). Т.е. ако някой производител ви каже че неговите нитрифициращи (подчертавам нитрифициращи) бактерии ще стартират еднакво добре и морски и сладководен аквариум ви лъже най-откровено.


Поразрових се в УИКИПЕДИЯ и вижте какво намерих тук:  http://en.wikipedia.org/wiki/Nitrifying_bacteria

цитат от статията ( интересното съм оцветил в зелено):
Characteristic of ammonia and nitrite oxidizing bacteria Nitrifying bacteria that oxidize ammonia [3][9]
Genus[/t][/t] Phylogenetic group DNA (mol% GC) Habitats Characteristics 
NitrosomonasBeta45-53Soil, Sewage, freshwater, MarineGram-negative short to long rods, motile (polar flagella)or nonmotile; peripheral membrane systems
NitrosococcusGamma49-50Freshwater, MarineLarge cocci, motile, vesicular or peripheral membranes
NitrosospiraBeta54SoilSpirals, motile (peritrichous flagella); no obvious membrane system
NitrosolobusBeta54SoilPleomorphic, lobular, compartmented cells; motile (peritrichous flagella)
Nitrifying bacteria that oxidize nitrite [3][9]
Genus[/t][/t] Phylogenetic group DNA (mol% GC) Habitats Characteristics 
NitrobacterAlpha59-62Soil, Freshwater, MarineShort rods, reproduce by budding, occasionally motile (single subterminal flagella) or non-motile; membrane system arranged as a polar cap
NitrospinaDelta58MarineLong, slender rods, nonmotile, no obvious membrane system
NitrospiraNitrospirae50Marine, SoilHelical to vibroid-shaped cells; nonmotile; no internal membranes


Вярно е че родовете Nitrospina и Nitrosococcus са спечифични за морската вода но според този цитат Nitrosomonas и Nitrobacter също се срещат и в двата типа води. А може и информацията им да не е точна. Не знам на кого да вярвам!



Similar topics (5)

36266

Публикации: 36
Прегледи: 13909

52154

Публикации: 25
Прегледи: 27519

30041

Публикации: 0
Прегледи: 4499

58170

Публикации: 4
Прегледи: 2855