• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.04.2024 15:58

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Бързо гниене по Microsorum

Започната от itilien, 25.07.2014 12:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

itilien

Аквариумът ми е стартиран преди 1 месец - 54 литра, чисто вода около 46-47. Растенията са Microsorum Mini, Windelov, Narow, Trident, Anubias petite, Valisneria Nana, Egeria Najas, коледен мъх

Осветлението е една 23 ватова енергоспестяваща лампа в конусен рефлектор, разположена на около 32 см от повърхността на водата. Въпреки слабата светлина подавам въглероден диоксид с 1 мехурче на 2 секунди, разбито с вътрешен филтър около 300 л/ч
Втори вътрешен филтър с 380 л/ч само с дунапрен ми служи за филтрация.

Добитък - 1 отоцинклус вкаран на 11-тия ден, 8 Pseudomugil Gertrude вкарани около 13-тия ден и 8 коридорас пигмей, вкарани около 3-тата седмица.


Растенията растат бавно, но стабилно. За 1 месец всичките анубиаси пуснаха по 2 нови листа, всички микрозоруми пускат също, егерията расте доста бързичко. Оня ден и предната седмица мерих нитратите с тест на JBL - около 10. Слагам по 3 мл микроелементи профито на седмица. Макро не съм добавял предвид това, че никое растение не показва някакви липси.

Първите 2 седмици всичко беше идеално, водорасли никакви. След това смених вода за пръв път - около 25%
Не знам дали е свързано със смяната, но на следващия ден забелязах, че в една от туфичките триден и в една от туфите винделов (двете съседни и опиращи се) има загнили листа. Махнах ги, но на следващия ден имаше още загнили, които на предния ден нищо им нямаше. И то от всякаква възраст - и съвсем млади и по-стари. Гниенето започва на петна - може откъм дръжката, може от средата на листото, като в крайна сметка листото става кафеникаво - прозрачно. В крайна сметка окастрих двете туфи и останаха само на ризома. Една седмица нямаше нови щети до оня ден. Тогава видях, че има едно листо от Narow загнило. Махнах го и смених пак вода като едновременно с това заради коридорасите насипах един литър пясък върху грунда и вдигнах бая мътилка. Снощи се прибирам и гледам, че гниенето е почнало друга туфа от винделов-а, както и от тридента.  Друго наблюдение - около гниещите части се развива нещо като паяжина или по-точно белезникав облак. Не зная някаква бактериална колония ли е какво е. След последната смяна и вдигане на мътилката при добавяне на пясъка това е обхванало и мъховете.

Не мисля, че причината е липса на хранителни вещества - другите растения си растат добре.

Прерових чуждите форуми и срещнах много мнения на хора, при които се е случвало същото - масов мор на микрозорумите и повечето предполагат, че е някаква болест по микрозорума, която не влияе на другите растения. И след време им се повтаряла пак, унищожавайки всичкия микрозорум. Май обаче никой не е намерил решение.

Интересно ми е някой тук дали се е сблъсквал с това явление?

Penta

При положение че растенията ти са изцяло върху корен, би трябвало да е бактериална колония развиваща се по него. Но пък чак да загниват листата не ми се вижда нормално.
А иначе - първите две седмици в нов аквариум всичко расте нормално, ама по инерция. Това не е показател че нямаш липси.

itilien

Преди това всичките тия растения изкараха 2 седмици в буркани на терасата, като им сменях всекидневно изцяло водата и им добавях по мъничко течна тор за цветя. Не знам дали е по инерция, но все пак имам 10 ппм нитрати и добавям микроелементи, така че не би трябвало да са липси. Пък и това са бавни растения при слаба светлина. А и това се случва толкова светкавично, че няма как да е проста липса, тя едва ли ще се развие за по-малко от денонощие. От всичко прочетено из чужди форуми също никой не смята, че е липса. И се проявява периодично, макар и рядко.

papura

   Вероятно М-ите ти искат да стоят на дъното. Аз също имах проблеми. М-т ми беше станал трилистник. Излезе ли ново листо и край! Пада четвъртото или петото най-много - става кафяво-черно и изгнива. Не само, че не изглежда добне, но и е досадно! Мисля, че това е нормален начин на развитие на папратите - да загиват от крайната си част, но не с такъв темп, а и растението все пак следва да нараства. ... и така година, докато не прочетох в един сайт, че тези проблеми отминавали по този начин - на дъното.
   Скромния ми опита от два месеца ми показва, че така нямам водорасли (!) по новите листа и старите още не са загнили. Черните точки по последното листо не се увеличават.
   М-ите не обичат промените, а при теб това може да е случая. В такъв случай само може да се заредиш с търпение и да им дадеш време.  Успех!
40l, молинезии

Similar topics (5)

26078

Публикации: 7
Прегледи: 3555

39960

Публикации: 2
Прегледи: 1807

24188

Публикации: 1
Прегледи: 3167

11741

Започната от don_misho


Публикации: 16
Прегледи: 7809

60087

Публикации: 1
Прегледи: 1805