• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 22:24

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Тубифекс

Започната от spetsa, 16.08.2008 20:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

spetsa

Гупите хелерите когато започнах да се занимавам с риби преди година и половина много се дразнех че нещяха да раждат и тн.След това стана точно обратното започнах да се дразня защо раждат толкова много  :-D Ще ти дам една рецепта как да си приготвиш тубифекса и няма да имаш проблеми да го слагаш.Взимаш доза или две тубифекс,незнам какви са ви разфасовките в София.Слагаш го в каничката(аз си имам специална само за аквариума)След това слагаш две три капки метилено синьо.След това промиваш докато не се избистри водата.Лично аз НЕ го държа на течаща вода.Оставям го в каничката и изсипвам водата и наливам нова.След като повториш 5 10 пъти това упражнение,ако все още не си убедена че може да го дадеш,сложи лъжица две кисело мляко и пак промивай докато се избистри,след това може да го дадеш.Това което остава си остава в каничката и на два три часа изсипвай и наливай нова вода.Така тубифекса остава жив.Миризмата е има сутрин като станеш и тубифекса е стоял  10 11 часа без да си му сменила водата.Това е съвета от мен.И да не забвариш да сменяш по 1/3 от водата на малките през ден  ;-)
ПС:Извинявам се ако има правописни грешки ма ...  :-P

Карган

Тубифекс, Tubifex spp.


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.finmood.com%2Fforum%2Fforumpic%2F790_tubifex_worms_1.jpg&hash=f9c58dcaa9d7a69b4e7c205f7f53366f05c8e325

В акваристиката, като храна за рибите се използват около 4-5 вида тубифекс. На кой вид ще попаднете зависи от мястото на събирането им. Всички те са червени до оранжеви на цвят и с дължина около 2 см. Често се срещат в калта и тинята около изходите на канализационните тръби. Дивите червеи са пълни с бактерии и други отвратителни гадинки и е необходимо да се пречистят преди да бъдат използвани като храна за рибите ви. Най-добрия начин за това е като ги поставите в плитък съд, под постоянно течаща студена вода за 2-3 дни. Някои акваристи препоръчват червеите да се пречистят, като се поставят в студено прясно мляко за 1-2 часа. След престоя в млякото се изплакват и поставят в чиста студена вода. Пречистените червеи може да използвате като храна за рибите си, да ги развъдите или да замразите във фризера.


Необходими материали

-стартова култура
-съд за отглеждане(20-40 литров аквариум или друг съд с подобен размер)
-подложка(плътна гъба за филтър или нови кухненски гъби(без сапун), парчета от твъра кора)
-филтър(най-добре е да се използва аератор с гъба(гъбата трябва да е разработена - със заселили се на нея нитрифициращи бактерии))
-храна(парчета сварен картоф, таблетки за риби на зеленчукова/растителна основа)

Метод на култивиране

Стартирайте аквариума с престояла, дехлорирана вода. Използването на вода от вече стартиран аквариум ще помогне на тубифекса да се развие по-бързо. Сложете аератора с гъбата и настройте силата му така, че да се осигури добра циркулация на водата в аквариума. Не е необходимо аквариума да има осветление или отопление. Наличието на стъклен капак ще поддържа влажноста в помещението ниска и ще предпазва от попадането в аквариума на различни боклуци. След като аквариума е стартиран поставете подлижката - гъба, дървесна кора. Може да изполвате и грунт, но това ще затрудни събирането на червеите. Преди да ги поставите, накиснете гъбите или кората добре или използвайте камъчета, за да им попречите да изплуват на повърхносттта. Добра идея е подложките да са с размер 5х5 см. Това ще улесни събирането на червейте.
Добавете стартовата култура. Хранете ежедневно. Количеството храна, което давате трябва да стига на червеите за около ден. Неизядената храна се премахва. Необходимо е храната да потъва, тъй като червеите не могат да плуват.

Поддръжка и събиране

При добро хранене, количеството червеи бързо ще се увеличи. Правете редовни смени на водата, но без да сифонирате дъното на съда. Доливаjте вода от работещ аквариум, а не от чешмата. За да нахраните рибите си, вземете подложка/и и я разклатете в съд с вода - червеите ще паднат на дъното на съда. Върнете подложката обратно в развъдния аквариум. Тубифекса може да се дава на рибите с помощта на хранилка или директно да се поставя в аквариума. Не позволявайте на червеите да се скупчат на топка, защото така рискувате няколко риби да изядът всичките червеи. Неизядения тубифекс може да се засели в грунда. Сомовете и шипоците бързо ще се справят с тези заселници.



Източник - Tropical Fish Hobbyist 08/2009г. Статията в списанието е от книгата "Culturing Live Foods: A Step-by-Step Guide for Culturing One's Own Food for the Home Aquarium"


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs6.postimg.org%2F3tsi79bo1%2FDSC0159_350x70.jpg&hash=8e1dae1e0e99dbfd93a27b858abc4b03af9ee6fc
Аквариумът е затворена, функционираща общност на живи същества, а не само просто събиране на растения и животни.

ToHuK

Здравейте, имам проблем с добиването на тубифекс
Миналата събота ходих до реката и намерих най-накрая тубифекс. С лопатка напълних една кофа с тиня и я занесох вкъщи. Прочетох де що има литература и изгледах половината ютуб, колеги ми даваха съвет как да ги извадя от тинята. В тава сложих тиня на дъното, отгоре слой пясък.. излизат малко, но не се събират на топка, когато се опитам да ги извадя се крият обратно... следващия опит беше с дамски чорапогащник, напълних тиня, потопих във вода .. излизат наполовина от чорапогащника .. и си стоят там.. няма ловене. Вчера извадих чорапогащника над съд с вода, бяха ме посъветвали, че ще излязат като изсъхне и ще паднат във водата.. цяла нощ се цеди.. и са паднали 3 червея... Моля, дайте акъл как се прави... от намирането до ваденето и промиването.. не е да не съм чел каквато информация съм намерил ... и не става и не става.

bunzip2

На времето като вадих, най-добър резултат имах по следния начин:

Подобно на първото, което си правил... пълних една стара тенджера до половината с тиня, отгоре 2 см. пясък, и сипвам малко вода, да покрие 1 см. над пясъка.
После въпросната тенджера на един котлон (електрически, газов), само да е намален до край. Да не ги свариш.
Като се затопли малко тинята, те ще започнат да излизат сами отгоре, и повярвай ми няма да се крият като ги хващаш :). Събират се в средата на голяма купчина. Само си ги обираш и пускаш в буркан със студена вода.

После не забравяй да ги оставиш няколко дни да се прочистят, преди да ги даваш на рибите.
Може 2-3 дена да ги оставиш под слабо течаща вода, или някъде в хладилника пак е вариант :)

ToHuK

Благодаря! Довечера ще пробвам, уж трябва да е лесно, но при мен нещо не се получаваше

bunzip2

Цитат на: ToHuK - 02.07.2014 12:33
Благодаря! Довечера ще пробвам, уж трябва да е лесно, но при мен нещо не се получаваше

Важно е да се загрее тинята, иначе как ще ги накараш да излязат доброволно :).
Направи го така, и ще стане. Само внимавай колко загряваш, да не ги свариш!

devildiscus

При мен навремето работеше безотказно друг метод.
Както е кофата с тинята, но без излишна вода отгоре, изрязваш парче найлон точно до стената на съда и го слагаш директно върху тинята да покрие цялата повърхност. По този начин спираш достъпа на кислород до тубифекса и те след няколко часа ще се съберат над найлона на купчинка. Събираш и под течаща вода.
За дезинфекция използвах слаб разтвор на калиев перманганат.
Успех и дано да съм бил полезен.

ToHuK

Цитат на: devildiscus - 02.07.2014 13:02
При мен навремето работеше безотказно друг метод.
Както е кофата с тинята, но без излишна вода отгоре, изрязваш парче найлон точно до стената на съда и го слагаш директно върху тинята да покрие цялата повърхност. По този начин спираш достъпа на кислород до тубифекса и те след няколко часа ще се съберат над найлона на купчинка. Събираш и под течаща вода.
За дезинфекция използвах слаб разтвор на калиев перманганат.
Успех и дано да съм бил полезен.
Хм, а трябва ли да има дупки по найлона .. иначе откъде ще излязат върху него? или отстрани?

devildiscus

Тубифексът излиза отстрани на найлона без проблем  :-)

ToHuK

Благодаря ви за съветите от все сърце, понеже имам 2 кофи с тиня и 2 лигена, ще пробвам и двата метода :)

bunzip2

Какво се получи, извади ли си тубифекса :)

ToHuK

Да, получи се, да споделя моя опит от вчера. Пробвах 3 варианта.. имах време и мерак. Първо в лиген (метален) с тиня, сипах пясък да покрие тинята.. загрях много слабо с котлон.. след 30 минути бяха се посъбрали доста над пясъка. Втория опит направих с найлона върху пясъка.. след 1ч почнаха да излизат отстрани върху найлона .. лесно за събиране. Преди тези два опита обаче ходих до реката отново .. наблизо е мястото с тубифекса .. напълних кофа с тиня, след това отсипвам малко в сито за брашно и го "сея", като половината от ситото е потопено в реката.. та по този начин тя отнася ситното и в ситото остава само тубифекса и едри клонки и малко пясък.. много лесно е за събиране след това, защото още на момента, докато "сеех" следващата порция тиня, тубифекса се беше събрал на топка. В заключение мога да кажа.. най-бързо става със сито.. минусите са вонята в реката и комарите дето те хапят :)

bunzip2

Браво, радвам се, че си успял да си изкараш тубифекс, а си открил и нов метод за събиране (или поне аз не съм чувал до сега така да са го вадили).
Поне не се занимаваш да мъкнеш миризливата тиня до вкъщи.

devildiscus

  Поздравления и от мен.
  Методът със ситото съм го пробвал, но е слабоефективен, освен ако не попадне човек на наистина голяма колония червеи (явно в твоя случай е така :)

Caxapa

Преди 20 и повече години ситех с тюлено перде с размери на отворите, достатъчно малки за да  излезе тинята а червеите оставаха, естествено  както казваш с клонки  и листа. Там където събираш, може да се огледаш и да търсиш главната жила с червеи. Напипаш ли я....  *YAHOO*  Попадал съм на колония/жила/ с дебелината на човешка ръка .

Similar topics (5)

40224

Публикации: 4
Прегледи: 4023

20292

Публикации: 4
Прегледи: 6645

3884

Публикации: 43
Прегледи: 27776

44946

Започната от emko56


Публикации: 13
Прегледи: 6786

35742

Започната от sakffo


Публикации: 5
Прегледи: 3923