• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
17.04.2024 01:07

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Зелен килим по стъклата

Започната от kandoveca, 09.03.2014 14:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kandoveca

Здравейте. От около 2 месеца имам следния проблем : Чистя аквариума си веднъж седмично и трия стъклата с гъба,но в периода до следващата неделя най-вече предното и задното стъкло се покриват с гъст зелен килим като по растенията не се наблюдава такъв зелен мъх.Аквариума е дълъг 130см висок 55см широк 42см. - 300литра реално като не пълен до върха и се махне грунда са около 250литра чиста вода.Осветлението в момента е 3 пури осрам 36 вата 120см. номера 865,но аквариума е стартиран преди 6 години и е бил и с четири такива пури в същия рефлектор а не е имало такова позеленяване въпреки че тогава е бил с по-гъста растителност от сега ,но преди две седмици го държах и на две лампи и проблема си остава.Подавам СО2 от бутилка и добавям торове каквито винаги съм слагал , но в по-малка концентрация в предвид,че растителността сега е по -малка и с по бавни растения. Във времето съм имал подобен проблем ,но краткотрайно и не толкова интензивно докато сега е много и продължително.Растенията са:криптокорини ,ехинодоруси , микрозориум ,паричка,зелена нимфея ,лимнофила сесилифлора валиснерия , хетерантера, лимнофила ароматика ,бликса японика ,нимфоидес тайван.Рибите са възрастни скаларии 21броя като винаги съм гледал скаларии и е било попренаселено и винаги съм хранил с чернодробна храна.Филтъра от както си е аквариума е външен Ехайм 950л на час и го отварям веднъж на 3-4 месеца.Ако някои може да даде мнения и съвети предварително благодаря.

koifish

Най-вероятно светят по-дълго време от необходимото, друго за което се сещам зимата слънцето е по-ниско да не би да огрява по-дълго време аквариума. Също така щом растенията са ти по-малко сега, ще консумират и по-малко хранителни вещества и ще има повече за водораслите.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.org%2Fbgz881t9t%2Fwhat_the_symbolism_koi_fish_71938.jpg&hash=9b2aceedc367c13a162c001db33fe29dc72c588d

kandoveca

Пропуснал съм да напиша,че светя по 8 часа на ден и не знам ако намаля още часовете да не стане малко.Иначе когато е слънчево има пряка слънчева светлина,но пък в близките две седмици беше все мрачно и дъждовно и не е имало слънчеви лъчи.За хранителните вещества пробвах да торя съвсем минимално,но си пролича по по-бледия цвят на ароматиката,че не е достатъчно и пак увеличих дозата.Не знам,но със сигурност си има причина обаче каква е  *dontknow*.

mario_gg

При мен проблема беше че аквариума го грееше слънце за около 2 часа... и то не изцяло.

kandoveca

И при мен е близо до прозорец ,но винаги е бил на това място и е огряван пък не е било друг път такова чудо като сега.Даже мога да кажа,че като изтрия стъклото водата позеленява и до 2-3часа като погледна странично вече има леко зеленилка полепена по стъклото.Сега реших да оставя да не претривам и да видя докъде ще зеленясва и дали пък няма да отмине този стадии самичък и да не би колкото повече трия толкова по да стимулирам този растеж.

mario_gg

Отдели си 50тина лв. за УВ филтър.
Помага частично ...  но забавя процеса значително .
И при мен нещатата станаха изведнъж 3 месеца нямаше проблем после 2 пъти го рестартирах но нищо не става.
Пробвах и с препарати без никаквър резултат.
Филтъра го пускаш за 24 часа след подмяната на водата и ще ти се налага да го чистиш 1 път в месеца.

petko

По описанието ,което даваш ми приличат на  Green Dust Algae (GDA)
http://aquariumbg.com/forum/vodorasli/mnogo-dobra-statiya-za-vodorasli/

Може да направиш следното.Взимаш парче вата и минаваш стъклото, зеленилката ще остане по ватата.Внимателно без да я изтискваш в аквариума я изплакваш на чешмата.И така минаваш цялото стъкло.
Това го направи няколко дена ще намалее популацията и ще изчезне.
Може да не ториш една седмица на растенията нищо няма да им стане.
Затъмнение и смяна на вода не помагат.Антибиотици също.

koifish

Дори когато времето е облачно УВ лъчите преминават през облаците. Например ако си в планината и има мъгла се изгаря най-много, самата мъгла пречупва лъчите нищо, че ти не ги виждаш :-).
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.org%2Fbgz881t9t%2Fwhat_the_symbolism_koi_fish_71938.jpg&hash=9b2aceedc367c13a162c001db33fe29dc72c588d

saturn

UVC стерилизатор за 50лв трудно ще намери, камо ли за 300 литра. Има някакви евтини малки стерилизатори за по 40лв които са за 50л аквариум, значи хубавите и за твоя литраж са от 150 нагоре, ако искаш нещо качествено. Аз си купих на jbl 18W имах инфузория, за 12 часа водата стана кристална, та колкото повече ватове толкова по-добре, но да ти кажа вече 1 месец светя с него, зелените петънца се появяват.Сложих Jbl algol и нещата започнаха да се стабилизират, ако решиш да ползваш algol проучи добре как реагират растенията, които имаш, макар, че го дават да не вреди изобщо.

aquafan

" Най-добрият метод за борба със зелените налепи е открит от Том Бар. Той твърди, че водораслите трябва да бъдат оставени на мира да се развиват, без да се бърше стъклото за около 10-20 дни. След този период налепите започват да формират дебел филм, който сам започва да се отделя от стъклото. Когато този процес започне, вече може да се премахнат водораслите от аквариума."

mario_gg

Моя е на SUN SUN взех го за 54лв. и е за 50л-100л. аквариум.Преди да го зема гледах клипче в
и от там ми доиде идеята.Целта е не да работи постоянно а да го оставиш докато не изчисти и после го махаш.

benzol

И аз имам зелени водорасли в бебешкия аквариум само по задното стъкло,почти го бяха покрили цялото това в продължение на няколко месеца.От един месец насам забелязвам че самички почнаха да изчезват.Та както казва колегата остави ги намира за известно време.

kandoveca

Да и аз мисля първо да опитам да не ги премахвам и да видя дали след време ще започнат да се отделят сами въпреки че вече 10 дена не съм трил и засега само се напластяват ,но ще чакам още да видя и ако не стане чак тогава ще мисля за други мерки.

saturn

въпроса е че имат спори във водата и нещо трябва да ги унищожи, UV-то мисля, че убива точно спорите а килима по стъклата като го махнеш те пак ще си съществуват във водата, тогава се слага алгол и край

petko

Цитат на: saturn - 11.03.2014 14:31
въпроса е че имат спори във водата и нещо трябва да ги унищожи, UV-то мисля, че убива точно спорите а килима по стъклата като го махнеш те пак ще си съществуват във водата, тогава се слага алгол и край
Във водата винаги има спори,не можеш да ги премахнеш.Въпроса е,да не им се предоставя условия за развитие.
Алгола не е решение,ще се отрази и на растенията до известна степен.

Similar topics (5)

26011

Започната от Hg


Публикации: 10
Прегледи: 5780

30704

Започната от kiril ivanov


Публикации: 3
Прегледи: 3835

24336

Започната от venkov


Публикации: 8
Прегледи: 5298

1492

Публикации: 6
Прегледи: 3740

35982

Публикации: 4
Прегледи: 3374