• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 19:40

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Малко помощ за направата на аквариум

Започната от mishaka___, 27.02.2014 19:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mishaka___

Здравейте, занимавам се с акваристиката сравнително от скоро, 2-3 години. Сега поради предстоящи ремонти в къщи съм решил и нов аквариум да има. Та 100 литровия си остава на барплота в трапезарията с всичките живородки и шарения която успяхме да сътворим вътре в него.
Сега съм замислил да има и до телевизора аквариум, той от утре ще е 32" и искам да са на едно ниво с телевизора. Място имам много и съм решил да са на едно ниво, заедно на една обща повърхност. Ще се прави така или иначе нова "маса" за двата артикула. Стойката на която ще стоят ще се прави изцяло от дъбов материал и ще бъде изцяло съобразена единствено за аквариум и телевизор, като на долното ниво ще има ДВД и Суб. а на горното, над аквариума и ТВ-то влачещи цветя. Може би, според вашите съвети ще има и метални елементи за по-стабилно укрепване.
Та на 32" ЛЕД ТВ, каква дължина аквариум би стояло естетично, и понеже имам едни замисли, всичко да се направи все едно, че е вградено в шкафа дайте съвет относно стария начин на правене на аквариуми. Метална рамка от винкели за която са залепени всички стъкла.
Металната част от цялата конструкция ще е изцяло изработена от мен, дървенията ще се прави с помощта на дърводелец понеже нямам нужните инструменти. За направата на стъкления съд разполагам със стъкло 12мм така, че обема не мисля да е проблем, самото дъно ми е интересно колко би понесло, при полужение, че ще е във въздуха и ще се опира само по 3см във рамката направена от винкел.
Нямам претенции относно размерите на аквариума и стойката, единственото което търся е внасяне на живот в стаята, че в тази тъмна и мрачна зима тук в Русе не можем да излезем в двора и да се радваме на другите външни животинки които отглеждаме. Също както споменах търся и естетика едното спрямо другото. Живея в къща така, че за направата на всичкото това също не съм възпрепятстван от каквото и да било. Не съм се насочил и за обитателите, воден ще е, няма да се гледат хамстери вътре.
Общо взето цялата тема я пиша защото се притеснявам да напълня неизвестен брой литри вода в съд който едва ли не ще стои във въздуха.

с.трифонов

вместо дъното да ти е във въздуха сложи пясък и нагревател,дъно отопление знам че е най добро за аква.а колко да е голям ти реши,лесно можеш да си го представиш като вземеш гръб за аква.разпъни го до тв.и гледаш.и аз съм нов в това хоби макар при мен клони към мания  :buff:   по голям проблем щети е къде да маместиш филтрацията маркучи и тн.поне при мен е така.           пп.дато го направиш пусни снимки.

Julliano

Човека има в предвид, че дъното ще виси заради винкела, С. Трифонов.

Защо въобще ще използваш железарии, съвременните силикони и някоя разпънка са ти предостатъчни
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs28.postimg.org%2F790mdviix%2Fdownload.jpg&hash=3bc5531cf9543c714e53c5cf78d6b522c2a8fb6f

mishaka___

Както каза колегата над мен, заради винкела ще стои във въздуха. Решил съм да е от винкели защото както споменах разполагам с нужните материали и възнамерявам сам да направя почти всичко. Това съм го решил от чисто финансова гледна точка, а и не съм убеден, че ще се справя с лепенето успешно. Другата причина поради която съм го решил да е така, няма да има никакви външни ръбове аквата, няма да има нужда от изпиляване на тези ръбове които остават от вън.
Приемам всякакви съвети, критики и упреци. Има още доста време до започването така, че всякаква информация ще е полезна. Иначе ще стои до 39" ТВ

Асен Евгениев

Не виждам смисъл да съобразяваш аквариума с телевизора. След време ще ти се
наложи да правиш обратното. А може и да не са винаги един до друг, например
TV-то да отиде на стената. И съм убеден, че няма да останеш доволен от визията
на винкела. Доводът за ръбовете не е сериозен, за да се заиграваш със железария.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

с.трифонов

Човека има в предвид, че дъното ще виси заради винкела, С. Трифонов.                                                                                       
да аз разбрах това но точно там се слага нагревател и малко кварцов пясък! разтоянието е достатъчно.винкел 5-8мл.дистанция между вин.и стъклото 3-5мл.нагреварел за подово 4-6мл. термоста е от страни от зад или кадето иска  :whistle: така хем аква с подово хем дъното няма да е във въздуха  :-D а иначе аквариум и тв.едно до друго ще се чудиш каде да гледаш  *CRAZY*

koifish

В големите магазини продават пластмасови ъгли в различни цветови гами- можеш да ги ползваш само по вертикалите, а стените да са ти около дъното. Така няма да имаш този проблем. Тези ъгли са много тънки, елегантни и евтини, дълги бяха май 2,6м. можеш да ги режеш с макетно ножче. Също така продават и дървени ъгли можеш да си ги бойдисаш като долапа.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.org%2Fbgz881t9t%2Fwhat_the_symbolism_koi_fish_71938.jpg&hash=9b2aceedc367c13a162c001db33fe29dc72c588d

mishaka___

Благодаря за съвета от koifish, който спомена за дървените ъгли, не се бях сещал. Със сигурност ще потърся и използвам тези ъгли. Така или иначе винкела щеше да е облечен също с дърво но по много по-сложна процедура. Промяната в плана е, че няма да са аква и телевизор заедно по много причини, някои ги споменахте и вие. Ще си е отделно всичко, по естетично ще е наистина. Ще разкарваме живородките и за сега сме на златни рибки, около 4-6 и аква около 150-200 литра.
Аз не съм много запален на златните понеже знам, че в такъв съд има огромен избор за гледане, дори и биотоп което най ме влече, но не успявам да убедя половинката за момента към цел на следване по някоя снимка. Иска ми се пасаж да е. Ще пиша отново за последващо развитие.

Similar topics (5)

59956

Публикации: 16
Прегледи: 3080

52228

Публикации: 4
Прегледи: 2992

58099

Публикации: 2
Прегледи: 1988

50189

Публикации: 12
Прегледи: 5376

55927

Започната от thebigone


Публикации: 7
Прегледи: 2716