• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
17.04.2024 01:29

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Стартиране на растителният аквариум на biogenes1s

Започната от biogenes1s, 20.06.2013 14:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

biogenes1s

Здравейте, казвам се Мирослав, от град Бургас.
Като малък се отглеждах рибки и сега, 15 години по-късно реших, че е време отново да вляза в джаза. Не мога да кажа, че имам голям опит, но не спирам да чета литература и форуми за акваристика и по специално за растителните аквариуми,така че се надявам с повечко упоритост, огромно желание и търпение да се получат нещата с времето.
Сега по същество , ще се опитам да опиша параметрите на моето начинание и да Ви помоля за съвети и мнения преди да стартирам аквариума  с надеждата да сведа броя  на грешките които със сигурност ще допускам !  

Ето и малко инфо :
Аквариум - 130/55/50  - 357л.
Шкаф - рамка метален профил 30/20; 8 крака облечена в ПДЧ.
Кпак , собственоръчна изработка от Еталбонд, 5 Т8 лампи , с рефлектори от Астарио, предвидил съм и 4 вентилатора за охлаждане, които още не съм монтирал
Осветление : На 2 кръга - 865, аквастар-а и 1 гролукс на- 8-12часа на ден и другите 2 ще ползвам 2-4 часа дневно.
- 1бр. Sylvania LuxLine Plus 840 T8 36W 120cm Cool White De Luxe (не съм напълно убеден,че трябва да я ползвам,ще съм благодарен за съвет)
- 1бр. Sylvania Aquastar T8 36W 120cm Lux
- 2бр. Sylvania GroLux T8 36W 120cm OEM
- 1бр. Sylvania LuxLine Plus 865 T8 36W 120см

Филтриране - EHEIM 2026 (дебит 900л , наистина се надявам да не ми дойде малък) ,филтриращ материал - 2* EHEIM substrat pro http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?category=filter_fillings&product=Eheim_SUBSTRATpro_1L&n=14
Закупих си също и лили пайп , но не на АДА http://www.ebay.com/itm/Glass-Lily-pipe-inflow-and-outflow-17mm-canister-filter-/250720213688?pt=Fish_Filters&hash=item3a6016dab8

Субстрат: Многослоен , на принципа на http://aquariumbg.com/forum/statii-knigi-i-dokumenti/mnogosloen-substrat-za-rastitelen-(i-ne-samo)-akvarium/msg235106/#msg235106
-1ви слой - 7.5л JBL AquaBasis http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?page=search&search_text=aquabasis&product=JBL_AquaBasis_2.5L&n=1 (който е на много ситни гранули, което буди ивестно неспокойствие в мен относно способността за циркулация в дъното) ; над него около 7-8 литра лава ( 7-12мм)+ малко от останалият след преситването по-едър базалт,дотолкова че да покрие слоя от тор.
-2ри слой - Зеолит фракция около 5мм + базалт 4-6мм (може би дори една идея малко по-едър)
-3ти слой - останалата част от базалта
На снимката по долу дъното не е завършено , тъй като нямам време да измия всичкия пясък :)

Предвидил съм и цо2 система ( имам бутилка, идната седмица ще пазаря останалото, с удоволствие приемам информация кое от къде да намеря! )

Не съм наясно как точно ще стартирам аквариума, мисля да се придържам( не дословно) към този : http://www.aquaportal.bg/site/articles.php?page=0&pg=1&cat=1&id=119 метод или принцип, с разликата, че ще го засадя с по-непридирчиви растения преди да го напълня, като основният ми довод е тора в субстрата.  
Осветлението ще бъде окло 3-4 часа първите дни като постепенно ще увеличавам часовете.

Също така имам и корени които си измъкнах от дъното на реката и кисна от поне 20ина дни, по тях се образува бяла слуз, нормално ли е ?

Ето и снимки



Може би не съм напълно ясен с "въпроса" и вероятно е прекалено обширен, но ще бъда много благодарен на няколко обобщителни мения относно насоката ми и съвети за кое и как. Благодаря предварително и се извинявам ако съм нарушил някое правило на форума, простете ми зелен съм :)
Всеки изминал час ранява, само последният убива.

vesso_vv

Здравей колега и поздрави за начинанието.
От личен опит мога да ти кажа,че капака от еталбонд,ще ти създава проблеми през студените месеци от годината ... аз в момента съм с капак от такъв материал ... аквариума го стартирах в началото на Април в неотопляема стая и си нямаш на идея ,сутрин,когато лампите са угасени за какъв конденз става на въпрос ... алуминия е добър проводник на топлина и на зима ще ти се стичат струи вода от външната страна на стъклата. В този ред на мисли ... извади електронното запалване от външната страна на капака,защото е възможно голямата влажност да и скъси живота чувствително ... моето е монтирано от задната страна,която е към стената и не се вижда.Още нещо много важно - задължително си заземи или занули капака ... в зависимост от вида на електрониката,може да ти дава малка утечка и да те гъделичка неприятно,когато бъркаш в аквариума ... аз съм с маркова електроника на Швабе и го имах този проблем ... не ми се мисли,какво може да стане с някоя китайска електроника ... особено като се намокри от конденз и е монтирана върху толкова метал.
Субстрата на JBL ,който ще слагаш за първи слой ,го ползвам от 3 месеца и мога само положителни неща да кажа за него ... важно е да е покрит с подходяща фракция ,за да не изпуска във водата .
За останалото не се наемам да давам съвети ... успех в начинанието.

hunter

Голям кеф още един градски в играта  *THUMBS UP* Ами първо поздравления за сериозното начало което поставяш. Определено си се насочил добре и се вижда че си проучил нещата. Аз също съм се насочил към тази тема за многослойния така че за напред може да обменим и опит. Не разбрах дали ще слагаш торта от калифорнийски червей. За бялата слуз по корена това е бактериална колония, когато аз слагах корен моя беше от лоза и след като старателно отделих кората го преварих като добавих малко сол. За по сигурно го цопнах във бледорозов разтвор на калиев перманганат. След това го киснах 2 седмици във вода като всяка сутрин сменях водата. Във разтвора го държах много малко понеже боядисва. Чел съм че анциструсите ядат тази бяла бактериална колония но лично аз нямам наблюдения. Филтъра ми се струва че ще ти е малък за този литраж защото не може и 3 пъти да ти завърти обема за час. За осветлението като време на светене 8 часа са достатъчни не 12 добре си се насочил във началото докато се завърти цикъла и се стабилизира да светиш по 4 часа. Също тъка много добра идея е 2-та кръга аз откакто го направих моето на 2 има голяма разлика във растенията и не мога да се оплача от никакви водорасли. Не знам дали си чел сега и аз не се сещам точно но във началото при така стартиран аквариум не се добавя нищо друго освен един от елементите като тор. Но за жалост не се сещам кой нека по-опитните колеги да кажат. Добре е да набодеш повечко бързо растящи за начало и се замисли за полезните бактерии ако нямаш от къде да вземеш мътилка от стар работещ аквариум съм чел че във магазините продавали такива за филтри. Какво друго да те посъветвам незнам освен ако имаш възможност си сложи на дъното мрежа. След като сложиш 1-ви слой и лавата сложи мрежа от тази строителната. Това със цел като вадиш растения след време да не се размести долния слой. Аз даже мисля като правя моя за сложа и зеолита под мрежата че ако леко сифонирам да не го изкарам отгоре. За СО-2 мене колегата Чакъров ме упъти за което съм благодарен. Сега ще ти напиша каквото той ми каза за части отиваш във Славейков срещу новия мол има магазин на камоци от там купуваш ел магнет винтил и иглен клапан щуцери и връзки. После отиваш на Москва във началото ако идваш от моста на пристанището във дясно има магазин от където си купуваш редуцир вентил и сглобяваш и си ти. Другия вариант е тука от форума има колеги продават един от които е zariio не веднъж съм засичал темите му във раздела продавам. Предполагам че той ги прави но незнам питай го ако решиш. За дефузер кой както си прецени аз лично ползвам стъклен керамичен но ти си прецени за тебе. Ами за сега това е че стана май много дълго  :-) пожелавам ти успех и ако има нещо с което да помогна  :-)

biogenes1s

Ммммм, супер , вече има и полезно инфо :)

Значи, Весо, относно капака, моят аквариум е в отопляема стая и с тези вентилатори които съм предвидил се надявам да няма проблем , но факт е , че хич даже не ми мина през акъла за тоя конденз, за което благодаря, ще си имам едно наум.

Hunter, първо за тора, не няма да ползвам такива смески , реших да купя Aquabasis Plus na JBL вместо самоделния, прочетох че е дълготраен и почти всички отзиви за него са добри, по скоро  основното ми притеснение е да не слегне много с лавата и зеолита  и да не може да влиза кислород до корените и съответно бактериите в субстрата. Относно мрежата... не знам защо, просто има идеи които не ми допадат,ей така, безпричинно. Те растенията могат да се хвана и за мрежата ,тоест по пътя на логиката ако ги местя то ще им режа коренчетата , нали така ? ;) Оставам отворен по въпроса просто искам някой да ме убеди в нуждата , така или иначе ще  стоя на 1ви слой  още поне 2-3 дни:)
Друго, елемента се казва калий :)  Относно корена , киснах го ден в калиев перманганат , но поради габаритите няма да мога да го преваря, може да го полея в банята с вряла вода, водичката му я сменям по нарядко , на 3-4 дни , искам да видя кога ще спре да боядисва.
Благодаря много за инфото за камоци и за магазина на москва, спести ми поне ден обикаляне и питане , за дифузер, вероятно ще поръчам нещо готово, не са чак толкова скъпи.

За бактерийте , поръчах някаква смес, но момчето от магазина ми каза, че ги нямало вече поради липса на интерес което е разбираемо, имам приятел който гледа астронотуси , не знам , ако е удачно може да взема малко от неговия свинарник :)
Всеки изминал час ранява, само последният убива.

dafil

2бр Гролукс може и да ти се видят много-сменяй едната с още една 865
И ти трябва по едно от тези http://www.ebay.com/itm/Replacement-Regulator-Valve-for-Fluval-Co2-20-/330943407317?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4d0dc3a4d5

http://www.ebay.com/itm/CO2-Bubble-Counter-CHECK-VALVE-B-Brass-Regulator-DIFFUSER-Solenoid-reactor-/270887689229?pt=AU_Pet_Supplies&hash=item3f122a1c0d

...или направо да мислиш за бъдещи проекти-    http://www.ebay.com/itm/Tri-Regulator-Bubble-Counter-3way-Brass-CO2-splitter-/270698668015?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f06e5dfef    :-D :-D :-D


Сложи си едно покривно стъкло  върху аквариума(под капака) и ще си решиш проблема с конденза през зимата ;-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

biogenes1s

Момент, аз капак стъклен си имам, явно не сме се разбрали, както и да е. Относно тези джаджи, първото е редуцир вентил предполагам, а второто - иглен вентил +тройник брояч за мехурчета така ли ?
Всеки изминал час ранява, само последният убива.

dafil

Първото е само иглен винтил,второто е само брояч.Третото са двете заедно,но х3/за 3 аквариума/ :-D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

crxx

 за реактор ползвай на сера флор 1000 , връзва се към канистъра и разтваря 100% цо2-то , за този обем мисля, че ще е по добре от дифузер , колегата по горе ти е споменал за малко повече филтрация , аз също те съветвам за цо2 система, според мен е по добре да си поръчаш на zariio направо готова също съм на мнение, че качество цена е много добре , вместо да събираш чарк по чарк , но ти си знаеш , за конденза dafil e прав , ако имаш стъклени капаци проблеми нямаш , а ти спомена че имаш  ;-) т.е. един проблем по малко
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs10.rimg.info%2Fa98d53480242205af573b4e53ded2a9d.gif&hash=346eca51c8f3eb37de853ae9c3386bd9e1bf8bb4

biogenes1s

Всеки изминал час ранява, само последният убива.

biogenes1s

Дочаках го и този момент, днес се роди и моето аквариумче. Ето малко снимки с гадно качество (за съжаление нямам нещо по-добро с което да снимам) за ъпдейт :






интересува ме това парче дърво , беше потопено във реката и много ми харесва как изглежда, но е много чупливо тъй като е "насечено", а и няма представа какво е, дали е противопоказно да го държа в аквариума ?





Всеки изминал час ранява, само последният убива.

bustama

Ей, много нереален е с тази пътечка.Клона в дясно добре, камъните също, но другото...
Грунда,  много с еднаква височина. Какви риби ще гледаш?

cantiga

И според мен е трябвало да вдигнеш дъното назад. Защо не опиташ да разделиш лявата и дясната част, сега всичко ти е на една линия. Аз лично бих махнал малкия корен.
Тази пътечка защо свършва пред него, продължи я в дълбочина зад камъка вляво примерно.  :-)
Поздрав!
Светослав

biogenes1s

Ами, то е вдигнато , явно от ъгъла на снимките не се вижда. И на мен не ми харесва особено като цяло как се получи подредбата, но пристигнаха растенията и трябваше да го пълня а нямах много свободно време да помисля как да станат нещата, както и да е. Да поизчакам ли малко да се аклиматизират тревичките, че ме е страх да не ги уморя от много презасаждане или да пренареждам смело, относно пътечката ... тя си отива зад камъка, просто парчето дърво го мислех да е другаде, но накрая се озова там..:) Най-вероятно ще я махна нацяло пътеката, ще я смеся с останалия грунд.
: 30.06.2013г 22:10ч
Днес поразрушках малко, мисля че резултата е добър, повдигнах още дъното отзад и махнах част от голямото парче дърво, що годе се пораздели...Няма да качвам снимки, очевидно с телефон и моите знания резултата е плачевен :)

Ходих и на шопинг малко, купих всично необходимо за цо2-то. на стойност 145 лева без бутилката. Благодаря на Hunter-a за инфото кое откъде да взема. Мерси и за критиките и съветите!
Всеки изминал час ранява, само последният убива.

bustama

Не е лошо - даже препоръчително да стартираш с повече растения, щом и въглеродендиоксид гласиш.

hunter

За нищо, радвам се че си си взел всичко за СО2-то. Само един съвет ел. магнит вентила му пусни 3 края. Тоест да има и земно за да не ти даде утечка по металните части.

Similar topics (5)

16242

Публикации: 2
Прегледи: 2811

24938

Публикации: 32
Прегледи: 11059

10070

Публикации: 12
Прегледи: 4363

4044

Започната от bobynfs


Публикации: 133
Прегледи: 38374

23519

Започната от nikan


Публикации: 3
Прегледи: 3317