• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 02:08

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Смяна и изяждане на кожата на Pleurodeles waltl

Започната от Karaboevi, 11.03.2013 20:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Karaboevi

Загледах се преди малко и какво да видя, тритончето ми се гърчи нещо, забелязах че си "сменя" кожата. Та въпроса ми е колко често и защо?
П.С. Дори успях да заснема самата смяна и изяждането и!


DirtyHarryRock

И аз ще добавя клипче по-късно как моя Cynops Orientalis го прави. Ми моя за период от три - четири месеца го видях мисля, че 6 пъти, а отделно когато не съм го наблюдавал може и още. Та това е напълно нормален процес, незнам колко често трябва да бъде, явно зависи от големината на съда и от интензивното хранене, най-вече. Просто ти показва, че расте, не се притеснявай. А кожата е изяжда, защото съдържа полезни съставки. И водната ми жаба го прави същото.

Peakone

Земноводните сменят кожата, за да я поддържат здрава, защото е изключително важна - те "пият" вода и "вдишват" допълнителен кислород от водата с нея. Както ти каза колегата при земноводните е често явление да си ядат сменената кожа, защото тя е богата на хранителни вещества.

бай Онзи



кожа на китайско тритонче в EFT фаза.
-------------------------------------
Темата е много интересна и аз също искам да добавя малко информация. Тритоните си сменят кожата още от съвсем ранна възраст. Някои дори още в ларвен стадий. Показаната по-горе снимка е съблечената кожа на Cynops Orientalis, като тритончето я съблече 1 седмица след метаморфозата. Не знам дали кожата е полезна на хранителни вещества - според мен не особено. Вероятно инстикта им за самосъхранение ги кара сами да си я изяждат, за да не стават примамка за други хищници. Също както някои животни майки си изяждат плацентата непосредствено след раждането. По-долу ще кача 3 клипчета на женски китайски тритон, както си яде кожата от опашката директно със събличането. Както се казва "още топла - топла":








Caxapa

Когато си сменят кожата е добре.Кофти е когато спрат да в сменят. Има периоди в които си забавят метаболизма и тогава и кожа не сменят но те са периодични и с времето се  запомнят кога линеят и изпадат в летаргии.

Karaboevi

Незнам каква е продължителността на живота им, но моите вече умряха, за съжаление няма от къде да си купя. А кожата я сменяха до последно и изведнъж без признаци умряха.

Caxapa

Все ми се иска да разширим този раздел. Имаме в нашите редици доста тераристи но нещо си траят и от време на време пускат по някоя снимка на животните си. Лично аз отглеждам/ уж/ вид Гекони от които остана само женската но не откривам такива да се продават за да попълнямястото на липсващият мъжкар и да продължа с описанието на този вид за да напиша статия със впечатления и начин на отглеждане и размножаване. Та ще бъде много добре ако се оформяр статии с различните видове влечуги и земноводни които всеки отглежда и да попълним тази празнина  във форума ни.

Karaboevi

Напълно съм съгласен. За съжаление както и написах по горе не мога да намеря подобни същества. Ходих дори миналата седмица до Стара Загора но и там нямаше, явно са забранени за внос и няма предлагане. За жалост рзпространените видове гекони и саламандри в България не оцеляват в домашни условия, защото спят зимен  сън и нещо не могат да се адаптират в домашния уют.

Caxapa

Нали за това с подходяща техника и осветление им създаваме условията на живот в нормална среда и така манипулираме годишните ремена в терариума или вивариума.