• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.04.2024 10:51

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Идея за 100 литров аквариум

Започната от ogun, 14.08.2012 20:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ogun

Здравейте,
Сдобих се с един 100 литров аквариум, като към него имам капак с 2 пури за осветление. Трябва ми само нагревател и филтрация. Може да ми предложите нещо не много скъпо, но сравнително качествено.

Идеята ми за обитателите ми е следната.

Искам да гледам една мъжка бета с някакъв пасаж риби - да кажем към 30-тина /отворен съм за предложения, мислех си неони, но нещо не ми изглеждат да се движат в куп - всяка ходи накъдето и видят очите, а аз искам да са в куп/.  Обичам изчистените неща и не искам да имам много растителност. Знам, че бетите обичат повечко растения, но не може би да мине само с ричия на повърхността и само 2-3 растения из целия аквариум? Искам да е изчистено, като аквариум за златни рибки. Идеята ми е да сложа светъл грунд, доста светли камъни, много малко растения и някакъв черен или много тъмен фон отзад на стъклото.

Ще се получи ли добре или?

kimmy_rz

Така както го описваш ми звучи добре да гледаш цихлиди - не изискват растителност и са доста умни риби. Аквариумите с цихлиди изглеждат семпли, като акцента пада върху камъните и рибите. Бял грунд, бели камъни и черен или много тъмно син фон. Хората, които отглеждат такива риби да предложат кои точно видове са най-лесни за отглеждане. Предполагам, в такива аквариуми, трудното е да се предотврати появата на водорасли.

Пасажните риби според мен са доста глупави риби и не могат да бъдат акцент на един аквариум. По-скоро се добавят към силно залесени и големи като обем аквариуми просто като допълнение.

Penta

Неонките са си точно пасажни риби, просто когато няма кой да ги безпокои се пръскат. Събират се ако други риби обикалят наоколо :)
А ако си представяш аквариума с пясък и камъни, както каза колегата цихлидите са за теб :) Има и по-дребнички видове, като за 100 литра.

ogun

А относно мъжка бета?

rollon

Цитат на: ogun - 14.08.2012 21:49
А относно мъжка бета?
Бетите не стоят добре в големи аквариуми от типа 100 литра :)Ако ти се гледа бета може в едно 15 л аквариумче отделно :)

ogun

Цитат на: rollon - 14.08.2012 22:03
Бетите не стоят добре в големи аквариуми от типа 100 литра :)Ако ти се гледа бета може в едно 15 л аквариумче отделно :)

Честно казано и аз съм го забелязал, НО какъв е проблема?
Няма ли дори да й е по-добре в голям аквариум?

Sellena

С неонки, добре ама в толкова голям аквариум ще й бледнее красотата... като питаш за други пасажни- имам родостомуси, които с много въображение могат да се нарекат пасаж, тъй като са само 5, но са винаги или в колона една зад друга или в 2 редици строени  :-D Обаче обичат да има много укрития.
А защо не скалари?

ogun

Е аз сега не мога да сложа примерно 5 неона и една мъжка бета. Ще е прекалено постно за такъв аквариум, поне така мисля. Примерно около 30-40 неона и една бета ми се струва, че ще е добре.... ама искам още мнения.

И относно това, че ще бъде семпло - няма да има много растения т.е. няма да има много укрития. Все пак мисля да направя някакъв куп от камъни в единия край или в средата, но не знам дали ще е добре за тези обитатели.

Sellena

Добре, според мен в 100л може и 2 мъжки бети или мъжка с женска с 30-40 неона. Като имат достатъчно място да си плуват не би трябвало да си пречат и 2 мъжки.  *dontknow*
Виж ся... въпрос на вкус. Щом имаш идея в главата си как искаш да изглежда аквариума, направи си го така. Какви още мнения... рибките са съвместими, ти си взел решението, ние ще чакаме снимки и така. Пък като ти писне да го гледаш с тази подредба, винаги можеш да го промениш, както и да смениш обитателите. Важното е теб да те кефят рибките, а те ще те кефят ако са достатъчно пъстри и жизнени, съответно ще са такива ако са здрави и си живуркат доволно. Значи всичко ще е ОК!

S_mo

Можеш 35 неона + 1 мъжка бета + 6-7 коридораса джули за този грунд. Съгласен съм със Селена, трябва на теб да ти харесват!! Но една мъжка бета в 100 литра аквариум няма да е толкова красива. Можеш да погледнеш и някои атеринки като  Iriatherina werneri или Melanotenia praecox, твой е избора ;)

Similar topics (5)

54788

Публикации: 2
Прегледи: 4118

42190

Публикации: 1
Прегледи: 4193

17151

Публикации: 39
Прегледи: 27495

10945

Публикации: 28
Прегледи: 16036

1668

Публикации: 19
Прегледи: 35552