• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:10

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

СКИМЕРИ

Започната от Коле99, 10.01.2012 14:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Цитат на: Gorgonas - 11.02.2012 17:38НЕ е добре да се спори с модератора  *HELP* затова ще го напиша например 3+
*ROFL*
А така, сега влизаме в спора, бекет-а е просто модифицирана тръба на вентури, има хиляда модификации и всеки си слага името (и Вентури и Бекет,  :-D). Аз съм ги разделил на вентури и роторни, само заради мястото, от което се всмуква въздуха - при вентурито се всмуква след помпата, а при роторната (и там има тръба на вентури) преди помпата. Значението е голямо, защото когато въздуха се всмуква преди помпата в перката влиза голямо количество въздух и така съответно се намалява дебита на помпата по отношение на водата (знаем какво става като има въздух в камерата на помпата) затова се слагат по-мощни помпи да компенсират този факт. При вентурито водния поток не се влияее изобщо и помпата си е съвсем обикновена, без специални "иглообразни"ротори. Повечето скимери, на които вентурито им е след помпата, са с модификация "бекет". В тази връзка снимката на Коралена, която си дал като вентури може би е всъщност "бекет" доколкото всички скимери на Корален са с този тип модификация, освен ако не е някакъв стар модел (на такъв ми изглежда).
Ако искаш ще сменя името на третия вид на "Вентури-Бекет", ти ще почерпиш някакво пенсионерско пиене - примерно мастика, може и гръцка или турска :) и готово. И мисля да направя някакви скици, че да се разбира по лесно.

https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Gorgonas

  Никакъв спор, напълно съгласен съм с теб. Затова и не го написах като друг вид а само, че 3-тия вид има модификаций. Това не пречи да се почерпим  *DRINK* пък и да поспорим  *CRAZY*

 OK нека сравним концепциите, но първо да споменем критериите които са важни за нас.
1.Дебит на водния поток през скимера
2.Количеството въздух вкарвано в камерата на скимера
3.Големина на балончетата въздух
4.Време за контакт на въздуха с водата

А. Скимер с дървено камъче:Слаб воден поток, от там и по-ниска производителност. Добър размер на балончетата /поне при нови камъчета/.
Времето за контакт зависи единствено от размера на скимера.Изисква чести настроики за ниво.

Б.Скимер с модифициран ротор: Слаб до умерен воден поток. Добро производство на пяна. Добър размер на балончетата. Отлично време за контакт.
Разходно ефективен/от към ел. енергия/.Слабо място /роторите/.

В.Скимер Вентури:Силен воден поток.Добро производство на пяна.Добър размер на балончетата.Време за контакт добро може да се повиши чрез
завихрящи технологии.Склонност към запушване на клапана/има модели със самопочистващи клапани/.Изисква мощна помпа.

Г.Скимер Вентури-Бекет: Силен воден поток.Максимално производство на пяна.Средно време за контакт./може да се подобри с височина и завихряща
технология/.Изисква много мощна помпа. Клапана бекет изисква почистване.


 изводите оставям на вас. :)))))

Стоян Михов

Относно спора за скимерите - наистина няма много смисъл да спорим, защото едва ли някой от нас е имал всичките марки че да говори от опит, кой е по-добър - ние тук спекулираме с това което сме чули / прочели и т.н. Мисля че по-полезното е всеки да каже доколко е доволен от неговия скимер и защо го е сменил ако го е сменял - ето Камен например е сменил поне три скимера, сега ще му дойде ламборджинито :). Канари може да каже за KZ, аз мога да споделя за Deltec,  но не мога да кажа дали е по-добър от KZ или RE доколкото не съм имал такива скимери, винаги съм си бил с Detec, бих го заменил вероятно само за KZ и то за да видя как работи бекета, и после пак ще се върна към моята машина щот си ме кефи и ми отговаря на специфичните изисквания :).
Ако трябваше да си купувам сега скимер сигурно пак щях да си купя делтек, само че втора употреба - в английския ибей има направо без пари за по 100-150 паунда, другото което бих си купил е KZ, но за съжаление втора употреба има много рядко и те са твърде скъпи само за да ги тествам, иначе преди време съм си купил тяхната дюза, но не съм достатъчно "хенди" за да си направя скимер, пък и няма да е същото.
А забравих да кажа защо ме кефи - защото е с вътрешна принудителна циркулация - т.е. има една захранваща помпа и втора, която върти водата вътре в скимера и пуска балончетата. Така ефективността на пречистването е много по-голяма, тъй като водата вътре в скимера няколко пъти се пречиства преди да излезе, тъй като вътрешната помпа е много мощна често над 2000 л/ч, и брави буря вътре. Напоследък KZ и те започнаха да правят подобни опити, като някои техни варианти засмукват част от водата от вътрешността на скимера. Делтек имат и варианти без рециркулация на водата мисля.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Коле99

Цитат на: Octopus - 12.02.2012 21:09
Относно спора за скимерите - наистина няма много смисъл да спорим, защото едва ли някой от нас е имал всичките марки че да говори от опит, кой е по-добър - ние тук спекулираме с това което сме чули / прочели и т.н. Мисля че по-полезното е всеки да каже доколко е доволен от неговия скимер и защо го е сменил ако го е сменял - ето Камен например е сменил поне три скимера.....
*offtopic Според мен (лично мое мнение) е по-правилно да се каже, скимер с вентури помпа с модифициран ротор, защото тя взима въздух преди да мине през ротора (както каза Октопода) . И циркулационна помпа (естествено, перките на роторите може и да са "барнати", например Red dragon) с вентури или бекет скимер, които засмукват въздух след ротора (зависи от гледната точка).


Забравих да спомена, че на моят по-голям аквариум падащата вода от преливните колони е свързана директно в скимера (пуснал съм снимки)  и  вентури помпите взимат и вкарват в скимера. Така по - ефективно работи скимера. Освен това на късо съм вкарал озон в него
Aу, ау

Gorgonas

    Явно вие повече можете да споделите от мен за марковите скимери, най-малкото защото имате такива. Аз по скоро говорех за концепций не за марки.
Но просто не успях да се сдържа пред вида на  дюзата на Korallenzucht и разглобих моя "китаец" вие сами ще откриете разликите :) успех


         Korallenzucht

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2F2dl2pvo.jpg&hash=ab28ef4bb7a5682959b09f49a0957122eb3c1e7e



   и братята китаици с фотоапаратите  *MODERATOR*






камен чочев

Смених един китаец - за мен е ненадежден и не ми се рискуваше цял аквариум корали и риби, освен това може спокойно да се ползват антифони с него. Взех Тунзе9021 (два слепени 9011), но не е удобен при мен - не мога да ползвам двата, а единия е недостатъчен. Реших повече да не правя компромиси и взех Роял Ексклузив. Корален зухт щадял планктона. Че аз нямам планктон в аквариума. Ред драгон дават 10 г гаранция и предпочетох тях. Най-добрият скимер е този, който на 100% си върши работата за дадения аквариум, а дали е вентури или ротор - не е толкова важно.

M_I_T_A_K_A

Gorgonas това от какъв скимер е?
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

Коле99

 *spam Gorgonas, не съм сменял (ЧМ) вода от 1 месец, поради лошото време и ОРП-си се движат  около 350 mV, като отчитам и неточността, която сондите ми дадоха при калибровката.
Поздрави *privet*
Aу, ау

Gorgonas

Цитат на: Коле99 - 13.02.2012 00:07
*spam Gorgonas, не съм сменял (ЧМ) вода от 1 месец, поради лошото време и ОРП-си се движат  около 350 mV, като отчитам и неточността, която сондите ми дадоха при калибровката.
Поздрави *privet*


Само мога да те поздравя. Незнам то4но с кое в моите постове съм те провокирал да напишеш това. Нямам нищо против скимера ти и се надявам да ти служи добре.
Оценката която ви поднесох по горе е направена от РЦ не от мен аз просто я споделих с вас, като исках да предизвикам беседа. Не да се заяждам кои има по хубав скимер.

http://reefkeeping.com/issues/2002-06/fm/feature/index.php

А що се отнася до моя скимер аз го купих защото го видях как работи и се справя с аквариум с определени размери. Все пак аз съм го купил през 2008 да не забравяме.

http://www.aquaexcel.hk/product/product_veiws.asp?id=1256&functionID=020204

M_I_T_A_K_A

Gorgonas малко извън темата, но може ли да видим и аквариума за който е този скимер? За доста сериозен обем аквариум е (поне за БГ)
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

Gorgonas

  Хех-хех и на мен ми се иска да го видя , надявам се съвсем скоро да е готов и да мога да ви го представя,
що се отнася до размера ще е 300х70х70 но скимера съм го подбрал с овърскиминг



*spam ' ще помоля модератора да изтрие последните два поста  *DRINK*

Canary

Цитата дали е вентури или ротор - не е толкова важно.

Важно е, Камене, важно е!! НЕ само за планктона, а и за бактериите. Отделно, няма да се трвожиш за нивата на калия в танка.
Ако смяташ да използваш Зеовит, техния скимер си е задължителен. В твоята система, няма голямо значение. Ако нямах Зеовит, щях да си взема Делтек. При нас Роял ексклузив не е особено популярен и втора ръка трудно се намира. Нов, няма да дам толкова пари точно за скимер, като се има предвид, че реално няма какво да се счупи, че да се дават тройни пари за нов.

ПП: Драсни ми два реда какво става при теб.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1108560600_2_20_GBP_2_dark.png&hash=ed62518317a081a01b4531c761ab543af891ed29

Коле99

13.02.2012 12:40 #27 Last Edit: 14.02.2012 01:16 by Коле99
Цитат на: Gorgonas - 13.02.2012 00:25
Само мога да те поздравя. Незнам то4но с кое в моите постове съм те провокирал да напишеш това. Нямам нищо против скимера ти и се надявам да ти служи добре.
Оценката която ви поднесох по горе е направена от РЦ не от мен аз просто я споделих с вас, като исках да предизвикам беседа. Не да се заяждам кои има по хубав скимер.

Всичко, което съм споделял е с добър тон - положително настроен.
Благодаря на всички колеги за споделения опит. Така по-лесно човек да се ориентира, кое е добро и кое не. Поздрави
Aу, ау

Стоян Михов

Цитат на: Canary - 13.02.2012 01:41Важно е, Камене, важно е!! НЕ само за планктона, а и за бактериите. Отделно, няма да се трвожиш за нивата на калия в танка.
За планктона ок, за бактериите мммм ок, ама за калия? какво имаш предвид - по какъв начин скимера на KZ влияее на калия? сериозно питам, не  се бъзикам или заяждам :)

https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Canary

Цитат на: Octopus - 13.02.2012 14:00
За планктона ок, за бактериите мммм ок, ама за калия? какво имаш предвид - по какъв начин скимера на KZ влияее на калия? сериозно питам, не  се бъзикам или заяждам :)



Това ми казаха в Зеовит форума един от разбирачите там. Честно казано, не съм се сещал да го питам защо, но се знае, че зеовитите, които се използват, консумират повече калий от нормалните системи и се налага добавянето му. Когато попитах дали да добавям калий, казаха ми да не се тревожа, защото имам КЗ скимер. Както всички знаем, тестовета за калий са безполезни и всеки е намерил начин как да го следи. Най-често се гледа червената монтипора шапка, която при липса на калий се обезцветява в сиво. Тогава добавям К баланс, докато не стане червена отново. После спирам да дозирам и така, докато не тръгне пак да губи цветове. С КЗ скимера не съм имал проблем с тези корали. Както преполагате, аз не съм теоритик и развивам моя аквариум, като чета из форумите и черпя опит от другите колеги. Отделно с твоето ниво на английски, мисля можеш да си намериш доста инфо по този въпрос.
Поздрави!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1108560600_2_20_GBP_2_dark.png&hash=ed62518317a081a01b4531c761ab543af891ed29