• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 23:16

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Anentome Helena

Започната от mojiganga, 21.04.2010 16:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

trupai

Цитат на: borislav - 07.01.2012 21:18
Няма да имаш проблеми с неритините и нериптероните, много са големи за тях. При мен спокойно съжителстват. Обади се , ако искаш хелени.
Внимавайте с Неритина Трон, те биват изяждани!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

TiratroN

Цитат на: Borko7 - 07.01.2012 20:07
Бях се засили да се хваля, как тези трудни охлюви са се развъдили при мен, а какво се оказа ....
Кефиш ме как старателно изследваш случая. Сега, като е отделен набеденият охлюв да разбирам ли , че в аквариума са останали само малките и яйца, а него ще го следиш отделно? 
Всичко останало в аквариума редовно го вадя и карцирам отделно. Всъщност го слагам в едно пластмасово шише надупчено отвсякъде за да служи само за физическо разделяне на охлювите от аквариума. Един вид отделяне с решетки, а водата е обща.

Досега съм извадил общо 77 малки охлювчета, като някои са супер дребни , а някои от тях са малко над средния размер на вида. Има още неизлюпени яйца.
Стремежът ми е да изчистя ситуацията и да направя контролирано полагане на яйцата.
Вчера прочетох в една страница в интернет, на английски език , за този охлюв. Там пишеше че отлагал по едно яйце на месец .
Чудя им се просто... как при мен се получиха наведнъж 98 яйца . 98 месеца ли са отлагани? Е то аз охлювите ги имам от по-малко време :)
Ако пък вземем пред вид че тогава бяха 5 охлюва и единият е мъжки , то са отлагали яйца 4 охлюва. Пак не става номера.

Ако приемем че яйца са отлагани и са се раждали дребосъци ,които на свой ред задружно са се съюзили и са наредили въпросните 98 яйца ...
Е как тия дребосъци ни един път не съм ги видял?
Общо взето работата не допада ни за яйце на месец, ни за каквото и друго да е.
Сериозно съм се заел :)

Caxapa

Като гледам снимките които си дал с малките  налепени на филтъра и се сещам, че вече на два  или три пъти  падаше яко стъргане с четката  на един от скаридарниците при мен а никак не се сетих да погледна през лупата  що за "налеп" е това  :duvar: Сега пак е обсипан с тях но този път няма да играе четката :-) Иначе  появлите  се нови  (закупих си 10 бройки миналото лято) съм ги разпръснал и по другите акварими. Онзи ден видях един  "килър" да се е вкопчил в мелания  и си го хапваше. Преди седмица засякох няколко наврени в черупка на Ампулария но  не съм сигурен дали  не са нападнали вече умрал макар да  му нямаше нищо.А от всичко това изпадам и в съмнение дали не са нападнали  и Бротия пагодула охлювите които така и не успях да развъдя.Само за сведение-измираха един по един и така  не установих причината но вече се замислям сериозно и съмненията ми се насочват към Anentome Helena като главен виновник. За останалите охлюви които щъкаха из аквариумите ми просто няма смисъл да говоря понеже изчезнаха.Този охлюв унищожава всичко де що пълзи и му е някакъв роднина по черупка. Задавам си въпроса дали  не може да се замести храната му с други охлюви  като му се поднесе порция скаридки  (има такива малки за коктейли и мезе) без хитиновата им обвивка.

Bolta

Сахара, изтъкнал си интересни факти! *THUMBS UP*
А, ако не бяха снимките на TiratroN... и аз нямаше да разбера, как изглеждат яйцата и щях да изтъркам филтъра. Виждам само две за сега и са абсолютно на същото място... т.е. в междуребрието на филтъра.
Щях да следя инкубационният им период, но не помня кога ги видях... май трябваше да си запиша.

trupai

Цитат на: Caxapa - 10.01.2012 01:31
Като гледам снимките които си дал с малките  налепени на филтъра и се сещам, че вече на два  или три пъти  падаше яко стъргане с четката  на един от скаридарниците при мен а никак не се сетих да погледна през лупата  що за "налеп" е това  :duvar: Сега пак е обсипан с тях но този път няма да играе четката :-) Иначе  появлите  се нови  (закупих си 10 бройки миналото лято) съм ги разпръснал и по другите акварими. Онзи ден видях един  "килър" да се е вкопчил в мелания  и си го хапваше. Преди седмица засякох няколко наврени в черупка на Ампулария но  не съм сигурен дали  не са нападнали вече умрал макар да  му нямаше нищо.А от всичко това изпадам и в съмнение дали не са нападнали  и Бротия пагодула охлювите които така и не успях да развъдя.Само за сведение-измираха един по един и така  не установих причината но вече се замислям сериозно и съмненията ми се насочват към Anentome Helena като главен виновник. За останалите охлюви които щъкаха из аквариумите ми просто няма смисъл да говоря понеже изчезнаха.Този охлюв унищожава всичко де що пълзи и му е някакъв роднина по черупка. Задавам си въпроса дали  не може да се замести храната му с други охлюви  като му се поднесе порция скаридки  (има такива малки за коктейли и мезе) без хитиновата им обвивка.
Храната му може да се замести с всякаква суха храна. Давал съм на хелени заточени в буркан суха храна, която след 10-15 минути изчезва погълната от гадинките.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

ico

Цитат на: Caxapa - 10.01.2012 01:31
Този охлюв унищожава всичко де що пълзи и му е някакъв роднина по черупка. Задавам си въпроса дали  не може да се замести храната му с други охлюви  като му се поднесе порция скаридки  (има такива малки за коктейли и мезе) без хитиновата им обвивка.
Не налита само на неща с черупки май...

Кръщаваш го, а то във водата пикае...

zambo

Тази скарида е дала фира преди да я изяде охлюва .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

VDO

Да,започнала е да дава фира,иначе просто няма такъв сценарий за клип.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

ico

В началото на клипа крачетата под корема потрепват пък и цялата опашка, та май не е дала фира. Дали е започнала да дава... охлюва сигурно й е мерил пулса и точно като е спряло сърцето...  *CRAZY*
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

VDO


Просто коментираме.Още колко такива клипа можеш да покажеш? Защото на следващия клип май не смогва да им премери пулса   

http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=anentome%20helena%20eat%20shrimp&source=web&cd=2&sqi=2&ved=0CCEQtwIwAQ&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3Dun6LTjiZm_g&ei=sJ4MT_2wA9DLsgbHgfG1BA&usg=AFQjCNG_V-yn4YX3uVK-s8X9M4OMKSctjQ
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

ico

Шанс  ;-) Все пак скаридите са по-пъргави от охлювите, пък и по-трудно намира слабо място при тях. Но пък защо ми е да показвам повече клипове. На тоя се вижда, че скаридата "приритва", дали е от инфаркт, свински грип или охлюва я жилнал - всеки може сам да прецени за себе си какво е логично в случая.
Пък дали тия охлюви налитат на живи, умрели или изтръпнали скариди, за мен няма особено значение  :-P
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Nikola 1

 :-) Освен всичко хелена си хапва с удоволствие и умрели рибки. Вече няколко "Старци", които явно са поели по "небесния път" изчезнаха яко дим. Даже кости не остават. *CRAZY*

TiratroN

Естествено, Хелената като всеки охлюв хапва каквото намери-риби скариди и растителни яденета.

VDO

Забелязах един от моите хелени да прави някакви балончета близо до повърхността ,на стъклото ги лепи с нещо като слуз.Това на какво се дължи?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

TiratroN

Както казах и в другата тема: Отглеждам 80 броя Anentome Helena в литър и половина пространство, заедно със една скарида и нейните осем дребосъка които се излюпиха там. Вече повече от две седмици е там и въобще не мисли да бъде ядена от охлювите.
Толкова по темата : Хелените ядат живи скариди.

Similar topics (4)

32905

Публикации: 3
Прегледи: 4154

37129

Публикации: 6
Прегледи: 4370

21814

Публикации: 18
Прегледи: 15538

35064

Публикации: 6
Прегледи: 5805