• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 10:16

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Причини за растежа на водорасли

Започната от kraltchev, 07.10.2005 02:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kraltchev

Преди няколко дни попитах Том Бар сащо честите смени на водата водят до изчезването на водораслите в поне 90% от случайте.

Става въпрос за аквариуми с растения, осветени силно (0.5-1 ват на литър) и с добавка на СО2.  Смяната на водата се прави на всеки 3 дни, 30% до 50% всеки път.

Том е разработил свой подход за поддръжка на растителния аквариум.  Просто казано състой се в честа смяна на водата и незабавно добавяне на торове.

Според Том водораслите използват не точно органиката или нещо друго а рязката промяна в концентрацията на замърсителите.  Той казва че тъй като условията в аквариумите ни са далеч от природните натрупването на "мръсотия" може да стане много бързо - 1-2 дена или дори часове.  Именно тази промяна е това което предизвиква растежа и поддръжката на водораслите.

В стари, установени аквариуми в които не се променя нищо минерализацията на отпадъчните вещества е по-ефективна и затова често такива аквариуми са лишени от водорасли.

Следните наблюдения/факти като че ли подкрепят това което казва Том:

- В последните 5 месеца съм стартирал 6 аквариума.  Въпреки че използвах старите субстрати и филтри все пак всеки от аквариумите мина през съкратен мини-цикъл на установяване.  При това беше доста явно как водораслите леко нарастват ако вместо на 3-я ден сменя водата на 6-ия.

- Изглежда че има закономерност - в мойте аквариуми алгите забавяха развитието си в първия ден след смяната на водата.

- Оливер Нот изглежда че винаги използва много сериозна филтрация в новите си аквариуми.  Водата му изглежда пречистена с микронен или диатомен филтър.  При положение че това не е резултат на снимането и светлината може би подкрепя хипотезата за връзката между натрупването на отпадъци и развитието на водорасли.

- Ако питаме Джеф Сенски как да се борим с водораслите той винаги отговаря "Сменяй малки порций вода, но честичко.".  А той не е човек който ще те баламосва. От други хора съм чувал че първото нещо което прави ако иска да пречисти аквариума от алги е да върже филтъра си в който има активен въглен към чешмата и да направи проток в акварима.  Насочва водата така че всички леки частици да се издигнат и да се изнесат от течението. Прави това по 1 даже 2 часа, докато водата стане напълно чиста.

-Моя познат Павлос от Гърция е наблюдавал нещо закономерно;  Той използва 2 микронни филтъра като част от филтрацията (двете бежово/кафяви колонки, вляво):
http://users.forthnet.gr/pat/ekfrasis/P1010369.jpg
Казва че първите два дни след смяна на водата микронните филтри са съвсем чисти.  На третия ден са леко мръсни, а на четвъртия трябва вече да ги чисти защото движението на водата се блокира.  Дори да приемем че това е типично за неговата система и биологически товар то как тогава да обясним че Луис в Хюстън сменя водата на всеки три дни.

--Николай

Stas

Абсолютно съм съгласен.

И все пак - ние си правим аквариумите за удовослтвие. Е какво удоволствие е да сменяш вода през 3 дни?

Обаче явно помага. При мен има същото нещо - като сменя и 1-2 дни - никакви грижи. После става мазало.

Legion

Цитат на: "kraltchev"
Том е разработил свой подход за поддръжка на растителния аквариум.  Просто казано състой се в честа смяна на водата и незабавно добавяне на торове.
Том не е открил америка
Четата смяна на част от водата в аквариума от 30-50% води до рязък спад в броя на водорастлите в литър вода т.е на концентрацията им във водата,следва период(при Павлос около 2-3дни) през които популацията на водорастлите се въстановява и концетрацията им нараства до изходното ниво при което е била сменена водата и ако водата не се смени  отново популацията на водорастлите продължава да расте започваме да ги забелязваме и т.н.
В периода през които популацията на водорастлите се въстановява екологичната ниша която те заемат остава отчасти незаета и точно тогава е момента да се стимулира растежа на основният им конкурент вишите растения (затова Том тори като луд).И така чрез честа и редовна смяна на водата и стимулиране растежа на вишите растения те постепенно изместват водорастлите.Старите, установени аквариуми има установено равновесие и екологичната ниша която по принцип заемат водорастлите вече е заета от вишите растения.Затова и водорастлите не се развиват е поне докато не нарушим това равновесие.
ТОМ каза:че тъй като условията в аквариумите ни са далеч от природните натрупването на "мръсотия" може да стане много бързо - 1-2 дена или дори часове.
За пръв път когато бeше в 9 или 10клас Иво(Legion)прочете:Измененията на водните екосистеми в времето е със скорост обратно пропорционална на размерите им,имаше и примери с блата  и реки.По същото време за първи път прочетох и за последиците от замърсяването с азот и фосор на водата-развитие на водорастлите,следва измиране на водорастлите,гниене,намаляване на кислорода и т.н Мисля че явленито се казваше еутрофикация или нещо такова.Интересното в туй явление беше че го  свързваха с топлите води от елктроцентралите :roll:
Цитат на: "kraltchev"
Според Том водораслите използват не точно органиката или нещо друго а рязката промяна в концентрацията на замърсителите.
Те водорастлите няма и как да я използват органиката Том.Просто увеличаването на замърсителите променят не само химичните,но и оптичните св-ва на водата и от там на татък всички знаем какво става с растенията.
Том добре се е сетил или някой му е показал да използва подхода за поддръжка на растителния аквариум,но умозаключенията му са като на дете в 1-ви клас в българско даскало :wink:
П.С. Мисля че в aquariumbg.com вече трябва да има няколко подобни публикации в които обясненията са доста над нивото на Том

miTko

Кофти, обаче и децата в 1-ви клас не са като едновремешните! :roll:
Разни мои АКВАРИУМИ 

Longanlon

Абе на мен ми е винаги било чудно едно нещо - казвате, че органиката подпомага растежа на водораслите, тъй като те се хранели от нея. Да де, ама как точно?

Мариян казва, че черната брада била някакъв по-висш тип водорасло, способно да поема готови протеини от водата, когато няма условия да си произвежда само такива. Това да речем, че съм склонен да го приема... ама останалите видове водорасли? Как точно се облагодетелстват от органичните вещества, след като не са биологически приспособени да се хранят с тях?

Разбира се и аз нямам голяма яснота по тия въпроси, защото нито съм биолог, нито еколог, но напоследък започвам да смятам, че безспорният резултат от честите смени на водата се дължи на някои други фактори, а не на намяляването на органиката във водата. Напосоки бих стрелям към съдържанието на хлор и др. дезинфектанти във водопроводната вода, които биха имали по-силно негативно въздействие върху низшите растения, отколкото върху висшите, рязката промяна в температурата от типа на 3-4С със същия ефект (не вярвам някой да налива топла вода в аквариума си, каквото и да пише във FAQ :)), добавянето на малки количества разнообразни микроелементи, които принципно си ги има във водата, но може някои от тях да са дефицит в аквариума, което да стимулира висшите растения.

Даже бих стигнал до там, че да кажа: може би водопроводната вода с нейните химикали и високо газово съдържание убива голяма част от бактериите в аквариума, отговорни за минерализацията на органичните вещества - и именно заради това тия органични вещества във водата остават в недостъпна за усвояване форма - просто мъртвите бактериите не могат да ги превърнат в чисти амоняк, нитрити, нитрати и фосфати, с които растенията (висши и низши) да се хранят. Но съвсем допускам възможността да говоря глупости.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

dido

Няма сведения, че водораслите от рода Compsopogon - черна брада, са способни на хетеротрофно хранене - демек могат да се хранят директно от разтворена органика.

За да могат да правят това, на водораслите им трябва механизъм, типичен за животинския свят - 'храносмилателна' система, която да разгражда белтъците до аминокиселини и да синтезира от тях собствени белтъци. Не че няма начин и за това, но този процес е твърде енергоемък - изисква участието на специфични ензими, които действат при определена, по-висока температура и т.н.

По-вероятната причина за зависимостта на черната брада от органиката е, че полепналите по власинките на брадата органични частици при разлагането им от бактериите в аквариума са директен източник на азотни съединения и фосфати - при това в непосредствена близост до водораслото.

Споделям мнението на Legion - обяснението на Том е твърде мъгляво и шаманско.

NO CARRIER

Аз имам малко по друга теория за намаляването на водораслите с честата смяна на водата, а именно: по-честата смяна предполага намляването както на органиката, така и на нитратите и нитритите в аквариума. А на всички е ясно, че растенията и водораслите обичат и двете. С намаляването им се намалява храната на водораслите, защото растенията са по-големи като цяло и по-лесно могат да поемат това, което е останало.  :roll:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Boby_

Водораслите се хранят с органика, но косвено, а именно след като тя е "преработена" до нитрати и др. такива от бактериите. Нитратите се натрупват във водата и със смяната и намаляват скокообразно, съответно по-малко от тях са достъпни за водораслите. Не виждам какво толкова странно има тук, че да говорим за загадка или мистериознио механизми на водорасли, способни да поемат директно белтъци.  :wink:

Legion

Цитат на: "Boby_"Водораслите се хранят с органика, но косвено, а именно след като тя е "преработена" до нитрати и др. такива от бактериите.
Боби ама те и растенията "се хранят с органика" по същия начин,с малки изключения(тези с миксотрофно хранене)
Към мнението на NO CARRIER ще добавя с негово позволение само че при честа смяна на част от водата количеството на хранителни в-ва(нитрати и т.н.)натрупани в грунда се запазва в по-голями количества отколкото във водата.Ще се направя и аз малко като Том на интересен понеже такова нещо не съм чел  и ще предположа че в някои случаи като този с черната брада МОЖЕБИ водорастлите са в симбиоза(подобно на корените на растенията) с бактерии които разграждат оргнични в-ва във водата и по този начин си осигуряват нитрати,фосфати и т.н
А за натрупването на органични отпадъци във и върху грунда(не и за тези плуващи свободно във водата) съм срещал хипотези на еколози според които при натрупването на орг. в-ва(утайка) по дъното(е не точно на аквариум :lol: ) над определена критична конц. се увеличават концетрациите на отделените от разграждането им вредни в-ва и растенията rip а водорастлите които нямат корени и плуват насам натам :beer .До къде са стигнали с доказването на тези хипотези незнам но ако Том или някой от приятелите му ги е чел е ясно откъде им идват проблясъците за орг. отпадъци :lol:
П.С. Стига с това тоя каза оня казва.Звучи като изказване на мюсулманин фундаменталист:"Корана казва,мюфтията показва пък амеиканец ме наказва." :lol:  :P  8)  :twisted:

penchod

Не знам, ама със смените на водата на мойте  Еленови рога никакво впечатление не им правя, от днес почнах ежедневни смени, ще пиша за резултата.

WOLF

Цитат на: "penchod"Не знам, ама със смените на водата на мойте  Еленови рога никакво впечатление не им правя, от днес почнах ежедневни смени, ще пиша за резултата.

Резултатът отново ще е същия, тия твари от смяната на водата не се влиаят според мен. Около 20 дена ежеднавна смяна на 25% не оказа никакво влиание в/у тях. И на мен са ми голям проблем и затова се замисля над това за което писа Кралчев, че появата им се свързва с бактериите в аквариума, но това нишо не ми говори и незнам какво да правя. Единственото което ми идва на ума е конска доза Сера Нитривек, но едва ли...
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

Stas

Е, не точно нитривек. Това са нитрифициращи бактерии. Не помагат срещу водорасли. Има разни други препарати, които също са със съмнителен ефект.

Longanlon

Заимах ги еленовите рога много, като се заразих от едни растения, които купих и за малко време ми напълниха аквариума. Що методи съм пробвал - само затъмняването за няколко дни на аквариуам помогна - обаче не бих го пробвал пак сега - нито съм сигурен, че точно то ги е убило, нито съм готов да си жертвам развитието на растенията.

Интересното е, че откакто си взех по-голям аквариум (130) не съм забелязал и следа от тия рога - докато преди все се мяркаше по някое. Сега имам едно микроскопично снопче брада на едно листо от анубиас и му се радвам като на бебе :). Между другото аз проблеми с черна брада никога не съм имал всъщност, дори в най-водорасловите ми моменти (а те беха много водораслови, вервайте ми). До скоро не го знаех как изглежда - мислех, че еленовите рога са брада. Дали може да е от твърдата вода?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

penchod

Проблема ми е, че сега точно искам да развия два нови вида растения в аквариума си и не мога да си позволя затъмнение, намалих иначе светенето доста ама ефект няма... Това което искам да кажа, щот съм имал и брада, че за нея си спомням в момента с умиление, там поне методите за борба са ясни, а тук никой не може да каже нищо категорично.

NO CARRIER

Цитат на: "Longanlon"Между другото аз проблеми с черна брада никога не съм имал всъщност, дори в най-водорасловите ми моменти (а те беха много водораслови, вервайте ми). До скоро не го знаех как изглежда - мислех, че еленовите рога са брада. Дали може да е от твърдата вода?
Със сигурност не е от твърдата вода. И аз и Веско сме имали в Пазарджик брада. Водата е средно 11gH.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (5)

35884

Публикации: 10
Прегледи: 4649

11208

Публикации: 0
Прегледи: 53452

59744

Публикации: 0
Прегледи: 8684

49506

Започната от akissiov


Публикации: 3
Прегледи: 2568

25066

Публикации: 7
Прегледи: 4641